Schaf de hypotheekrenteaftrek af, huizenprijzen dalen snel

De discussie over hypotheekrenteaftrek hangt al jaren boven de hoofden van huiseigenaren, maar politici durven zich nog steeds niet te branden. De woningmarkt zou er goed aan doen als de overheid eindelijk een duidelijk standpunt inneemt over hypotheekrenteaftrek.

De fiscale regeling voor het aftrekken van hypotheekrente is te duur geworden. Dit komt grotendeels doordat de hypotheek niet meer maandelijks wordt afgelost, maar alleen op de hypotheekvervaldag. Dit wordt gedaan om het potentieel voor hypotheekrenteaftrek gedurende de looptijd van de hypotheek te maximaliseren. Zonder tussentijdse betalingen zal de regeling steeds meer belastinggeld kosten.

Houd uw hypotheekschuld maximaal

Tientallen jaren geleden werd de hypotheek zo snel mogelijk afgelost. Dankzij de aflossingen nam ook de schuld af en waren de maandlasten lager. Door te kiezen voor de laagst mogelijke maandlasten in de eerste jaren van de looptijd van de hypotheek, werd de schuldaflossing uitgesteld naar de toekomst.

In één keer de hypotheekrenteaftrek opzeggen

Huiseigenaren vrezen de volledige afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. Hoewel deze mogelijkheid erg klein is, behoort het zeker tot de mogelijkheden.

In Zweden is in 1991 besloten de hypotheekrenteaftrek drastisch te beperken. Als gevolg hiervan is de woningmarkt volledig ingestort. Tussen 1991 en 1995 daalden de huizenprijzen in Zweden met gemiddeld 26 procent. In die jaren had het ook gevolgen voor de nationale economie. Veel huizen werden verkocht in faillissementen en de werkloosheid is omhooggeschoten.

Afbouw hypotheekrenteaftrek

Het is redelijker en waarschijnlijker dat de beperking geleidelijk wordt ingevoerd. Wellicht denkt u als eerste aan maatregelen die de hoogste hypotheken of hogere inkomens raken. De overheid weet dat miljoenen gezinnen afhankelijk zijn van de aflossing van de hypotheekrente.

Geleidelijke beperkingen in Engeland

In Engeland is de hypotheekrenteaftrek afgebouwd. In 1979 begon de overheid met eerst het eigen risico te verhogen. Vervolgens werd het belastingtarief waartegen hypotheekrente kon worden afgetrokken, verlaagd van 60 naar 40 procent. Uiteindelijk heeft dit geleid tot de volledige afschaffing van de aftrek vanaf 2000. Door afbouw over 21 jaar zijn de effecten beperkt.

Doomsday scenario, de hypotheekrenteaftrek komt per direct te vervallen

De gevolgen zijn niet alleen groot voor de huizenprijzen, maar voor de hele economie. Naarmate de economie verslechtert, zal de werkloosheid stijgen en zullen de consumentenbestedingen dalen. Minder mensen kunnen een huis kopen, waardoor de huizenprijzen snel dalen tot veel lagere niveaus. Uiteindelijk zal de bodem worden bereikt, maar de val kan veel schade aanrichten.

Natuurlijke correctie is prima

Ondanks de daling van de huizenprijzen tussen 2008 en 2011 zijn de huizenprijzen nog steeds tientallen procenten te hoog. Op de lange termijn kan een correctie wenselijk zijn, maar op korte termijn zijn de gevolgen te verstrekkend.€