Russisch gas, Europa met of zonder Russisch gas

Brussel zou Europa graag zien vertragen met Russisch gas. Europa moet minder afhankelijk worden van Rusland. Het is niet zo’n vreemd idee als je bedenkt dat Poetin nog niet zo lang geleden de gastoevoer gedeeltelijk blokkeerde, maar de invloed van Rusland groeit.

Russisch gas

Momenteel komt ongeveer 30% van het gas dat in Europa wordt verbruikt uit Rusland. Daarnaast importeren we ook een groot deel van de Russische olie. Deze afhankelijkheid van Rusland is niet erg bemoedigend. In 2006 was de aanvoer naar Europa om politieke redenen nog grotendeels verstoord. En dat is nu waar Brussel zo bezorgd over is.

Vloeibaar natuurlijk gas

Europa probeert vloeibaar aardgas, LNG, vloeibaar gas uit Noord-Afrika te verwerken en bruikbaar te maken voor Europese behoeften. Daarnaast wordt er hard gewerkt aan de Nabucco-pijpleiding van Turkije naar Europa. Voorzitter Barroso lanceerde onlangs allerlei plannen om de Europese energiemarkt te ondersteunen. Samen staat Europa sterk tegen olie- en gasleveranciers. Maar in de praktijk hebben we te maken met kikkers in een kruiwagen die er steeds uitspringen. Europese landen gaan individueel op pad. Duitse energiereuzen werken samen met het Russische Gazprom om leidingen van Rusland naar Duitsland te leggen. En hoe zit het met Nederland?

Nederland en Russisch gas

Ook de Nederlandse handelsmissie onder leiding van premier Balkenende is naar het Kremlin gegaan om door president Poetin te worden ontvangen. Sluit ook gastransacties af. Nederland, zelf gaseigenaar, wil graag de gasrotonde van Noordwest-Europa worden. Dat is niet verwonderlijk, want Nederland ligt in dit opzicht geografisch zeer gunstig in Europa en kan er veel aan verdienen. Dit kan onze economie nog meer een boost geven en brandstof betaalbaar houden. Het maakt het ook mogelijk om zuiniger om te gaan met ons eigen gas. De zuinige Nederlander bestaat immers nog steeds.

Overeenkomst over gaspijpleidingen

Op dinsdag 6 november 2007 hebben Nederland en Rusland inderdaad een gaspijpleidingovereenkomst gesloten, waardoor Dutch Gasunie een belang krijgt in een pijpleiding die Russisch gas via de Baltische Zee naar West-Europa zal vervoeren. Minister-president Jan Peters Balkenende geeft in zijn toelichting aan dat het contract belangrijk is voor de toekomstige energievoorziening. Gasunie krijgt een belang van 9 procent in ruil voor rechten op een gelijk deel van de BBL van Gazprom, een gasleiding tussen Balgzand in Nederland en Bacton in het Verenigd Koninkrijk. Zo vergroot Gazprom zijn greep in Europa.

Slot te afhankelijk van Russisch gas?

Het is ongetwijfeld een goede zaak dat ook Nederland zijn toekomstige gasvoorziening met Rusland op orde probeert te krijgen. Tegelijkertijd lijkt de Europese strategie echter niet van de grond te komen. Het maakt ook alles kwetsbaar. Rusland was tot voor kort geen erg betrouwbare gasleverancier. Bovendien wordt de greep van Rusland op Europa groter.€