Schulden oplossen? Pas uw betaalpassen aan en leef goedkoper

Mensen die niet meer van hun inkomen kunnen leven, moeten hun maandlasten verlagen. Dit kunnen ze het beste doen door te besparen op woonlasten en goed op hun dagelijkse lasten te letten.

Een groot deel van het inkomen wordt besteed aan woonlasten en dagelijkse uitgaven zoals boodschappen, boodschappen en kleding. Het is ook de uitgave die het meest kan worden bezuinigd. Dit geldt vooral voor gezinnen die momenteel geen aandacht besteden aan waar ze geld aan uitgeven. Zonder het te beseffen geven mensen misschien tweehonderd euro te veel uit aan boodschappen alleen. Als u een woning met een hypotheek bezit, is het lastig om te besparen op de woonlasten.

Bespaar op maandelijkse huur

De enige manier om hier achter te komen is door het huis op te zeggen en naar een goedkoper huis te verhuizen. Hierdoor moeten eerst grote kosten gedekt worden om de verhuizing te realiseren en de nieuwe woning naar smaak in te richten. Met een flinke besparing op de maandhuur is verhuizen zeker mogelijk. Bij het bepalen van de huurprijsverschillen dient rekening te worden gehouden met eventuele verschillen in huurtoeslag tussen de oude en de nieuwe woning. Vergelijk ook de meerkosten. Hierbij kunt u denken aan eventuele servicekosten of bijdragen aan de Vereniging van Eigenaren.

Bespaar op hypotheekkosten

U kunt op twee manieren besparen op uw hypotheeklasten, u kunt uw huis verkopen en een goedkopere woning kopen, of u kunt uw hypotheek oversluiten. In de praktijk is het niet mogelijk om op korte termijn een andere woning te kiezen en moet u rekening houden met grote meerkosten. Een hypotheekoverdracht kan een optie zijn, maar kan niet in alle gevallen boetevrij worden gerealiseerd, waardoor er kosten zijn om te dekken. U kunt ook sparen door een korte periode na uw huidige rentevaste periode te kiezen om uw hypotheekrente vast te zetten. Er zijn hier echter nog steeds risico’s.

Bespaar op pingedrag

U kunt relatief eenvoudig besparen op de dagelijkse kosten. Neem bijvoorbeeld de lunch van thuis mee in plaats van eten te kopen in de bedrijfskantine. Probeer koffie en cola van het B-merk in plaats van dure merken. Dit zijn relatief kleine besparingen, maar als je eerst bedenkt of het bij alle aankopen goedkoper kan, kun je al enkele tientallen euro’s per week besparen.

Geen pinnen meer maar contant betalen

Pinnen biedt gemak, maar pinnen maakt het je ook makkelijker om je geld uit te geven. Het is beter om de dagelijkse uitgaven contant te betalen. Zo heb je een beter idee van hoeveel je uitgeeft en hoeveel je nog te besteden hebt. Behalve het maximale bedrag dat u elke week kunt besteden, kunt u niet te veel uitgeven. Je kunt je pinpas thuis in de kast laten liggen en elke week proberen te leven met het beschikbare bedrag.€