Schatkistrekening, wat is dat?

De laatste tijd hoor je misschien steeds vaker het woord schatkistpapier. Er wordt steeds meer over gesproken in politieke en economische tv-programma’s. Maar wat is het? In dit artikel wordt uitgelegd wat schatkistpapier eigenlijk betekent.

Wat is een schatkistpapier?

Schatkistpapier zijn bepaalde kortlopende obligaties uitgegeven door de overheid. Schatkistpapier zijn in principe obligaties met een maximale looptijd van één jaar. Natuurlijk ontvangt de obligatiehouder (de persoon die het geld uitleent) een bepaalde vergoeding voor het uitlenen van zijn geld. Dit wordt ook wel de couponrente genoemd.

Schatkistpapier in Nederland

In Nederland worden schatkistcertificaten ook wel Dutch Treasury Certificates genoemd. Deze naam is aangenomen omdat schatkistpapier ook internationaal wordt verhandeld. In Nederland is het ook zo dat de obligatiehouder de couponrente al voor de vervaldag heeft ontvangen. Het is een leenvergoeding. Na afloop wordt de nominale waarde (het oorspronkelijke geleende bedrag) uitbetaald.

Het doel van schatkistpapier is om op een gemakkelijke manier aan geld te komen om tijdelijke tekorten op te vangen. Sinds 1993 mogen schatkistcertificaten niet meer worden gebruikt om langetermijntekorten te dekken. Daarvoor bedroeg de aflossingstermijn van de staatsschuldbewijzen maar liefst 5 tot 10 jaar. Tegenwoordig worden hiervoor andere langlopende staatsobligaties gebruikt.

Waarom schatkistpapier?

Echter…