Rentesprong SNS Bank een kleine sprong?

Eind augustus 2007 liep de aanmeldperiode voor het nieuwe SNS-product Rentesprong af. Met tot 18% rente per jaar beloofd, is dit een product om nog eens naar te kijken. Met zo’n hypotheek wil iedereen sparen. Kreeg je 18% rendement van SNS bank met deze rentesprong?

Rentesprong SNS Bank

Rentesprong is een product waarbij u gegarandeerd 3% rente per jaar krijgt. Het minimum inschrijfbedrag is 500 euro en er is geen maximumbedrag. Het geld staat voor vijf jaar vast. De aanbetaling is gegarandeerd. Tijdelijke opnames zonder kosten zijn alleen mogelijk als de rekeninghouder onverwacht overlijdt voor de einddatum van de Rentesprong. 3% rente is niet een heel hoog spaarpercentage, maar abonnees worden vooral aangetrokken door het vooruitzicht van een jaarlijkse bonus van 18%, waardoor de rente zal oplopen tot minimaal 21% per jaar. Omdat dit soort interesse nogal excentriek lijkt, hebben we het systeem bekeken.

Wat is de rentesprong van SNS Bank?

Interest Leap is een hybride product. Enerzijds heeft het een duidelijk spaarkarakter, 3% rente. Anderzijds heeft het een duidelijk investeringskarakter om deze 3% en de mogelijke rentesprong met 18% te kunnen garanderen. De sprong in de rente is afhankelijk van de maandelijkse performance van de AEX. Dan worden de prestaties van alle maanden bij elkaar opgeteld:

De maandcijfers worden dan opgeteld voor het jaar. Dit creëert twee scenario’s waarin rente wordt betaald met of zonder een extra rentesprong:

Een procentuele sprong is een afgeleide

De rentesprong van SNS Bank is een afgeleid instrument. Een afgeleid financieel product waarbij het AEX-rendement van de onderliggende waarde mede bepalend is voor uw rendement. SNS Bankt stelt dat een extra rendement van 18% per jaar of 1,5% per maand mogelijk is.

Hoe realistisch is een rentestijging van 18%?

Een rentesprong van 18% per jaar betekent dat er gedurende 5 jaar maandelijks 1,5% rendement wordt opgebouwd. Een maand dalende AEX verpest het al. Sterker nog, als de AEX in één maand met 4,5% daalt, verlies je meteen drie maanden met 1,5%. Een correctie van 20% per maand kost u over het jaar 1,5% meer. Als we bijvoorbeeld augustus 2007 vergelijken met augustus 2006, is de beurs met meer dan 15% gestegen. Er zijn echter verschillende aanpassingen gedaan, waardoor de extra procentuele sprong -1,1% is! Bereken uw winst, want deze is nul.

Slot

Vind je een vast rendement van 3% voor een vaste periode van vijf jaar, dan is de SNS rentesprong mogelijk. Maar er zijn ook spaarrekeningen voor deze rente zonder aanvullende voorwaarden. Wil je gokken en hopen op meer dan 3%, dan is de Percentage Sprong ook handig. Als je echt grote winsten wilde maken, had je veel beter op de aandelenmarkt kunnen investeren. Maar zelfs hier bieden resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst. Eén ding is onmiskenbaar duidelijk: de aandelenmarkt corrigeert voortdurend, en dat voorspelt niet veel goeds voor een stijging van de rentetarieven. En dit is waarschijnlijk nog erg economisch uitgedrukt.€