Rentevastperiode loopt af, wat nu?

Tijdens de looptijd van de hypotheek heeft u de mogelijkheid om de hoogte van de te betalen rente te beïnvloeden. Aan het einde van de rentevaste periode dient u de mogelijkheden opnieuw met uw bank te bespreken.

Door de rentevaste periode te verlengen, gaat de bank ervan uit dat zij met de bank een nieuwe termijn afspreekt. U heeft echter ook de mogelijkheid om over te stappen naar een andere kredietverstrekker. Overstappen kost veel tijd.

Wanneer informeert de bank u over het einde van de rentevaste periode?

Vertrouw in dit geval niet op banken, maar neem zelf het initiatief. Anders loop je het risico dat je pas enkele weken voor het einde van je rentevaste periode bericht krijgt. Als u niet meer kunt overstappen, moet u in eerste instantie kiezen uit het huidige aanbod van de bank. U kunt in eerste instantie kiezen voor een variabele rente, maar dat is niet zonder risico. Als de rente in deze periode piekt, kan het u veel geld kosten aan extra hypotheeklasten.

Maak drie maanden voor het einde van de rentevaste periode een afspraak

U heeft ongeveer drie maanden nodig om uw hypotheek over te dragen naar een andere geldverstrekker. Vroeg bellen geeft je ook een betere startpositie. De bank weet dat ze met een goed voorstel moeten komen of ze kunnen boetevrij overstappen naar een andere bank.

U kunt afspreken met de bank

Nadat de bank u een aanbod heeft gestuurd, hoeft u het aanbod niet meteen te accepteren. In de praktijk blijken onderhandelingen met de bank in sommige gevallen te werken. In sommige gevallen hebben ze nog een marge waarmee ze om commerciële redenen kunnen bezuinigen. Vaak is er geen plaats op de bank, maar je kunt het in ieder geval proberen.

Hoe lang moet de hypotheekrente worden vastgesteld?

Hoe lang een hypotheekrente vaststaat, hangt af van de renteverwachtingen. Het probleem is echter dat niemand met zekerheid kan zeggen hoe de rente zich zal ontwikkelen. Verwachtingen kunnen worden gemaakt op basis van bekende ontwikkelingen, maar het blijven slechts schattingen. Kies je voor een lange rentevaste periode, dan kies je voor zekerheid, maar daar hangt wel een prijskaartje aan.

Anderzijds kun je ook kiezen voor een variabele hypotheekrente met als voordeel dat de hypotheekrente en dus de maandlast lager is. Als de rente de komende periode snel stijgt, kan het zijn dat u later in de situatie komt dat u moet aansluiten op een hogere rente. De meeste mensen kiezen voor een rentevaste periode van zeven tot vijftien jaar.

Mocht u besluiten over te stappen naar een andere kredietverstrekker, geef dan zeker een goed en gedegen advies. U moet er zeker van zijn dat de aangeboden nieuwe hypotheek echt beter is dan de oude aanbieding.€