Salarisverhoging: argumenten en voorbereiding op salarisgesprek

Met een salarisverhoging kan de baas laten zien dat hij het werk van zijn medewerkers waardeert. Een hoger salaris betekent een hogere waardering, maar is ook een kostenfactor voor het bedrijf. Er zijn ook veel bedrijven die structureel te weinig betalen. Weet u zeker dat uw prestatie niet wordt beloond op basis van de waarde ervan? Onderneem dan actie. Het enige wat je nodig hebt is een ontmoeting met je baas en een paar sterke argumenten voor een promotie. Voordat u om opslag vraagt, moet u eerst overwegen wat uw waarde voor het bedrijf is. Denk aan sterke en zwakke punten. Geef aan waarom u een goede werknemer bent voor het bedrijf. Maar bent u zich ook bewust van uw tekortkomingen? Dan kom je een veel betrouwbaarder persoon tegen die alleen de positieve kanten belicht. Neemt u dit principe ter harte voordat u bij uw manager aanklopt? Dan ben je al halverwege!

De noodzaak om het salaris te verhogen

Werknemers weten vaak niet zeker of ze toe zijn aan een loonsverhoging. Omdat de signalen niet altijd duidelijk zijn. Maar bent u bij wijze van spreken nog steeds op kantoor? En komt het niet zozeer door de berg werk, maar omdat je salaris niet groot genoeg is om de huur te betalen? Dan is het tijd om met de baas te praten.

Waarom hoger salaris?

Maar waarom zou de baas meer betalen? Hij betaalt je immers het reguliere salaris voor je functie. Zie jezelf dus als de baas:

Hoe maak je indruk op je baas?

Voor het salarisgesprek moet je eerst een aantal argumenten verzamelen. Richt je aandacht op goede argumenten. Want er zijn ook slechte argumenten die de chef minder waardeert.

Bovengemiddelde prestaties, perfect argument

Dit is het feit dat chef-koks het meest indruk maakt
voor cijfers
. Daarom is het belangrijk om het bij de hand te hebben. Goede argumenten zijn altijd de prestatie die je levert naast je normale werk. Als voorbeeld:

Onjuiste argumenten in het salarisinterview

Maar het is helemaal verkeerd om tot salarisonderhandelingen te komen met argumenten als:

Het is duidelijk dat de bazen niet blij zijn met dergelijke argumenten, integendeel!

Een sollicitatiegesprek voorbereiden

Bereid je goed voor op het salarisgesprek. Zorg dat je al je wensen en argumenten bij de hand hebt:

Zeg je argumenten hardop en doe een soort rollenspel.

Handige tips voor een salarisgesprek

Een salarisgesprek is min of meer vergelijkbaar met een verkooppraatje. Het voorgestelde product is duurder, maar ook veel beter dan het oude. Een paar
bruikbare tips
in deze context:

De beste tijd voor een sollicitatiegesprek

Maandag en vrijdag zijn de slechtste dagen voor salarisonderhandelingen. Op maandag is je baas het eerste aanspreekpunt voor nieuwe onderwerpen en problemen die zich in het weekend voordoen. Maandagen zijn meestal vergaderingen om de week te plannen. Geen goed moment voor rustige gesprekken. Vrijdag is ook ongunstig. Velen zijn mentaal bezig met het weekend. Of er zijn dingen die dringend moeten gebeuren. Het is beter om het interview op een van de andere dagen van de week te houden. Dan nemen je kansen automatisch toe: