Senior lening

Mensen worden ouder, maar dat de levensverwachting fors is gestegen, dringt blijkbaar nog niet tot de banken door. De richtlijnen voor senior kredietverlening zijn immers al decennialang ongewijzigd.

De leeftijd van gepensioneerden verzet zich vaak tegen kredietaanvragen

Toegegeven, gepensioneerden zijn tegenwoordig veel ouder dan vroeger, maar de banken houden daar geen rekening mee. Hierdoor hebben veel senioren, ook als ze nog geen 70 zijn, problemen als ze willen lenen. Banken classificeren de leeftijd van een oudere kredietzoeker als een zogenaamd “biologisch risico”, om het op een mooie manier aan te geven dat de gepensioneerde tijdens de looptijd alsnog zou kunnen overlijden.

Daarom zijn de leeftijdsgrenzen van kredietnemers relatief laag, waardoor een levende gepensioneerde jonger dan 70 jaar die een lening aangaat om een ​​nieuwe keuken of meubels te kopen of een nieuwe auto wil kopen, problemen heeft met de financiering. Vaak wordt de leningaanvraag gewoon afgewezen of vragen banken om extra onderpand van een jongere borgsteller.

Banken negeren het accurate betaalgedrag van ouderen bij het aanvragen van krediet

Naast het risico op overlijden, dat ook kan worden geminimaliseerd, zijn gepensioneerden gewoon klanten die aanzienlijk meer aandacht verdienen. Met de AOW en spaargelden die velen tot hun beschikking hebben, hebben ze een veel zekerder inkomen dan een kantoormedewerker van eind 40 of begin 50. Vooral de levenservaring van de oudere generatie, die ook tot uiting komt in het betalingsgedrag, is volledig genegeerd. Het is onwaarschijnlijk dat een gepensioneerde boven zijn stand zal leven en meer geld per maand zal uitgeven dan hij verdient.

Waarom rijke ouderen op krediet kopen

Als gepensioneerden al een lening willen afsluiten, is dat vaak omdat hun spaargeld permanent is belegd en ze dit geld simpelweg niet willen gebruiken. De talloze aantrekkelijke renteaanbiedingen die door veel kredietverstrekkers worden geadverteerd, zijn ook niet verborgen voor gepensioneerden. Het kan ook zinvol zijn voor een welgestelde gepensioneerde om die nieuwe flatscreen-tv op krediet te kopen en zijn spaargeld tegen een aantrekkelijke rente op de bank te laten staan. Maar als de pensioengerechtigde qua leeftijd niet in het beeld van de bank past, wordt hem een ​​lening geweigerd.

Leningen speciaal voor ouderen

Sommige banken en kredietinstellingen hebben het tijdperk erkend en bieden nu rechtstreeks leningen aan gepensioneerden, sommige slechts tot de leeftijd van 75 jaar. Hierdoor is het voor gepensioneerden echter niet langer hopeloos om een ​​bank te vinden die aan hun kredietaanvraag voldoet.

Het risico van overlijden moet worden gedekt door een schuldverzekering

Overigens kunnen tegenwoordig veel leningen worden gedekt door een restschuldverzekering, die bij een onverwacht overlijden de resterende termijnen uitkeert. Aangezien de restschuldverzekering echter afhangt van de leeftijd van de aanvrager en het risico op overlijden van een gepensioneerde hoger is, maakt deze leningverzekering de lening aanzienlijk duurder. Met een lening die vaak bijna geen rente betaalt, maakt deze verzekering het grootste deel van de kosten uit.

De gepensioneerde van nu heeft vaak niet alleen affiniteit met internet, maar ook veel tijd. Hij kan op internet zoeken naar leningaanbiedingen specifiek voor ouderen en zal zeker banken vinden die bereid zijn het risico van ouderen te nemen en verschillende leenmodellen aanbieden.€