Seniorenkortingen zijn beschikbaar

Er zijn veel kortingen voor senioren, ook in 2019 en 2020. In de praktijk kunnen ouderen allerlei kortingen krijgen. Niet alleen van de Belastingdienst, maar ook van allerlei soorten bedrijven. Kortingen kunnen ook worden ontvangen door mensen ouder dan 50 jaar. Maar niet alle senioren weten dit. Maak dus gebruik van de beschikbare opties.

Kortingen voor ouderen

Nederland wordt oud. Bedrijven richten zich daarom steeds meer op ouderen. Er is een brede doelgroep geselecteerd: 50-plussers worden in deze dynamische tijd al als ouders beschouwd en kunnen profiteren van allerlei kortingen. Het zijn over het algemeen babyboomers die wat geld te besteden hebben. Binnen vijf jaar is een derde van de Nederlandse bevolking ouder dan 55.

Belastingdienst en heffingskortingen

De bekendste leeftijdsafhankelijke toeslag die de Belastingdienst biedt, is de zogenaamde seniorentoeslag en de alleenstaande ouderentoeslag van maximaal € 1.596,- in 2019. U kunt ontvangen als:

Uw pensioeninstantie houdt bij de loonheffing rekening met de oudedagskorting. De uitkeringsinstantie die uw Loonheffingskorting toepast, geeft u dus automatisch de Ouderenkorting. Als u een alleenstaande oudere bent die recht heeft op een AOW-pensioen, komt u mogelijk ook in aanmerking voor de Ouderenkorting of, als u nog werkt, de Arbeidskorting 2019. Ten slotte zullen veel 66-plussers in aanmerking kunnen komen voor bepaalde heffingskortingen. Bijvoorbeeld een premie voor zorgkosten, omdat het inkomen van 66-jarigen regelmatig onder het vereiste inkomen zakt. Of zorgtoeslag in 2019.

Seniorenkortingen en seniorenbond

Maar ook steeds meer senioren worden beschouwd als 50-plussers. Deze portemonnee is vaak beter gevuld. Daarnaast zijn er in ons land meer dan 5 miljoen landgenoten van boven de 50. De kosten van het ANBO-lidmaatschap in 2019 bedragen € 45 (in 2019), die u via kortingen snel kunt terugverdienen.

ANBO

ANBO biedt ook kortingen en ledenvoordelen, waaronder:

Seniorenkortingen en zakelijke

Maar je hoeft niet altijd lid te zijn van een vakbond om kortingen te krijgen. Gemeenten hebben vaak een stadspas die voordelen biedt bij allerlei voorzieningen. Of denk aan kaarten in het openbaar vervoer. Ook het bedrijfsleven biedt kortingen aan. Om zakelijke redenen natuurlijk. De doelgroep is groot, waardoor het makkelijker is om kortingen te geven. Ouderen maken eerder gebruik van de rustige uren, wat de bezettingsgraad van bedrijven verder verbetert. Hotelkamers zijn minder leeg. Bedrijven bieden commerciële passen aan die kortingen geven, maar er zijn ook regelingen:

1. Hotels en Landal Green Park

66-plussers krijgen soms kortingen van 10 of 25 procent, afhankelijk van het seizoen en pakket. Het Franse Mercure rekent soms slechts 1 persoon voor een tweepersoonskamer voor 55-plussers, en het ontbijt is gratis voor de tweede persoon. Spaanse Paradores biedt regelmatig 30% korting op kamerprijzen met ontbijt. Landal Green Parks biedt verschillende arrangementen aan met flinke kortingen (tot 30%).

2. Bioscopen

In de middag kunnen senioren met korting kaartjes kopen.

3. Theaters
.

Veel theaters bieden kortingen aan senioren.

4. Sport

Er zijn speciale sportprogramma’s voor senioren tegen lagere prijzen.

5. Sportreizen

Vooral luchtvaartmaatschappijen zijn bereid om fors in de prijzen te snijden.

Slot

Enerzijds is te zien dat de overheid haar doelgroep beperkt voor financiële hulp en kortingen. Aan de andere kant heeft het bedrijfsleven mensen van boven de 50 ontdekt. Tot welke doelgroep je ook behoort, maak er gebruik van. Denk ook aan verschillende beurzen voor senioren, want de huidige bezuinigingen zullen waarschijnlijk ook iemand uit de portemonnee stoten.

Lees verder