Slijpen: wat is het en kan het voorkomen worden?

Nederlanders worden steeds vaker het slachtoffer van skimmers. Dit zijn de mensen die bankrekeningen leegmaken door gegevens op debetkaarten te kopiëren. Vooral Roemeense bendes zijn hierbij betrokken. Maar wat is skimmen precies? En hoe kun je skimmen voorkomen?

Hoeveel geld halen skimmers jaarlijks van hun rekeningen?

Mensen uit heel Nederland hebben er last van: skimmers. De oogst vindt plaats van het zuidelijkste puntje van Limburg tot het noordelijkste puntje van Friesland. Mensen halen gewoon geld van hun bank en ontdekken dan dat hun hele rekening is geplunderd.

De totale schade veroorzaakt door skimmers is gestegen van 32 miljoen euro naar 36 miljoen euro. Dit aantal is echter twijfelachtig omdat de banken niet zo duidelijk zijn bij het verstrekken van informatie over deze extractie. De verliezen zouden ongeveer 70 miljoen bedragen. Zo zijn geldopnames met buitenlandse creditcards in Nederland en met Nederlandse creditcards in het buitenland niet in de cijfers meegenomen. Gemiddeld wordt er in één geval ongeveer 1.100 euro van de rekening afgeschreven. Dit bedrag is relatief laag omdat banken steeds vaker kaarten blokkeren.

Vooral bendes uit Roemenië doen aan skimming

Mijnbouw wordt voornamelijk gedaan door bendes uit Roemenië. Ze zijn goed ontworpen en zorgen ervoor dat de persoon die met een kaart wil betalen, daarbij niet echt achterdochtig wordt. Een leek kan niet echt zien dat er iets mis is. Ook skimmers worden brutaler. Zo werden bendes gezien die Ikea-winkellocaties in Harlem, Duiven en Breda sloten. Ze manipuleerden de geldautomaten en stuurden de gegevens naar Roemenië. Daar werden vervolgens pasjes met gegevens gemaakt, waarmee grote sommen geld in het buitenland werden opgenomen.

Roemenen: 15 tot 20 procent in Nederland is betrokken bij illegale activiteiten

In Nederland wonen ongeveer 3.500 Roemenen. De meesten van hen, 80 procent, leiden een normaal leven. Maar 15 tot 20 procent leeft een minder fris leven. Ze zijn betrokken bij prostitutie en onderduiken.

Skimmers zijn vooral dol op gouden en platina auto’s

Terwijl skimmers alle soorten debet- en creditcards kopiëren, houden ze vooral van American Express en Visa Gold- en Platinum-kaarten. Met deze kaarten kun je in één keer hele grote bedragen opnemen.

Mijnbouw is geen politieprioriteit

Hoewel steeds meer mensen het slachtoffer worden van ski-snapping, maakt de politie er geen prioriteit van. Mensen die lang rond de geldautomaat rennen, worden verhoord, en ook degenen die rondlopen met afgeroomde automaten worden opgesloten. Maar een heel duidelijk beleid is er niet. Preventie is de sleutel om te voorkomen dat de rekening wordt opgelicht. Begin april 2010 werd echter aangekondigd dat politie, aanklagers en banken nauwer zouden samenwerken om zwakke bendes te bestrijden. Ook in het buitenland wordt onderzoek gedaan.

Wat te doen als u slachtoffer bent van skimmers?

Voor de meeste mensen die zelf slachtoffer zijn geworden van skimmers is de schade niet zo groot. Hun pas wordt geblokkeerd, maar al snel krijgen ze weer een pas. In veel gevallen wordt het geld dat skimmers opnemen ook door de bank teruggestort.

Wat gebeurt er met melken?

De magneetstrip van de kaart wordt gekopieerd tijdens het minen

Tegelijkertijd wordt de pincode duidelijk voor de skimmer wanneer een betalingstransactie wordt uitgevoerd

Fraudeurs maken vervolgens een kopie van de kaart die kan worden gebruikt om geld op te nemen of te betalen.

Is skimmen te herkennen?

Voor het ATM-slot wordt meestal een apparaat geplaatst dat de magneetstrip kan lezen en kopiëren. Het lijkt alsof het bij een geldautomaat hoort. Daarnaast installeren veel skimmers ook een minicamera. Het laat zien welke pincode bij deze kaart hoort. In andere gevallen kijken de criminelen zelf alleen maar toe.

Naast apparaatgebaseerde debetkaartfraude, is er ook creditcardfraude bij restaurants en winkels. De klant geeft dan de pas door en is niet beschikbaar voor de klant. De kaart wordt gekopieerd en op de een of andere manier wordt ook de pincode gestolen of wordt de pincode niet gebruikt.

Voorkom skimming

In werkelijkheid is er weinig dat skimming kan voorkomen. Natuurlijk zijn er verschillende tips om je account te beschermen, zoals je hand boven het toetsenbord houden als je je pincode invoert en goed letten op de invoerpoort en apparaatbijlagen voor vreemde dingen. Het moet altijd gemeld worden. Maar het heeft in deze jaren niet veel opgeleverd.

Banken komen wel met een oplossing, maar ook dat lijkt niet echt te werken. Banken willen in de toekomst twee betaalpassen invoeren. Een die werkt in Europa en een die wereldwijd kan worden gebruikt. Daarnaast hopen banken met een pas met computerchip misbruik te voorkomen. Het is veel moeilijker te kopiëren dan een magneetstrip. Eind 2011 moeten alle geldautomaten in Europa met een chip werken. Het probleem is echter dat niet alle landen meedoen. Hierdoor behoudt de kaart ook de magneetstrip. Anders kunnen mensen in alle andere landen niet pinnen of betalen. Dit zorgt er echter voor dat het skimmen net zo eenvoudig is als voorheen.€