Samenwonen: financieel advies om het goed te doen

Als je gaat samenwonen, moet je eerst een paar dingen regelen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je duidelijk bent over geld. Hoe verdeel je bijvoorbeeld de kosten, waarvoor ga je sparen en welke contracten sluit je voor de woning? Ook is het verstandig om te kijken wat er met eventuele toeslagen en uitkeringen gebeurt, of er schulden zijn en of je al een gezamenlijke rekening hebt.

Wijzer

Naast het regelen van een aantal zaken, voorkomt een akkoord over geld veel geschillen. In 2014 was geld nog steeds het 3e meest voorkomende discussieonderwerp tussen koppels. Als de een veel geld tegelijk uitgeeft en sparen onbelangrijk lijkt, terwijl de ander het belangrijk vindt om geld achter de hand te hebben voor onverwachte uitgaven of een toekomstige droom, dan komt daar zeker een discussie over, als het is niet eerder besproken. Zie het als een investering in je relatie en onthoud dat het belangrijk is om open en eerlijk tegen elkaar te zijn en niets voor elkaar te verbergen.

Tips voor het delen van uitgaven

Samen verhuizen scheelt u veel geld. Denk aan dubbele woonlasten zoals huur en/of hypotheek, gas en elektra, verzekeringen, gemeentelijke belastingen en boodschappen. Waar je op bespaart zijn meestal kosten die je als samenwonend stel deelt.

Wat zijn de kosten?

Maak een tabel en zet daar alle gezamenlijke uitgaven in. Kosten kunnen eenvoudig worden onderverdeeld in drie soorten kosten:

Kosten delen

Dan zijn er verschillende manieren om de bijbehorende kosten te splitsen.

Open een gezamenlijke rekening

Het is handig om een ​​zichtrekening te openen waarvan alle vaste kosten worden betaald. Vaste vergoedingen zijn vergoedingen die maandelijks, driemaandelijks, halfjaarlijks of jaarlijks worden betaald. Op deze rekening stort u beiden een vast bedrag per maand. U hebt dit bedrag bepaald door de kosten te delen. Ook helpt het als je een spaarrekening hebt waar je allebei een vast bedrag per maand stort. Dit is handig voor grotere uitgaven zoals apparatuur, meubels, huisonderhoud en vakanties.

Gevolgen van uitkeringen en toeslagen

Meer of minder/geen premie?

U kunt uw recht op zorgtoeslag, huur, kinderopvang of kinderbijslag kwijtraken als u gaat samenwonen, of u heeft mogelijk recht op een uitkering omdat uw gezamenlijke inkomen niet zo hoog is en uw vermogen de vermogensgrens niet overschrijdt. .. Het maximum inkomen (de zogenaamde inkomenstoets) is per uitkering verschillend, en ook het maximum vermogen is anders. Als u wilt weten of u recht heeft op een bonus, kunt u een chequeberekening maken op de website van de Belastingdienst.

Mocht achteraf blijken dat u teveel heeft ontvangen, dan moet het teveel betaalde bedrag worden teruggestort. Houd hier rekening mee en geef de wijzigingen (bijvoorbeeld de datum waarop u gaat samenwonen en wat het gezamenlijke inkomen wordt) tijdig door.

Voordelen en toeslagen

Als u een uitkering van het UWV ontvangt, langer dan een jaar ziek bent en loon van uw werkgever of een ziektewetuitkering van uw (voormalige) werkgever ontvangt, kunt u naast bovengenoemde toeslagen een toeslag aanvragen. als de voor u geldende sociale zekerheid niet wordt verstrekt.

Als een van de partners een bijstandsuitkering ontvangt, is het weer anders. Het kan zijn dat de uitkering wordt verlaagd zodra u gaat samenwonen of helemaal verdwijnt. Aan de andere kant heeft u mogelijk recht op een uitkering naast uw bijstandsuitkering. Aangezien elke gemeente haar eigen beleid op dit gebied heeft, is het raadzaam om navraag te doen bij de gemeente waar u woont.

Ruim het huis op

Het op orde houden in huis is erg belangrijk, zeker als het gaat om de verkoop van een huis. Laat de contracten opschrijven en vergeet niet uit te zoeken wat er met het huis gebeurt als een van de partners komt te overlijden.

Eigen huis

Eigenwoningbezit heeft meer mogelijkheden dan huren. Worden jullie beiden eigenaar van de woning, dan kan dat door in gemeenschap van goederen te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Een huiseigenaar kan ook een aandeel verkopen, waardoor een partner mede-eigenaar wordt. Een andere mogelijkheid is dat de partner de “huur” betaalt.

Huurhuis

Gaat u samenwonen in een huurwoning, dan kan de inwonende partner zich inschrijven als medehuurder. De verhuurder hoeft het echter niet altijd te pikken als u korter dan twee jaar samenwoont of als de inwonende partner de huur niet alleen kan betalen.

schuld

Verantwoordelijkheid

Wees eerlijk over uw schulden, zodat u en uw partner niet voor vervelende verrassingen komen te staan. Zolang je niets repareert, is degene die de schuld heeft gecreëerd volledig verantwoordelijk. Als er eenmaal een samenlevingscontract of huwelijk is gesloten, zijn jullie beiden verantwoordelijk. Dit geldt voor schulden die ontstaan ​​tijdens het samenwonen, maar ook voor schulden die
vooruit
die periode is aangebroken!

studieschuld

Als je studieschuld hebt af te betalen, wordt bij het bepalen van het maandbedrag in de meeste gevallen ook rekening gehouden met het inkomen van je partner.€