Rijke mensen sparen niet, ze lenen

Investeren op internet naar manieren om uit de schulden te komen, maakt iemand niet echt gelukkig. Het is beter om verstandig met schulden om te gaan. Wat overigens niet betekent dat we meteen naar de winkel moeten rennen, onze creditcard moeten gebruiken en allerlei luxe moeten kopen om failliet te gaan.

Goede schuld, slechte schuld

Er zijn twee soorten schulden, goede schulden en slechte schulden:

Schuldvrij leven kan een goede zaak zijn, tenminste als je altijd op hetzelfde (netto) niveau wilt blijven. Je huis is afbetaald, net als je auto… maar je vermogen zit vast en kan niet voor je werken.

Sparen voor de domme?

Met elke dollar die u op de bank spaart, verdient u minder rente dan inflatie en verliest u dus geld, geld waarmee anderen meer kunnen verdienen. De bank kan immers voor elke euro die ze aan spaargeld ontvangt meerdere euro’s lenen.

We zullen geen geheim verklappen als we zeggen dat banken graag willen zien hoe we sparen, omdat ze veel geld kunnen verdienen met ons spaargeld. Banken zijn gezegend als een “persoon” zijn geld stort tegen ongeveer 1% rente. Zo kan de bank tien keer zoveel lenen (of meer, afhankelijk van de economie) en rekenen ze zo’n 3 tot 6% rente. Dat de bank een veelvoud van het ontvangen spaargeld kan uitlenen, is gebaseerd op het feit dat niet alle spaarders tegelijkertijd hun spaargeld zullen opvragen.

rekenvoorbeeld

Doe wat rijke mensen doen

Als rijke mensen ergens in investeren, betalen ze het zelden uit hun eigen geld, ze lenen geld om het te betalen. Als de rijken bedrijven, onroerend goed of zelfs aandelen kopen, lenen ze daarvoor geld. Daarnaast krijgen ze subsidies, garanties en dergelijke. Ze gebruiken hefboomwerking om geld voor hen te laten werken. En het zijn de deposanten die hen dit toestaan.

Dit argument is niet bedoeld om u aan te moedigen om willekeurig van alles te kopen vanwege de potentiële hefboomwerking. Je moet slim kopen en meer verdienen dan je hebt betaald voor het geleende geld of je hebt ‘slechte’ schulden. En slechte schulden maken arme mensen, of het nu een grootbeeld-tv is of een slechte vastgoedbelegging.

Rijkdom en spaargeld

Helaas zijn er geen verharde wegen om van niets geld te verdienen, maar het is niet moeilijk om geld te verdienen als je bereid bent ervoor te werken. Maar één ding is zeker, sparen is niet de beste manier om rijk te worden.€