Significantie-indexen op Euronext

Iedereen kent de AEX-index en de Midcap als de twee bepalende indices van Euronext Amsterdam. Maar er zijn nog veel meer indices waarin u kunt beleggen op beurzen over de hele wereld. Daarnaast kunt u eenvoudig online beleggen, bijvoorbeeld bij een goede broker met termijncontracten of in individuele bedrijven zelf. Wat betekenen al deze indices eigenlijk?

Wat betekent een bepaalde index op de aandelenmarkt?

Investeringen in Euronext

Euronext is een goed voorbeeld van een beursbedrijf dat altijd met zijn tijd is meegegaan. Om een ​​zo groot mogelijke handel te bevorderen en een vooraanstaande positie in de wereld te behouden, heeft dit bedrijf zich voortdurend aangepast aan de omstandigheden. Hetzelfde geldt voor de indices waarin u kunt beleggen. Deze indexen worden regelmatig aangepast aan de nieuwe realiteit. Bedrijven die relatief weinig op de beurs worden verhandeld, verdwijnen uit de index en worden vervangen door allerlei nieuwe toetreders. De index moet immers up-to-date zijn. AEX is een showcase van Euronext, maar er zijn een paar bedrijven die sinds de oprichting van de AEX deel uitmaken van deze spraakmakende index.

AEX

In 1983 begon Amsterdam voorzichtig met de EOE-index, met slechts dertien fondsen in deze eerste index. In 1990 werd de index uitgebreid met 25 grote fondsen en een systeem dat ook de huidige AEX dekt. De naam van de AEX-index dateert pas uit 1997. Sindsdien wordt het palet van beursindices continu aangevuld met andere indices. Daarna kwamen er allerlei derivaten zoals opties, futures, trackers bij. Noem maar op.

Welke indexen zijn er?

Naast de AEX kan Euronext nog tien andere interessante indices aanbieden.

AMX-index of Midkap-index

In deze index zijn 25 bedrijven opgenomen die nog niet zijn toegelaten tot de AEX. Noem het nummer twee in voorraadomzet.

AscX-index

De AscX Index is de Amsterdam Smallcaps Index. Opnieuw 25 bedrijven, maar nu als tweede in de AMX-index.

AAA-index

De AAA-index heeft niets te maken met de triple-A-status van een bedrijf. De AAA-index is een Amsterdamse aandelenindex. Dit omvat alle aandelen die op Euronext worden verhandeld. Dit maakt het een beursindicator voor de hele aandelenmarkt.

AEX Hefboomindex

De AEX Leverage Index verdubbelt de groei van de AEX als onderliggende waarde.

AEX Short Index

De waarde van de AEX Short-index stijgt wanneer de AEX daalt.

AEX Bear-index

Deze index is qua richting vergelijkbaar met de AEX Short-index, maar verdubbelt ook in richting als de AEX daalt.

AEX Hoog Dividend Index

De AEX High Dividend index omvat de 12 aandelen met de hoogste dividendrendementen, oftewel aandelenrendementen.

AEX Covered Call Index

AEX Covered call is een indexoptiestrategie. De index presteert beter dan de AEX-index in een dalende markt of een licht stijgende markt.

AEX Beschermende putindex

Het is tevens een optiestrategie-index en geeft inzicht in het beleggen in de AEX-markt, die flink daalt.

AEX Volatiliteitsindex

Deze VIX-index is bedoeld als hulpmiddel voor het verhandelen van opties en gerelateerde optiepremies. Op deze manier kun je veel geld verdienen met prijsvolatiliteit.

Slot

Een geweldige keuze voor diegenen die succesvol willen handelen op Euronext. De samenstelling van de AEX verandert regelmatig. Gaat u ook beleggen in indices of kiezen voor beleggen in futures of ETF’s? Er zijn veel keuzes.

Lees verder