Schuldhulpverlening studenten: wat te doen?

Terugbetalen studieschuld DUO is een realiteit voor velen in Nederland die maandelijks terugkeren. Of je nu al je studies hebt gemaximaliseerd of het rustig aan hebt gedaan, er komt een tijd dat het voor iedereen vruchten begint af te werpen. Er zijn verschillende manieren om hiermee om te gaan. Ik zal de drie meest voorkomende benaderingen bespreken. Let op: dit artikel verwijst niet naar de nieuwe situatie binnen het creditsysteem, maar alleen naar personen die afgestudeerd zijn vóór de invoering van het creditsysteem in 2015.

Studieschuld afbetalen

Lanceerfase

Als je klaar bent met je studie, hoef je niet meteen te beginnen met het terugbetalen van het geld
studieschuld
. Je krijgt twee jaar de tijd om je hierop voor te bereiden. In die twee jaar vind je waarschijnlijk een baan, dus het afbetalen van je studieschuld is hopelijk niet al te veel gedoe. Twee jaar kan ook twee jaar en elf maanden zijn: twee jaar na de eerstvolgende 1 januari na afstuderen begin je met terugbetalen. Dus als je bijvoorbeeld op 29 februari 2015 bent afgestudeerd, begint je eerste fase op 1 januari 2016 en moet je op 1 januari 2018 beginnen met aflossen. In de beginfase kun je al beginnen. afbetalen als je wilt. Zo betaal je minder rente.

Schuldverlichting voor studenten

Als de tijd daar is, kunt u kiezen uit verschillende benaderingen. De drie meest voorkomende situaties zijn:

Maandelijkse aflossing

Maandelijkse aflossing van opgebouwde studieschuld is de meest gebruikelijke manier van aflossen. Aangezien u in totaal 15 jaar moet terugbetalen, kunt u eenvoudig zelf uw maandbedrag berekenen. Door de schuld te delen door 180 (het aantal maanden in 15 jaar) krijg je het maandbedrag. Is het minder dan rond de € 45 (dit bedrag kan per jaar veranderen), dan moet je toch het drempelbedrag van € 45 betalen en ben je eerder klaar met aflossen. Als uw inkomen lager is dan het gestelde minimuminkomen, kunt u een verlaging van het maandbedrag aanvragen. Houd bij het maken van een dergelijke berekening rekening met:
interesse
.

In één keer of in grote stappen aflossen

Gezien de lage rente is lenen bij IB Groep/DUO lekker veilig. Het nodigt dus uit om te spelen. Stel je voor dat je een jaar voor je afstuderen plannen had die je kort na je afstuderen zou kunnen uitvoeren, zoals de wereld rondreizen of een onbetaalde stage lopen. Dan kun je er vanaf nu voor kiezen om maximaal te lenen bij DUO. Als u besluit de plannen niet door te laten gaan, kunt u het bedrag ook in één keer terugbetalen. Door het verschil in rente tussen wat u op uw spaarrekening krijgt en wat DUO u in rekening brengt, kunt u zelfs enkele tientallen winst maken! Als de rente waar je om wordt gevraagd wat hoger is, verlies je er een paar tientjes voor, maar heel dramatisch zal het niet zijn. U zult echter waarschijnlijk nooit een mogelijkheid tegenkomen om op deze manier “vrijblijvend” te lenen.

Mocht bovenstaande situatie niet op u van toepassing zijn en u heeft nog geen groot bedrag gespaard, dan kan het toch raadzaam zijn om af en toe een grotere aflossing te doen. Zo zorg je ervoor dat je in de eerste plaats minder rente hoeft te betalen en kan ook je maandbedrag worden aangepast. Zo zorgt u ervoor dat uw aflossing aan IB Groep voortaan minder belastend is voor uw budget.

Geen geld terug

DUO verplicht je om de schuld vijftien jaar lang elke maand af te lossen, maar er zijn gevallen waarin er een restschuld is na deze periode. In uitzonderlijke gevallen kan
kwijtschelding
van schulden, maar het is niets om voor te spelen, want het gebeurt niet vaak. Bij overlijden wordt de schuld kwijtgescholden en niet doorgegeven aan nabestaanden. Als je tijdens de aflossingsfase volledig arbeidsongeschikt raakt, wordt vaak ook je studieschuld kwijtgescholden.

Ook zijn er in het verleden nogal wat mensen geweest die een aanbod kregen van de IB Group om een ​​groot deel van hun schuld in één keer af te lossen, waarna het saldo werd kwijtgescholden. Voor arbeiders die zich een forfaitair bedrag konden veroorloven, was dit vaak een ramp. In de afgelopen jaren zijn deze aanbiedingen minder frequent geworden.

Lees verder