Robeco Plus (fondsrekening) en Roparco

Robeco Plus is het merk dat investeringsmaatschappij Robeco gebruikt voor haar fondsrekeningen. Met Robeco Plus kunt u in veel beleggingsfondsen beleggen. Bij een Robeco Plus rekening hoort ook een Roparco rekening. Wat zijn de voor- en nadelen van Robeco Plus? Hoe werkt dit beleggingssysteem? Wat is een Roparco-rekening?

Beleggingsfonds

Bij Robeco Plus kunt u met de ‘Fund Picker’ kiezen uit zo’n 80 verschillende beleggingsfondsen. Bij elk fonds wordt aangegeven (ook via de Morning Star rating) in welke categorie het fonds valt qua rendement en risico (meestal betekent een hoger risico een hoger rendementspotentieel). Het vertelt u ook wat de rendementsgeschiedenis van het product is (dwz hoeveel rendement er in de afgelopen drie jaar met dit fonds is behaald).

Vanzelfsprekend is er ook een algemene indicatie van waar elk fonds in belegt. Voor sommige fondsen is dit vrij duidelijk: Robeco Chinese Equities belegt bijvoorbeeld in toonaangevende Chinese aandelen. De omschrijvingen van andere fondsen zijn vager. Het is aan te raden om het risico te spreiden en aankopen te doen bij meerdere fondsen.

Wat is een systeem?

Hoe aan de slag als Robeco-klant? Er wordt een Robeco rekening (Roparco spaarrekening) geopend. Deze wordt gekoppeld aan uw ‘gewone’ bankrekening bij een andere bank (bijvoorbeeld ING, ABN of Rabobank). Deze “gewone” bankrekening is dan uw “tegenrekening”. U kunt geld overmaken van uw tegenrekening naar uw Roparco-rekening (dit kunt u doen wanneer het u uitkomt, maar u kunt het ook automatisch doen, bijvoorbeeld elke maand). Met het geld op uw Roparco-rekening kunt u vervolgens aankopen doen bij verschillende beleggingsfondsen.

Wat is Roparco?

Wat is Roparco? Roparco is een Robeco spaarrekening. Een Roparco rekening kan zowel aan een geldrekening als aan een Robeco One rekening worden gekoppeld. Over het geld op uw Roparco-rekening ontvangt u een kleine rente. (Op 19 februari 2015 was dat bijvoorbeeld 1 procent voor particulieren en 0,80 procent voor zakelijke klanten.)

In de praktijk is de Roparco-rekening vaak een soort “pijplijn”. Met geld op uw Roparco-rekening kunt u aankopen doen in Robeco-fondsen. Omgekeerd, wanneer u een belegging verkoopt, komt dit bedrag automatisch op uw Roparco-rekening. Vervolgens kunt u het bedrag van uw Roparco-rekening naar uw ’tegenrekening’ (uw ‘gewone’ bankrekening) overmaken.

Roparco fungeert echter niet alleen als “pijpleiding”. In turbulente economische situaties kan het ook dienen als een soort schuilplaats. Bijvoorbeeld: wanneer de koersen tijdens donkere economische tijden fors dalen, kunt u uw geld tijdelijk op een Roparco-rekening storten. U krijgt er dan een kleine rente over. En als u denkt dat de prijzen weer gaan stijgen, kunt u het bedrag terugstorten in de fondsen. Het saldo van de Roparco rekening valt onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Het garandeert uw Roparco-saldo tot € 100.000. (Bij een gezamenlijke rekening is deze gegarandeerd tot 200.000 euro.)

Voor-en nadelen?

Wat zijn de voor- en nadelen van een Robeco Plus (Fund Account)-rekening in vergelijking met andere opties zoals Robeco One of aandelenhandel? Het voordeel ten opzichte van Robeco One is dat de klant de kosten onder de automatische kosten van Robeco One kan houden (zie ‘Kostenpoolrekening’ hieronder).

Het voordeel ten opzichte van aandelenhandel is dat op Robeco-fondsrekeningen (Robeco Plus) fulltime professionals bezig zijn om deze fondsen zo goed mogelijk te poolen. Hierdoor worden uw risico’s op een fondsrekening gespreid over een groot aantal beleggingen in talloze bedrijven, waardoor de kans op een grote crash kleiner is.

Keuzes: temperament en interesses

Voor het overige zal de keuze voor één van deze drie opties (Robeco One, Robeco Plus of in ieder geval aandelenhandel via bijvoorbeeld Binck) vooral bepaald worden door het temperament en de interesses van de belegger. Wie alles wil uitbesteden en geen echte interesse heeft in de financiële wereld, stapt al snel bij Robeco One. Wie geen grote risico’s wil nemen, maar wel wat meer invloed op zijn beleggingen wil dan de gemiddelde Robeco One-klant, kan kiezen voor Robeco Plus (of beleggingsrekeningen bij een andere financiële instelling). Degenen die echter zeer geïnteresseerd zijn in de financiële wereld en die zelf grote risico’s kunnen en willen nemen, zullen eerder actief worden in de aandelenhandel.

Kosten Robeco Plus (fondsrekening)

Een spaarrekening kan doorgaans aanzienlijk minder kosten hebben dan een Robeco One. Dit is echter afhankelijk van het beleggingsgedrag van de Fondsrekeninghouder. De meeste tarieven voor een beleggingsrekening zijn lager dan die van Robeco One, met uitzondering van online transactiekosten. De online transacties van Robeco One zijn gratis, terwijl een klein deel via een geldrekening moet worden betaald. Globaal gezien is de Fondsrekening dus goedkoper als de belegger niet veel transacties doet. Met een geldrekening betaal je 0,20 procent op online transacties. Voor telefonische transacties wordt 0,35 procent in rekening gebracht (hetzelfde tarief als voor Robeco One-telefoontransacties).

Servicekosten

De kosten van de beleggingsdienst van het fonds bedragen 0,36 procent tot 25.000 euro. Dit percentage is 0,24 procent voor het bedrag tussen 25.000 en 50.000 euro. Voor een bedrag van EUR 50.000 bedragen de onderhoudskosten van het fonds slechts 0,16 procent. Ter vergelijking: de servicekosten van Robeco One bedragen 0,56 procent tot 100.000 euro en 0,4 procent van het bedrag boven 100.000 euro.

Retouren en ervaringen

Hoeveel winst is er te behalen met het Robeco fonds? Zo was Robeco US Large Cap Equities van 2012 tot het voorjaar van 2015 een succesvol beleggingsfonds voor Robeco, met een rendement van 24,48 procent over die periode van drie jaar. In de periode 2017-2020 had het Robeco Global Consumer Trends fonds een rendement van 19,78 procent.

Hoewel de meeste fondsen in de loop der jaren goede, hoge rendementen hebben laten zien, zijn er fondsen die het slechter hebben gedaan. Zo daalde het Robeco Emerging Debt-fonds tussen 2012 en 2015 met 4,21 procent. Echter, 92 procent van de Robeco-klanten zegt (zeer) tevreden te zijn met het rendement op hun beleggingsfondsen.€