Rhodium: toepassingen en investeringen

In moeilijke economische tijden is er een aanzienlijke toename geweest in het aantal mensen dat zich wendde tot beleggen in zilver en goud om hun kapitaal te beschermen tegen inflatie en mogelijke valutadalingen. Goud en zilver zijn zeer gewild omdat het de waarde heeft van een edelmetaal en altijd zijn waarde behoudt. Er is echter nog een ander metaal dat zeldzamer is dan goud, zilver en zelfs platina. Dit is het zogenaamde rhodium.

Achtergrond

Rhodium is een chemisch element dat behoort tot de zilverwitte overgangsmetalen. Rhodium wordt gevonden onder atoomnummer 45 in het periodiek systeem van Mendelejev en heeft het chemische symbool Rh. Rhodium is uiterst zeldzaam en in tegenstelling tot goud is het vier keer zeldzamer in de aardkorst. Waar rhodium voorkomt, wordt het vaak gemengd met andere metalen zoals platina, palladium, goud en zilver. De extractie van dit element vereist complexe industriële procedures en kost veel geld. Dit is ook de reden waarom er geen mijnen zijn die gespecialiseerd zijn in de productie van rhodium, maar het wordt voornamelijk gewonnen als bijproduct van platina en palladium. Daarnaast komt rhodium in beperkte hoeveelheden ook voor in nikkel- en koperertsen. Momenteel komt ongeveer 80% van de rhodiumproductie in de wereld uit Zuid-Afrika, gevolgd door Rusland.

Toepassingen

Rhodium wordt voornamelijk gebruikt in de auto-industrie, waar ongeveer 70% van de totale wereldproductie wordt besteed aan driewegkatalysatoren, die de uitlaatemissies van auto’s helpen verminderen. In deze toepassing wordt rhodium samen met platina en palladium gebruikt om ongewenste gassen uit het uitlaatsysteem te filteren. Rhodium wordt ook gebruikt als reductiekatalysator voor de ontleding van stikstofgassen.

Momenteel is er geen alternatief voor rhodium, omdat noch platina, noch palladium, noch goud dezelfde functies kunnen vervullen. Naarmate de emissienormen voor voertuigen strenger worden, is rhodium een ​​essentieel onderdeel van de katalysatoren die zijn geïnstalleerd in alle auto’s die tegenwoordig op de Amerikaanse en Europese markten worden verkocht.

Rhodium wordt ook gebruikt in de glas- en chemische industrie. Het is een legeringselement dat de corrosieweerstand van platina en palladium verhoogt, gebruikt in glasovencomponenten, vliegtuigelektroden, galvaniseren of galvaniseren en vele andere toepassingen. Rhodium wordt ook in beperkte hoeveelheden gebruikt in de sieradenindustrie om de hoge kwaliteit te behouden.

Investeringen in rhodium

Rhodium is opgemerkt door de tegenstanders (investeerders die tegen graan zijn) vanwege de enorme prijsstijging sinds 2008. In 2008 (pre-financiële crisis) bereikte de prijs van rhodium kortstondig ongeveer $ 10.000 per ounce (28 gram). tijd. Vandaag is het gedaald tot slechts $ 1450 per ounce (28 gram), een daling van 90%. Deze prijsdaling is grotendeels te wijten aan de economische neergang in de auto-industrie en de verminderde vraag naar katalysatoren.

Vraag versus aanbod

De vooruitzichten op korte tot middellange termijn voor rhodiummetaal zijn vrij neutraal aangezien de auto-industrie zich begint te herstellen en weer in staat is om adequaat aan de vraag te voldoen. Hoewel de langetermijnvooruitzichten veelbelovend lijken, zijn er de afgelopen tien jaar enkele kanttekeningen te plaatsen.

Sinds 2008 is het aanbod van rhodium aanzienlijk groter dan de vraag, waardoor de prijzen zijn gedaald. Dit overschot was echter te wijten aan het hergebruik van rhodium in katalysatoren en niet aan de aanvoer van nieuw rhodium uit de mijn. Tijdens economische neergang is het minder waarschijnlijk dat automobilisten hun oude voertuigen inruilen voor nieuwe, waardoor de hoeveelheid rhodium die beschikbaar is voor hergebruik aanzienlijk wordt verminderd.

Belangrijk om te weten is dat van 2004 tot 2007 de prijs van rhodium door gebrek aan aanvoer is gestegen tot 10.000 dollar per 100 gram. Hieruit kunnen we concluderen dat de prijs van rhodium zeer flexibel is en dat de veranderende vraag naar dit metaal de prijs aanzienlijk beïnvloedt. Er zijn een paar redenen waarom de vraag naar rhodium op middellange tot lange termijn zou kunnen toenemen.

Hoe beleggen in rhodium?

Aangezien rhodium een ​​exotisch metaal is, zal het vrij moeilijk zijn om het te verkrijgen. De markt is ook zeer liquide, wat betekent dat zowel het kopen als verkopen van rhodium moeilijker zal zijn dan bij andere, meer traditionele metalen zoals zilver en goud. Hier zijn drie methoden om in rhodium te investeren: