Rentevastperiode loopt af: verlengen of overdragen?

Uw hypotheek met vaste rente loopt bijna af. Wat moet u doen, herstellen of overdragen? Afhankelijk van uw huidige hypotheekrente en uw persoonlijke financiële situatie kunt u kiezen voor oversluiten of oversluiten. Een bestaande hypotheek kan vaak tegen een lagere rente worden overgezet, maar u krijgt wel te maken met extra kosten. Een financieel adviseur kan u helpen bij het maken van de juiste keuze.

De rentevaste periode loopt af

Wanneer uw rentevaste hypotheek afloopt, ontvangt u een nieuw aanbod van de geldverstrekker. Dit voorstel geldt voor de nieuwe rentevaste periode. De nieuwe rente kan hoger zijn dan de rente die u in de vorige rentevastperiode had. Het is niet nodig om het voorstel voor de nieuwe periode direct te accepteren, het is slechts een voorstel. Het is beter om dit voorstel niet af te wachten, maar goed naar uw financiële situatie te kijken voordat de geldverstrekker met een nieuw aanbod komt. Misschien is het verstandiger om een ​​andere hypotheekvorm af te sluiten. Een financieel adviseur kan u hierbij helpen.

Hypotheek verlengen of oversluiten?

Wanneer uw rentevaste hypotheek afloopt, is het verstandig om ruim van tevoren, bijvoorbeeld een jaar van tevoren, een financieel adviseur in te schakelen. U kunt dan met uw adviseur nagaan of uw bestaande hypotheek nog past bij uw financiële situatie. Het kan voor u voordeliger zijn om uw huidige hypotheek over te sluiten. Dan kunt u vaker een grotere korting en een lagere rente krijgen.

U kunt de hypotheek het beste oversluiten tot het einde van de hypotheekrenteaftrek omdat er dan geen boete is om te betalen. Als u uw hypotheek tijdens de rentevaste periode wilt oversluiten naar een andere vorm, moet u vaak een boete betalen. Met name als de hypotheekrente op de nieuwe hypotheek lager is dan de rente op de huidige hypotheek, moet u een boete betalen. Dit komt door het inkomen dat de kredietverstrekker verliest.

Hypotheekoverdracht

Bij het oversluiten van een hypotheek moet u rekening houden met extra kosten. Zo moet u de kosten van de taxatie betalen, maar ook de kosten van de notaris. Om erachter te komen of het verstandig is om uw hypotheek over te sluiten, kijkt u eerst naar de actuele hypotheekrente. Als deze lager zijn dan de hypotheekrente op de huidige hypotheek, kan het interessant zijn om de hypotheek over te sluiten. Als de huidige hypotheekrente hoger is, heeft oversluiten niet veel zin, tenzij uw financiële situatie dit toelaat.

Hypotheek oversluiten met een lagere rente

Om een ​​zo laag mogelijke hypotheekrente te krijgen, kunt u uw hypotheek het beste oversluiten naar een andere geldverstrekker. Aangezien je bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek als nieuwe klant een grotere korting krijgt, loont het zeker om alle aanbiedingen op een rijtje te zetten. Een hypotheekadviseur kan je hierbij helpen. De adviseur heeft een goed overzicht van alle soorten constructies die een forse rentekorting kunnen geven. Houd er rekening mee dat sommige van deze kortingen na afloop van de rentevaste periode kunnen verdwijnen. Dit betekent dat de hypotheeklasten na de rentevaste periode ineens kunnen stijgen.

Onderhandelen over een verlenging

Als je het niet eens bent met het aanbod van de geldverstrekker voor een nieuwe rentevaste periode, kun je proberen te onderhandelen over het aanbod. Bij sommige banken is het mogelijk om enkele tienden van de rente te ontvangen. Je moet echter wel met goede argumenten komen. Een financieel adviseur kan u hierbij helpen.€