Selecteer een bankrekening

De makkelijkste, maar helaas ook de minst winstgevende bestemming die je je spaargeld kunt geven is een spaarvarken of een oude sok. Geld dat thuis wordt bewaard, levert geen winst op en is natuurlijk onderhevig aan risico’s zoals diefstal of brand. Banken zijn nog steeds de meest geschikte instellingen om uw geld te bewaren.

Zichtrekening of betaalrekening

Sterker nog, een betaalrekening is de beste basis voor goed financieel beheer. Zo’n zichtrekening is een ideaal hulpmiddel voor het ontvangen van gelden (salaris, uitkeringen, pensioen, vakantiegeld, etc.) en het doen van betalingen (elektriciteit, gas, water, etc.). En als er regelmatig terugkerende stortingen zijn, is de bank zelfs bereid om krediet op de betaalrekening toe te staan ​​in de vorm van een vaste kredietlimiet, ook wel debetstand genoemd.

Geld op een zichtrekening levert niet veel winst op. Het betaalt meestal weinig of geen rente. Het principe dat in financiële kringen aan het werk is, is immers dat hoe langer men zonder zijn geld kan leven, hoe meer rente hij ontvangt. Geld op de betaalrekening kan op elk moment worden opgenomen en heeft daarom de laagste rente.

Internetspaarrekening

De oude spaarrekening is altijd al de populairste spaarvorm in Nederland geweest. Was het oorspronkelijk echt een “boekje” dat bij elke storting of opname getoond moest worden om de wijzigingen te noteren en waarin ook eens per jaar rente werd bijgeschreven, dan is de spaarrekening nu veranderd in een spaarrekening. financiële instellingen moderne internetspaarrekening.

Hoewel het principe grotendeels hetzelfde is gebleven, zijn de formaliteiten van het claimen en opnemen van het saldo tegenwoordig sterk vereenvoudigd. Vroeger moesten opnames van grotere bedragen enkele dagen van tevoren worden gemeld vanwege de hoeveelheid contant geld die beschikbaar is op het bankkantoor, tegenwoordig zijn er geen limieten meer en kan geld zo snel mogelijk van een spaarrekening worden opgenomen erin gestort.

Termijnrekeningen

Geldbedragen worden voor een langere termijn op vaste termijnrekeningen gestort. Er kan dus niet direct geld van de termijnrekening worden opgenomen of er gelden restrictieve regels. Soms worden opzegtermijnen van maanden gehanteerd, terwijl bij vervroegde opzegging boeterente in rekening wordt gebracht.

Het spreekt voor zich dat geld op een termijnrekening een hogere rente oplevert. Het rentepercentage is afhankelijk van de looptijd. Over het algemeen zal de rente stijgen als de periode waarvoor u het geld blokkeert langer is.

Als een persoon niet voor de afgesproken termijn van het geld af kan, wordt dit ook wel een deposito genoemd.

In sommige financiële instellingen wordt het saldo van de depositorekening automatisch verlengd voor dezelfde periode aan het einde van de opgegeven termijn, tenzij anders aangegeven door de klant. Aan het einde van de looptijd kan de verdiende rente naar keuze worden toegevoegd aan het kapitaal of worden overgemaakt naar de gekoppelde betaalrekening.

Welke bankrekening kiezen? Overzicht.

Veel geld in huis houden is geen goed idee. Het is niet kosteneffectief en staat bloot aan risico’s zoals brand en diefstal.