Skimming: slachtoffer geworden van skimming, wat nu?

In Nederland is skimmen inmiddels een bekend begrip aan het worden. Maar de populariteit van deze truc betekent niet dat er geen slachtoffers meer zijn. Er is veel meer dat mensen kunnen doen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van skimming, hoewel dit niet altijd te voorkomen is. En dan rijst de vraag: wat te doen als je slachtoffer bent geworden van skimmen?

Wat is skimmen?

Bij skimmen proberen criminelen gegevens van uw bankpas te kopiëren. Het doel is om deze gegevens later voor zichzelf te gebruiken of te verkopen aan andere criminelen om veel geld van uw rekening af te schrijven. Dat kan doordat ze de magneetstrip van je bankpas kopiëren en met behulp van een camera je pincode lezen. Om de magneetstrip te kopiëren en de pincode te bekijken met een camera, moet je het toestel eerst verbinden met de geldautomaat in een bank of winkel. De skimapparatuur is zo gemaakt dat het verschil tussen een gewone geldautomaat en een automaat met skimapparatuur nauwelijks merkbaar is. Ze kunnen dan de gegevens van de magneetstrip kopiëren naar hun blanco kaart en hebben zo een bankpas met een werkende pincode die ze kunnen gebruiken voor transacties.

Hoe weet je dat je slachtoffer bent geweest?

Als u regelmatig uw (digitale) bankafschriften controleert, merkt u al snel dat u slachtoffer bent geworden van skimmen. U zult dan merken dat uw rekening wordt gedebiteerd (meestal herhaaldelijk) voor bedragen waarvan u geen idee heeft waar het voor is of naar welke instantie het wordt verzonden. Zo zal het vaak een buitenlandse omschrijving hebben omdat phishing een internationale vorm van fraude is. Daarom is het belangrijk om regelmatig je afschriften te controleren of een online bank te openen. Als je dat niet doet, zul je het uiteindelijk merken. U wilt bijvoorbeeld boodschappen in de supermarkt met een pin betalen en krijgt de melding dat uw saldo onvoldoende is. Dit kan natuurlijk gebeuren, maar de meeste mensen weten zelf of er een logische reden voor is. Bij twijfel kunt u natuurlijk direct uw afschriften of internetbankieren controleren en dan vindt u de reden. Denk je aan rare slijtage, dan denk je al snel aan skimmen. Daarnaast monitoren de banken zelf ook of ze verdachte transacties tegenkomen. Het kan dus ook zijn dat zij contact met u opnemen om u te laten weten dat u slachtoffer bent geworden van skimmen.

Wat moet je doen als je slachtoffer bent geworden van skiën?

Als u slachtoffer wordt van skimming, is het belangrijk om eerst contact op te nemen met uw bank. Vertel je verhaal en zij leggen je uit wat je kunt doen. De bankrekening kan worden geblokkeerd om verdere verliezen te voorkomen. Daarnaast moet u verschillende formulieren invullen waarmee u aangifte kunt doen bij de politie. Zo krijg je uiteindelijk je geld terug.

Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt van oplichting?

Allereerst is het belangrijk om je bewust te zijn van het feit dat je slachtoffer kunt worden van uitbuiting. Veel mensen hebben er via de media over gehoord, maar nemen geen voorzorgsmaatregelen omdat ze denken dat het iemand anders overkomt. Geloof me, het kan iedereen overkomen, zelfs als je voorzichtig bent. Kijk dan goed naar de automaat als je gaat betalen. Zodra je iets verdachts ziet, onderzoek het. Als de invoersleuf van een ander materiaal lijkt te zijn gemaakt of los zit, kijk dan van dichterbij. Bij twijfel: Pin ergens anders en leg je vermoedens voor aan de betreffende bank. Als u niets verdachts ziet, bescherm dan in ieder geval uw pincode. PIN kan worden gekopieerd door persoon of camera. Veel mensen vinden het stom om je pincode te verbergen, maar het is veiliger! Als je nog twijfelt tijdens het pinnen, annuleer dan de transactie!

Ook kunt u maatregelen nemen om de schade te beperken. Denk aan een opnamelimiet per dag en/of maand. Daarnaast kun je ook instellen dat je niet of slechts een bepaald bedrag in het rood mag staan. Transacties die de limieten overschrijden, worden dan geblokkeerd.

Update: Om uitputting zoveel mogelijk te voorkomen, vereist de Rabobank momenteel dat de kaart geactiveerd is om in het buitenland te kunnen pinnen, omdat deze standaard is geblokkeerd.€