Rijkdom begint in je hoofd

Je vraagt ​​je misschien af ​​wat psychologie met geld te maken heeft? Veel, want rijkdom begint in je hoofd. Financieel succes vereist dat mensen veel dieper in hun eigen psyche duiken dan verwacht of gewenst. Het zit immers vaak in ons dat we obstakels nodig hebben op weg naar financiële rijkdom. Hindernissen die alleen kunnen worden overwonnen als je eerst intensief voor jezelf en je houding ten opzichte van geld zorgt.

Wat is geld precies?

Geld is in de eerste plaats een symbool. Het vertegenwoordigt een bepaalde waarde en kan worden ingewisseld voor goederen of diensten. Terwijl goederen of diensten vóór de introductie van geld direct voor elkaar werden uitgewisseld, maakt geld het mogelijk om goederen en diensten op een geheel nieuwe manier te waarderen.

Je kunt tegenwoordig bijvoorbeeld geld ontvangen voor goederen en diensten en er vervolgens iets anders mee kopen. Hoe alledaags dit ook klinkt, het is zo belangrijk om deze aspecten te laten bezinken. Want hoewel deze connecties ongecompliceerd lijken, zijn er veel mythes over geld die het moeilijk maken om ermee om te gaan. Geld is niets meer dan stukjes bedrukt papier of oud ijzer. Niet meer en niet minder.

Er zijn veel emoties verbonden aan geld

Geld, misschien verrassend voor velen, is een zeer emotioneel iets. Wat op het eerste gezicht net zo gezond lijkt als het lijkt, is vaak het voorwerp van verschillende gevoelens. Geld veroorzaakt bijvoorbeeld jaloezie, afgunst en haat, maar ook trots en bewondering. We associëren geld allemaal met iets anders:

Als u financieel succesvol wilt zijn, is het erg nuttig om na te denken over hoe u over geld denkt. Dat is de enige manier waarop u kunt ontdekken of u geen interne bedenkingen heeft over geld dat uw welzijn in de weg zou kunnen staan.

Bent u een obstakel voor uw financiële succes?

Hoe u over geld denkt, is cruciaal om te bepalen of u ooit (veel) geld zult bezitten. U kunt onbewuste angsten of twijfels hebben over geld. Als je bijvoorbeeld denkt dat rijke mensen geen echte vrienden hebben omdat ze allemaal op hun geld uit zijn, of dat geld iemands karakter corrumpeert, verhinder je misschien onbewust dat je rijk wordt om je innerlijke angsten te verlichten. .

Tips voor hoe u over geld denkt

Ga terug naar je kindertijd en zie hoe de omgeving waarin je bent opgegroeid met geld omging, aangezien dit een aanzienlijke invloed kan hebben gehad op je houding ten opzichte van geld:

Maak de volgende zinnen af

Schrijf spontaan op wat in je opkomt in de volgende zinnen:

Zorg ervoor dat je deze opdracht zo schrijft dat je je standpunten duidelijk in zwart-wit kunt lezen. Pas als je je realiseert in welke mate je jezelf blokkeert, kun je er iets aan doen.

Wat verwacht je van geld?

Om financieel onafhankelijk te zijn, moet je geld zien voor wat het werkelijk is: een middel tot een doel, een manier om dingen te kopen, een kans om in iets goeds te investeren, enz. Veel mensen hebben echter zeer onrealistische verwachtingen over geld. Wat verwacht je van geld?

Het is heel belangrijk om een ​​duidelijk beeld te hebben van wat geld wel en niet kan doen. Geld kan je leven aangenamer maken, maar geld alleen maakt je niet gelukkiger of tevredener. Misschien kan geld helpen in een moeilijke situatie, maar geld kan je persoonlijke problemen niet oplossen. Met veel geld kun je alles betalen, maar met geld alleen zul je je “droompartner” niet vinden, je huwelijk redden of je met je ouders verzoenen. Onderzoek daarom goed voor jezelf wat je verwachtingen zijn ten aanzien van geld.

hoeveel verdien je

Hoogstwaarschijnlijk zult u uw huidige salaris vermelden, sommigen zullen misschien “te weinig” antwoorden. De vraag hoeveel we verdienen kan echter op heel verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Het kan ook een inschatting zijn van wat jij denkt te “waarderen” als medewerker met specifieke vaardigheden, kennis, sterke en zwakke punten. Vaak realiseren we ons zelf niet wat we werkelijk “waard” zijn. Dit maakt het voor ons erg lastig om een ​​prijs vast te stellen, bijvoorbeeld bij salarisonderhandelingen.

Wanneer we ons bewust zijn van onze waarde en deze echt is, worden we meer van onszelf bewust. Dit zelfbewustzijn straalt ook uit naar onze omgeving. Je zult merken dat mensen positief zullen reageren als je opzettelijk iets goeds aanbiedt.

Ontdek wat u financieel wilt bereiken

Maar misschien heb je, net als veel mensen, geen helder beeld van je financiële wensen? Zolang je maar een vaag idee van rijkdom in je hoofd hebt, kun je er niet systematisch naartoe werken. Definieer daarom eerst zorgvuldig uw financiële doelen.€