Risicokapitaal, financiering voor een beginnende ondernemer
Als startende ondernemer is het vaak lastig om aan financiering te komen. Daarom is er een durfkapitaalregeling voor startende ondernemers. In dit artikel leest u hoe een durfkapitaalregeling werkt en aan welke eisen u als startende ondernemer moet voldoen om in aanmerking te komen voor een durfkapitaalregeling.
Financiering voor startende ondernemers
Ja
een beginnende ondernemer
het is vaak erg moeilijk om financiering te krijgen voor uw ondernemingsplan.
durfkapitaal
is een vorm van financiering
voor beginnende ondernemers
wat hen meer mogelijkheden biedt.
Het starten van een bedrijf gaat meestal gepaard met een grote investering. Als deze investeringen groter zijn dan uw eigen financiële middelen, bent u afhankelijk van:
financiering
derden voor uw bedrijf. Voor de
een beginnende ondernemer
Het kan voor een bedrijf lastig zijn om een definitief financieel beeld te scheppen. Alles is gebaseerd op een businessplan. Concrete cijfers zijn er echter nog niet.
Durfkapitaal maakt het makkelijker
Door deze vorm
financiering
of is makkelijker
voor beginnende ondernemers
om een familielid of kennis te overtuigen om geld in uw bedrijf te investeren. Deze financiering kan door alle natuurlijke personen worden gedaan, behalve de echtgenoot of mede-ondernemer van de startende ondernemer.
Een voordeel voor een beginnende ondernemer
Het enige voordeel:
durfkapitaal
Ik had het eigenlijk al over het zijn van een beginnende ondernemer. Deze vorm van financiering geeft de beginnende ondernemer meer mogelijkheden om zijn startkapitaal te verhogen. Door de belastingvoordelen die de kredietverstrekker ontvangt, is hij doorgaans meer bereid om geld in het bedrijf te investeren.
Fiscaal voordeel voor de kredietverstrekker.
(de volgende cijfers hebben betrekking op het jaar 2010)
Als de kredietverstrekker minimaal 2.269 euro aan financiering biedt, kan hij genieten van de volgende fiscale voordelen:
- EEN) Het financieringsbedrag is de eerste 8 jaar vrijgesteld van vermogenswinstbelasting tot 55.145 euro.
- b) Als de startende ondernemer het financieringsbedrag niet kan terugbetalen, kan de kredietverstrekker afstand doen van het (gedeeltelijke) bedrag. De verliezen die de kredietverstrekker hierdoor lijdt, kunnen worden gebruikt als aftrek in de personenbelasting van maximaal 46.984 euro per nieuwe klant.
Het heeft twee voorwaarden:
- Het bedrag moet binnen 8 jaar na het verstrekken van de lening worden kwijtgescholden.
- De opdrachtgever moet een beschikking hebben van de Belastingdienst dat hij het te annuleren bedrag niet meer kan terugbetalen.
- C) De geldverstrekker ontvangt een belastingaftrek van de inkomstenbelasting. Dit is 1,3% van de voor hem geldende gemiddelde vrijstelling in kolom 3. De gemiddelde vrijstelling is maximaal € 55.145.
Aan welke eisen moet je als startende ondernemer en als kredietverstrekker voldoen?
De kredietverstrekker ontvangt deze fiscale voordelen simpelweg niet. Om deze vorm van financiering goed te organiseren, moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:
1)
De ondernemer moet van de Belastingdienst een “startersbesluit” ontvangen.
2)
De ondernemer moet met de kredietverstrekker een leenovereenkomst opstellen. In deze bruikleenovereenkomst moet het volgende staan:
- dat het gaat om een lening voor een startende ondernemer (durfkapitaal)
- dat het een achtergestelde lening is. (eerste 8 jaar hebben andere (gewone) schuldeisers voorrang bij incasso)
- dat de financiering wordt aangewend voor onderdelen die deel uitmaken van het benodigd vermogen van de onderneming
- dat de geldschieter het geld niet zelf heeft geleend om deze financiering af te wikkelen
- bedrag aan financiering (minimaal 2269 euro)
- welke rente wordt toegepast (maximale wettelijke rente)
- wat is de looptijd van de financiering?
- naam en burgerservicenummer van de initiële ondernemer en kredietverstrekker
- handtekening van de oorspronkelijke ondernemer en de geldschieter
3)
Als de leenovereenkomst alle bovenstaande punten bevat, moeten de startende ondernemer en de geldverstrekker deze binnen vier weken aanmelden bij de Belastingdienst.
Meer informatie over deze vorm van financiering, durfkapitaal, vindt u op de website van de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel. Op de website van de Kamer van Koophandel vindt u ook informatie over andere vormen van financiering, met name voor jonge ondernemers.€