Royal Bank of Scotland RBS was een grote speler

RBS, Royal Bank of Scotland was in de twintigste eeuw een relatief kleine bank, groeide toen snel en kreeg na de overname van ABN AMRO in 2007 weer grote problemen. Tot 2015 is RBS ook de nationale woningbank van Nederland. Bank of Scotland Nederland, die niets te maken heeft met de Royal Bank of Scotland (nu Lloyds Bank genoemd), staat vooral bekend om haar aantrekkelijke spaarrente.

Bank of Scotland Nederland

De naam Bank of Scotland wordt soms verward met de Royal Bank of Scotland, maar de Bank of Scotland heeft niets te maken met de Royal Bank. Bij deze bank kunt u voor veel diensten terecht, vaak tegen aantrekkelijke prijzen. Sparen bij Bank of Scotland is veilig omdat de bank gedekt is door het Britse en Europese garantiestelsel. En spaarrente bij deze bank? Bekijk hoe u kunt besparen bij Bank of Scotland Nederland. Overigens is de naam inmiddels veranderd in Lloyds bank.

Royal Bank of Scotland

Zoals de naam al doet vermoeden, is Royal Bank of Scotland een Schotse bank. En niet zomaar iedereen, want RBS is het machtigste bedrijf in Schotland, met 5 miljoen inwoners. De wens om uit te breiden is sterk sinds de komst van Fred Goodwin. In de periode 2000-2006 zijn 25 acquisities gedaan. Tot slot weten we dat onlangs het consortium RBS samen met Fortis en Banco Santander ABN AMRO heeft overgenomen. Royal Bank of Scotland bevindt zich nu in lastiger vaarwater met een andere chief executive. Royal Bank of Scotland is een spannende bank in turbulente tijden.

Royal Bank of Scotland RBS als grote speler

RBS is niet zomaar een hoofdkantoor in Schotland, maar een groot landgoed waarop het Gogarburn-complex is gebouwd. Maar liefst 40 hectare groot en zo ingericht dat medewerkers er de hele dag kunnen doorbrengen. Dit complex heeft een supermarkt, stomerij, opticien, bloemist, bar, boekhandel, restaurants, kapper etc., alsmede een eigen vijfsterrenhotel. In dit complex werken 3500 mensen. Het totaal aantal medewerkers van deze bank in 2016 wordt geschat op 77.000.

Nederlandse staatsbank in plaats van Rabobank

In 2007 werd RBS in Nederland vooral bekend door de overname van ABN AMRO. ABN AMRO, als bank die de buit van de overname ontving, en bij uitbreiding RBS, waren slecht verteerd. De bank heeft sinds de overname en de kredietcrisis in 2008 geen winst meer gemaakt en de verliezen in 2016 worden geschat op ongeveer £ 7 miljard. Een aantal jaren, tot en met 2015, was RBS ook de huisbankier voor Nederland (Rijk en ministeries), maar vertrok daarna weer. Daarvoor was Rabobank de nationale huisbank van Nederland en sinds 1 januari 2016 is ING de belangrijkste bank van de Rijksoverheid.

Lenen bij een particuliere bank

Maar RBS was meer dan zakelijk bankieren. In Nederland richtte RBS zich ook zeker op particulieren met in aanmerking komende leningen, zoals persoonlijke leningen en doorlopend krediet. Volgens RBS gebeurde dit met zeer lage rentetarieven, die lager werden naarmate de lening groter werd. Maar sinds 2016 is dat verleden tijd, aangezien RBS haar activiteiten in Nederland heeft uitgefaseerd. Klanten werden hierover vooraf geïnformeerd en konden gemakkelijk overstappen naar een andere bank. Als u elders een lening zoekt, is het aan te raden om een ​​beslissing te nemen op basis van meerdere aanbiedingen van meerdere banken. Daarnaast zijn er in Nederland veel banken die u kunnen helpen sparen, verzekeren en sparen voor uw pensioen of huisvesting. RBS was een grote speler, maar anno 2017 is het de vraag of RBS ooit zo groot kan worden als het lange tijd is geweest.€