Schulden afbetalen

Schulden ontstaan ​​doordat er meer geld wordt uitgegeven dan daadwerkelijk kan worden uitgegeven. In deze materialistische tijd zou je willen dat je die mooie kleren kon kopen, je huis mooi kon inrichten, een mooie auto voor de deur kon parkeren en nog op vakantie kon gaan. Het is verleidelijk om hiermee in te stemmen en zelfs leningen aan te gaan totdat je ze moet terugbetalen. Hoe je schulden zo snel mogelijk afbetalen en je leven organiseren?

Duidelijk met je administratie

Als je schulden hebt, is het vaak een lastige situatie en daar wil je niet onbewust van zijn. Je steekt je kop in het zand. Post stapelt zich op en misschien zelfs ongeopend. Om verdere problemen te voorkomen, moet u de zaken goed regelen. Markeer je agenda voor komend weekend en richt dan je volledige aandacht op de poststapel en administratieve zaken.

Inzicht in uw inkomsten en uitgaven

Om orde op zaken te stellen, is inzicht nodig in uw bankzaken. Het is verstandig om per instelling een duidelijke opgave van uw inkomsten en uitgaven te maken. Kijk naar uw bankafschriften van de afgelopen drie maanden. Geef in dit rapport ook een kolom aan met alle opgenomen bedragen. Er wordt wel onderscheid gemaakt tussen boodschappen, overige kosten en eventueel gederfde bedragen. Nu weet je wat je totale uitgaven voor de maand zijn en wat het resultaat is aan het einde van de maand.

Te betalen rekeningen

Leg alles wat nog openstaat op een aparte stapel en alle andere belangrijke papieren netjes weg van alle andere documenten van de betreffende instelling. Liefst in een ordner of tray en anders in een L-map. Rangschik vervolgens alle rekeningen die nog moeten worden betaald in volgorde van belangrijkheid. Het eerste probleem is de huur of hypotheek, ook de zorgkosten zijn belangrijk.

Bespaartips

pinnen

Mensen pinnen heel gemakkelijk. Een tientje hier, een paar dollar daar. Al deze tientallen tellen al snel op tot honderd euro. Vaak onnodig uitgegeven. Dus: vermijd de stad of laat je pinpas thuis. Als je contant geld nodig hebt voor onderweg, pin dit dan een week van tevoren. Schrijf niet meer af dan nodig is en laat uw bankpas thuis.

Boodschappen

Shop vanaf nu 1 keer per week. Dan vermijd je de verleiding om extra’s te kopen. Bedenk vooraf goed wat je nodig hebt. Koop alleen huismerken en vries vlees, brood en diepvriesgroenten in. Koop een blokje kaas of een pot pindakaas die je wel even kunt gebruiken in plaats van allerlei verschillende soorten vlees die duur zijn etc. Koop limonade in plaats van dure frisdranken. Probeer al je boodschappen in één supermarkt te doen. Uit onderzoek blijkt dat koopjesjagers die meerdere supermarkten bezoeken meer betalen voor extra aankopen.

Laat u informeren over de aflossing van de resterende schuld

Wees je bewust van je persoonlijke situatie. Als u meerdere leningen heeft, kijk dan naar de rente die u moet betalen. Soms kan het interessanter zijn om een ​​nieuwe lening af te sluiten met een gemiddeld lagere rente, waarmee je de andere leningen in één keer kunt aflossen. Doe dat niet zomaar. Laat u goed informeren, want verergering van de situatie is natuurlijk niet wenselijk! Ook is het verstandig om contact op te nemen met de instellingen waarvan u de rekeningen niet kunt betalen. Dan kun je samen naar oplossingen zoeken. Lukt dit niet, dan is het goed dat u de betreffende instantie op de hoogte heeft gesteld. Communicatie is beter dan gewoon niet betalen!

Oude dingen verkopen

Misschien kun je wat dingen verkopen om wat geld te krijgen. Kijk met een frisse blik naar je spullen. Wat kun je doen zonder en verkopen? Denk ook aan uw auto. Misschien kun je een tijdje zonder auto? Hoeveel kost uw auto eigenlijk per maand en wie weet is het misschien verstandiger om uw auto te verkopen en een goedkopere auto terug te kopen?

Een hoger salaris of een nieuwe baan?

Denk aan uw inkomen. Word je goed betaald voor wat je doet of zou je meer kunnen verdienen? Misschien werk je parttime en zou je eigenlijk fulltime (tijdelijk) kunnen werken? Als je schulden groot zijn, is het soms verstandiger om een ​​beter betaalde baan te zoeken of een baan waarbij je meer uren kunt werken.

Recht op subsidies of andere vergoedingen?

Kijk of u in aanmerking komt voor subsidies of andere belastingteruggave. Laat u er over informeren.

Praat erover!

Vertel de mensen om je heen hoe het met je gaat. Het helpt mensen om je heen te begrijpen dat je niet altijd een cadeau mee kunt nemen of altijd iets lekkers bij je koffie kunt hebben. En wie weet krijg je ineens hulp uit onverwachte hoek? En natuurlijk is het ook een opluchting om je hart uit te storten.

Blijf sparen!

Kijk of je, ondanks alle schulden, toch elke maand een klein bedrag kunt sparen. Kleine bedragen sparen helpt ook!

Lees verder