Rijk worden met een zuinige levensstijl!

Hoe doen de rijken het zelf? Gooien ze geld weg als ze het verdiend hebben, of hebben ze slimme manieren om hun geld te vermenigvuldigen. Door slim te sparen kun je snel geld verdienen. Enige tips.

Opmerking

Deze tips zijn louter informatief en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Elke persoonlijke situatie is anders. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw financiële keuzes. De website van het NIBUD (www.nibud.nl) is een goede bron van informatie. Vraag bij problemen hulp aan gekwalificeerde en betrouwbare adviseurs.

Rijk worden: hoe doen ze het?

Door biografieën van miljonairs te lezen, kunt u meer te weten komen over hoe ze succesvol werden en hun rijkdom vergaarden. Maar geld verdienen is één ding. Als u het direct daarna weer uitgeeft, heeft u geen mogelijkheid om kapitaal op te bouwen. Zet daarom, ook als je bescheiden begint, het geld dat je hebt gespaard of verdiend apart op een spaarrekening totdat je er een winstgevende bestemming voor hebt gevonden. Je kunt alleen rijk worden als je minder geld uitgeeft dan je verdient.

Bespaar op woonlasten

Een van de grootste budgetactiva is huisvesting. Veel Nederlanders zijn door deze kostenpositie 40% van hun inkomen kwijtgeraakt. Spaartip: Blijf bij je ouders. Hiermee bespaar je enorm veel geld dat je op een spaarrekening kunt zetten of kunt beleggen. Omdat je met meerdere mensen onder één dak woont, is het ook veel goedkoper. Niet voor niets druppelen studenten het studentenhuis binnen. Dit doen ze om te besparen op de kosten van levensonderhoud. Daarnaast wordt er thuis meestal gekookt, gewassen en ga zo maar door. Je bespaart ook tijd. Het is ook zo dat de meeste ouders je met raad en daad bijstaan. Omdat ze wat ouder zijn, hebben ze wat meer meegemaakt en bekijken ze de zaken vanuit een ander oogpunt.

Koop nooit iets op krediet: eerst geld sparen, dan uitgeven

Leer jezelf om nooit iets te kopen dat je niet contant kunt betalen. Dit betekent dat u iets koopt dat u zich eigenlijk niet kunt veroorloven. Deze aankoop zal u in de toekomst financieel zwaar vallen. Immers, als je iets niet zomaar contant kunt betalen, ben je waarschijnlijk meer geld kwijt. De uiteindelijke terugbetaling zal hoger zijn dan wanneer u het artikel net op deze manier had gekocht. Dus spaar je geld voordat je het uitgeeft. Omdat je te veel betaalt en bezig bent met terugbetalen, kun je geen eigen vermogen opbouwen.

Bespaar op transportkosten: auto en autoverzekering

Een andere grote kostenpost voor velen is transport. Probeer een baan dicht bij huis te vinden. Ga met de fiets naar je werk. Dit bespaart de meeste honderden dollars. Wat dacht je van twee inkomensparen met twee auto’s voor de deur. Als een van hen dichter bij huis pendelt en de auto meeneemt, kun je behoorlijk wat besparen. Ook op de autoverzekering kun je flink besparen. Prijzen vergelijken. Het kan zijn dat uw verzekeraar de tweede schadevrije jaren heeft ingesteld op 0 jaar. Het kan je ook aardig wat premie schelen. Kies ook niet altijd voor de meest luxe auto. Kijk eens naar je maandlasten op de lange termijn. Er zijn sites op internet waar u de kosten van een auto per kilometer kunt berekenen.

Bespaar geld: leen, vraag of koop tweedehands

Als je iets nodig hebt, kun je eerst in je omgeving kijken of je het kunt lenen of huren. Als het langer duurt, kun je vragen of iemand toevallig een tweede exemplaar heeft. Heel vaak kopen mensen dingen terwijl ze vergeten dat ze bijvoorbeeld een föhn hebben. Ook komt het vrij vaak voor dat mensen zoiets als een broodrooster kopen en valt het toestel tegen bij gebruik. Eerst lenen, dan vragen en als het echt niet anders kan: kopen (gebruikt). Kijk voordat je begint. Dit type economie is ook milieuvriendelijker.

Spaar- en spaarrekening

Wat nu te doen met sparen? Veel spaartips suggereren dat je minstens tien procent van je inkomen opzij moet zetten. Nu is dit voor sommigen een te grote schok. Wil je toch sparen en vind je tien procent echt te veel: begin met elke maand één procent van je inkomen (salaris of toeslag) op een spaarrekening te zetten. Volgende maand is dat twee procent. Zo raak je gewend om spaarzaam te sparen. Misschien ontdek je over een paar jaar (elke maand een procent meer) dat je met veel minder kunt leven dan je dacht. Dan heeft u ongemerkt kapitaal op uw spaarrekening staan.€