Rijke mensen die geld lenen

Bouw je een huis, ben je toe aan een nieuwe auto of krijg je een hoge rekening van de tandarts? Je hebt er niet altijd geld voor in de vorm van bankbiljetten onder je kussen. Maar we moeten nog betalen. En daarom lenen we geld. De gelukkigen kennen familie of vrienden die financieel willen helpen. Of misschien rijke mensen die geld lenen omdat geen enkele investering hen een goed rendement garandeert. De minder bedeelden gaan naar de bank. Geld lenen van vermogende particulieren komt beide partijen ten goede. Geld dat anders op een renteloze spaarrekening zou staan, levert nu een overeenkomstig rendement op. En het geld van rijke mensen leidt zo tot een nieuw alternatief voor elkaar geld lenen.

Waarom hebben we nog banken nodig?

Waarom hebben we nog banken nodig? Waarom lenen we daar geld tegen woekerrente zodat de bank winst kan maken? Waarom niet mensen samenbrengen die hun geld verstandig willen investeren en degenen die het geld echt nodig hebben? Netwerken is tenslotte een van de gemakkelijkste taken in het internettijdperk.

Rijke mensen lenen online geld

Sommige vindingrijke webprogrammeurs dachten er ook zo over. Na de eeuwwisseling verschenen er over de hele wereld particuliere uitleensites:

Lenen tussen particulieren heeft een lange traditie

Eigenlijk ligt het idee voor de hand. Geld lenen van vrienden is immers waarschijnlijk het oudste financieringsmodel ter wereld:

Er zijn wereldwijd honderden van dergelijke systemen “offline”. En ondanks de verschillende namen is het principe altijd hetzelfde. Daarom heeft persoonlijke kredietverlening een lange traditie.

De regels van de kredietmaatschappij veranderen

Kredietportalen doen het erg goed in Amerika, het VK en Duitsland. Ze genieten een groot vertrouwen. Omdat de voorwaarden voor alle partijen bij een goede match beter zijn dan bij banken:

Enerzijds is de markt nog steeds onvoorspelbaar in vergelijking met traditionele banken. Aan de andere kant is het ook niet onbelangrijk qua grootte. Wereldwijd wordt jaarlijks 5,8 miljard dollar verstrekt in de vorm van peer-to-peer-leningen. Op de lange termijn zou dit de “spelregels” voor de kredietmaatschappij aanzienlijk kunnen veranderen.

Investeringszekerheid

Men was bang dat kredietportalen een paradijs zouden zijn voor mensen met te veel schulden of fraudeurs die nergens anders aan geld kunnen komen. Deze vrees bleek ongegrond. De eisen die aan kredietnemers worden gesteld, zijn uiteindelijk vergelijkbaar met die van banken. Zo moet de kredietwaardigheid van Smava worden aangetoond met een Schufa-verzoek (vergelijkbaar met de BKR-toets). De identiteit van de lener wordt dubbel gecontroleerd met een kopie van het identiteitsbewijs en het postadres.

Risicospreiding voor kredietverstrekkers en investeerders

Alle portals hebben ook regels die het volledige verlies van investeerders praktisch uitsluiten: