Renteloze lening
De meeste consumenten kennen renteloze leningen pas als ze geld lenen van familie of vrienden, omdat het dan gebruikelijk is om geen rente te rekenen. Maar wie geld leent van een bank ontkomt er niet aan om rente te betalen over de lening. Dat is niet verwonderlijk, want zo verdienen banken hun geld.
Nul rente financiering van autodealers
De laatste jaren is er echter een nieuwe trend ontstaan op het gebied van krediet. Het is voor consumenten niet langer onmogelijk om een renteloze lening te krijgen. Het begon met autodealers. Ze maakten regelmatig reclame voor leningen waarbij klanten geen rente hoefden te betalen. Deze zogenaamde nulprocentfinanciering bood de deelnemende handelaars in korte tijd een hoge omzet. En dat was precies de bedoeling.
Nulrentefinanciering is altijd tijdgebonden en specifieke (meestal een beetje moeilijker te verkopen) voertuigen. Het trekt klanten naar de winkel en stimuleert de aankoopbeslissing. Het is echter niet zo dat de autobank een lening zonder rente verstrekt. Het verschil met het geldende markttarief wordt betaald door de fabrikant en de distributeur. De opdrachtgever merkt er niet direct iets van, maar kan wel indirect bepalen. Een dealer die doorgaans hoge advertentiekosten heeft zonder rentefinanciering zal de klant ook geen grote korting op de prijs van de auto willen geven.
Rentevrij krediet in handelszaken
Onder andere handelaren komen klanten steeds vaker in de verleiding voor renteloze leningen. Speciaalzaken voor elektronica en meubelzaken zijn toonaangevende aanbieders als het gaat om het op deze manier promoten van merchandise.
Renteloze financiering wordt vaak aangeboden onder bepaalde voorwaarden. Meestal vanaf een bepaald aankoopbedrag en alleen voor een bepaalde periode. Dit maakt de aankoopbeslissing voor veel consumenten veel gemakkelijker en komt de productverkoop ten goede. In dit geval wordt het renteverschil gedragen door de respectievelijke handelaars. Klanten moeten ervoor zorgen dat de prijzen van de goederen die ze op rentevrij krediet kopen, marktconform zijn.
Fiscaal regime voor een renteloze lening voor het gezin
Zoals in de inleiding al aangegeven, gebeurt het bij het verstrekken van leningen aan kinderen vaak in de vorm van een renteloze lening. Met deze overigens perfect legale leningstructuren proberen kredietverstrekkers vaak op een fiscaalvriendelijke manier vermogen over te dragen aan toekomstige generaties.
Maar wie geld uitleent zonder een vergoeding in de vorm van rente te vragen, bevoordeelt de ontvangende partij. Een ‘gewone’ geldschieter zou immers rente verschuldigd zijn. Tot 2010 beschouwde de Belastingdienst dit voordeel niet als een schenking, zolang de lening maar direct opeisbaar was. In het nieuwe erfrecht, dat op 1 januari 2010 van kracht is geworden, wordt het renteloze leenvoordeel echter als een schenking beschouwd, ongeacht welke rente er in rekening wordt gebracht.
Daarom is het meestal voordeliger als ouders bijvoorbeeld het bedrag van de aangeboden lening op zak houden en de opbrengst aan hun kinderen schenken. Bedragen tot 5.000 euro zijn immers volledig vrijgesteld.€