Rente Rente: Zo bereken je rente uit rente!

Hoewel de spaarrente op deposito’s en spaarrekeningen op dit moment niet zo hoog is, loont het toch om geen geld op uw betaalrekening te laten staan. Omdat rente invloed heeft op de rente, krijgt u over meerdere jaren een hoge rente op uw spaar- of spaarverzekering. Maar hoe berekent u hoe uw vermogen over meerdere jaren groeit? Wat is de berekening of formule voor samengestelde rente? En met welke producten profiteer je optimaal van rente en het rente-effect?

Waarom is het belangrijk om bij het sparen rekening te houden met het rente-effect?

Wanneer u begint te sparen op een spaardeposito of spaarrekening, ontvangt u meestal een vaste rente op kwartaal- of jaarbasis. Wanneer u die rente daadwerkelijk ontvangt, wordt deze in uw vermogen gestort. Uw spaargeld groeit en in de volgende periode waarover rente wordt berekend, is uw hoofdsom groter. U krijgt dus het komende jaar of kwartaal een relatief hogere rente over uw spaargeld, terwijl de rente zelf niet hoeft te veranderen. Om erachter te komen hoe snel uw kapitaal over meerdere jaren groeit, moet u rekening houden met het effect van rente en rente.

Hoe kunt u profiteren van samengestelde rente door te sparen, verzekeren of beleggen?

U kunt een bedrag ineens storten op een spaarrekening, een storting of bijvoorbeeld een koopsompolis. Wanneer u er later rente over ontvangt, stijgt de waarde van uw eerste storting. Volgend jaar is uw nieuwe kapitaal de basis voor de nieuwe renteberekening.

Door periodiek geld op een spaarrekening of beleggingsproduct te storten, profiteert u natuurlijk extra van het rente-effect, aangezien het kapitaal zelf toeneemt en daarmee de renteberekeningsgrondslag.

Als u ook rente per kwartaal ontvangt in plaats van per jaar, groeit uw vermogen relatief sneller, omdat u in dit geval meer uit de rente haalt dan uit de jaarlijkse waardevermeerdering van uw spaargeld.

Hoe bereken je rente op rente om het hoogste rendement te behalen?

Op internet vind je eenvoudige rekenmachines waarmee je eenvoudig kunt berekenen hoeveel je daadwerkelijk bespaart met een spaarrekening, koopsompolis of lijfrenteverzekering. Het maakt niet uit of u spaart of belegt, zolang u maar een idee heeft van hoeveel rente u over een bepaalde periode krijgt. Nu kunt u zelf controleren welke producten u het hoogste rendement opleveren bij welke rente. U zult merken dat regelmatig sparen of beleggen, of extra bijdragen aan een polis, een relatief hoog rendement oplevert, en dat het nog meer stijgt als u driemaandelijks of maandelijks rente ontvangt.

Met welke financiële producten haalt u optimaal voordeel uit samengestelde rente?

Kijk naar verschillende mogelijkheden als je over een paar jaar een bepaald bedrag aan kapitaal wilt sparen. Het eerste dat van belang is, is de rente op spaar- of beleggingsrente. Is het vast of kan het fluctueren? Belegt u eenmalig of kunt u in de loop van de tijd extra inleggen? Hoe vaak ontvang je rente over een artikel? Is het jaarlijks, driemaandelijks of maandelijks?

Gebruik dan een van de online formules of rekenmachines voor rentepercentages en vul de gegevens in. Nu kunt u eenvoudig vergelijken welk product u over een paar jaar het meeste eindkapitaal geeft.

Kijk ook hoeveel u jaarlijks betaalt voor een spaarrekening, deposito, beleggingsverzekering of spaarverzekering en trek dat af van uw inkomsten voordat u een definitieve keuze maakt.