Schuldpartner in samenwoning

Als een partner schulden heeft, wat betekent dat dan voor u, wie is er verantwoordelijk voor de schuld in 2020 en 2021? Schulden en samenwonen, schulden en echtscheiding, wat betekenen de schulden van de partner financieel als u gaat samenwonen of een samenlevingsovereenkomst of huwelijk beëindigt? Het is belangrijk om te weten wie verantwoordelijk is voor de schulden van de nieuwe partner of dat u verantwoordelijk wordt voor de schulden van de ex-partner. En wat betekent vermenging van schulden en vermogen als u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat? Krijg het goed. Ook bij echtscheiding en overlijden kunt u te maken krijgen met extra kosten en schulden. Er worden nieuwe huwelijksregels ontwikkeld waarbij gemeenschapsgoederen een uitzondering worden. Schulden komen dan in een ander daglicht te staan.

Heb je een leuke partner gevonden en woon je dus samen?

Je hebt een leuke partner gevonden en denkt erover om samen te gaan wonen. Er is een probleem, uw toekomstige partner heeft schulden. Te veel mensen hebben het druk en hij of zij komt je relatie binnen met een schuld die nog niet is afbetaald. Leuk, niet?

Nieuwe partner maar met schulden of schulden, financiële implicaties?

Veel mensen hebben schulden en dat is geen probleem zolang de aflossingen en rente maar betaalbaar zijn. Een woninghypotheek is de normaalste zaak van de wereld, zolang de hoogte van de hypotheek maar in verhouding staat tot de waarde van de woning en de hypotheek afbetaald kan worden. Maar helaas is dit niet altijd het geval. De man of vrouw van je dromen kan ook schulden hebben, wat voor problemen kan zorgen in de relatie. Zeker als er betalingsproblemen zijn, want dan is er sprake van een negatieve BKR registratie en dit betekent dat lenen in de toekomst moeilijker en vaak duurder wordt.

Schulden en samenwonen, medeondertekenen

Als uw nieuwe partner schulden heeft en u gaat samenwonen, dan neemt u de schulden niet automatisch over. U bent niet zomaar hoofdelijk aansprakelijk geworden. Niet automatisch omdat er meer voor nodig is. Dat kan anders worden als je een samenlevingscontract hebt waarin staat dat alles gedeeld wordt of schulden gedeeld worden. Dan bent u hoofdelijk aansprakelijk. Als de relatie daar nog niet klaar voor is of als je helemaal niet verantwoordelijk wilt zijn voor de problemen van anderen, beheers je niets. Wanneer de relatie eindigt, neemt de partner zijn schulden mee. Maar de buitenwereld ziet het misschien anders als je eenmaal een gedeeld huishouden hebt. Dan heeft u nog steeds uw rechten.

Schuldeisers en gezamenlijke huishouding

Zodra er sprake is van een gezamenlijke huishouding, dus ook als er geen samenlevingsovereenkomst is, kunnen schuldeisers u als een eenheid zien en proberen de schuld van de een bij de ander te incasseren.

Schulden en trouwen, relaties verbreken

Wanneer u gaat trouwen, hangt af van wat er met uw schulden gebeurt. Wie in gemeenschap van goederen trouwt, wordt niet alleen verantwoordelijk voor de nieuwe schulden, maar ook voor de eerder ontstane schulden van de partner. Iedereen die trouwt met een huwelijkse voorwaarden kan in de overeenkomst aangeven wie waarvoor verantwoordelijk is. Het kan zelfs zo ver gaan dat alle geldzaken worden gescheiden.

Huwelijk, geregistreerd partnerschap en eigen woning (2020 en 2021)

In gemeenschap van goederen worden schulden en goederen gedeeld. Dus ook de eigen woning en de woninghypotheek of schulden die al bestonden. U wordt beiden verantwoordelijk voor het betalen van de rente op de woninghypotheek. Dan hebben we het over de combinatie van eigenschappen. Trouwens, vanaf 2018 is het veranderd voor nieuwe huwelijken. In 2020 en 2021 krijgt u te maken met beperkt vastgoedbezit.

Wees eerlijk over schulden

Het is belangrijk dat de nieuwe partner eerlijk is over zijn schulden. Ik heb het niet over de eerste date, maar het moment waarop je echt serieus bent over een relatie samen. Omdat betalingsproblemen relaties kapot maken. Dit kan leiden tot loonbeslag, het krijgen van nieuwe leningen wordt moeilijker en op een gegeven moment zul je moeten betalen.

Schulden en studiefinanciering

Heel wat studenten hebben schulden bij de bank en ook nog een studielening. Stel dat er een betalingsprobleem is, kan de studiebeurs van een student dan in beslag worden genomen? Het antwoord hierop is nee. Het staat wettelijk vast dat er geen sprake kan zijn van studiefinanciering. Veel studenten hebben schulden en als ze slim zijn lenen ze bij DUO omdat het erg goedkoop is om daar te lenen. Een student verdient geld door DUO te lenen en op te bouwen als er verstandig mee wordt omgegaan.

De lening overdragen

Als er sprake is van problematische leningen, kan het verstandig zijn om de lening over te hevelen naar een lager betalende lening. Veel banken werken ermee samen. Dit bespaart de klant geld en de bank heeft meer vertrouwen in de terugbetaling. Een uitzondering kan een hypotheek zijn. Een hypotheek is vaak oversluitbaar, maar als deze bij een andere bank is en voor het einde van de rentevaste periode betaalt u meestal ook boeterente. Let daar dus ook op.

Schulden afbetalen

Schulden kunnen een probleem zijn of worden, maar u wilt gaan samenwonen of trouwen. Dan weet je dat er ook instanties en bedrijven zijn die je op tijd uit de problemen kunnen helpen of samen voorkomen dat je in de problemen komt. Maak bijvoorbeeld een plan van aanpak, ook al is het zo verleidelijk om het naar voren te schuiven, en begin ermee zodra jullie samen zijn. Gratis hulp is vaak ook beschikbaar. Controleer dus vooraf uw opties, niet pas daarna.

Lees verder