Rente op een persoonlijke lening is fiscaal aftrekbaar

Is uw lening fiscaal aftrekbaar? Het hangt er van af. Hypotheekrente is niet per se hypotheekrente vanuit fiscaal oogpunt, maar wanneer valt het onder de IRS-regels? Geldt de aftrek wel voor de persoonlijke lening maar niet voor het doorlopend krediet van uw woning? Dit zou betekenen dat de rente over de persoonlijke lening die u gebruikt voor uw woning fiscaal aftrekbaar is bij uw aangifte inkomstenbelasting. Met deze hypotheekrenteaftrek bespaart u veel maandlasten.

Er worden meer onderhandse leningen afgesloten

Op het gebied van geld lenen zijn in ons land twee trends waar te nemen:

Is dit een controversiële ontwikkeling? Het antwoord hierop is nee, dat hoeft niet. Beide trends laten zien dat veel mensen op zoek zijn naar zekerheid. Wanneer mensen het geld hebben om hun hypotheek af te lossen, kiezen ze ervoor om extra af te lossen zodat de resterende schuld kleiner wordt. Het geeft rust. Wil je daarna een lening afsluiten, dan kies je voor een persoonlijke lening in plaats van een doorlopend krediet. Waarom eigenlijk?

Een persoonlijke lening wordt geleverd met onderpand en de rente is fiscaal aftrekbaar

Een persoonlijke lening heeft alle kenmerken van een annuïteitenhypotheek, behalve dat de looptijd van de lening veel korter is dan die van een hypotheek. Beide hebben een vaste rente en onder de nieuwe hypotheekvoorwaarden wordt maandelijks afgelost. Met doorlopend krediet is alles wat dubbelzinniger. De schuld kan verder oplopen en de rente is variabel. Deze variabele rente is fijn als de rente daalt, maar een dalende rente kan snel omslaan in een stijgende rente en dat wil niemand.

Persoonlijke lening is fiscaal aftrekbaar

En de persoonlijke lening is fiscaal aftrekbaar. De persoonlijke leningrente waarmee u uw eigen woning koopt of verbetert, is fiscaal aftrekbaar. Daarom heb je onder bepaalde voorwaarden ook hypotheekrenteaftrek bij een persoonlijke lening. Iedereen die een huis gaat kopen of zijn huis gaat isoleren of andere verbeteringen aan het huis aanbrengt, krijgt niet altijd voldoende hypotheek of wil zijn hypotheek niet altijd verhogen. Verhogen van de hypothecaire lening is bij de bank niet altijd mogelijk en brengt in de meeste gevallen ook extra kosten met zich mee. Een persoonlijke lening is dan een goed alternatief. De rente op een persoonlijke lening zal hoger zijn dan de reguliere hypotheekrente, maar omdat de rente aftrekbaar is, is deze toch betaalbaar. Daarom kiezen nogal wat huiseigenaren voor een extra persoonlijke lening.

Persoonlijke lening voor restschuld op uw woning

Wie zijn woning met een restschuld verkoopt, moet de resterende hypotheek alsnog aan de bank terugbetalen. Koopt u geen andere woning of kunt u uw resterende schuld niet adequaat meefinancieren in een nieuwe hypotheek, dan is een persoonlijke lening de juiste keuze. Dan blijft de rente tien jaar fiscaal aftrekbaar en neemt uw restschuld geleidelijk af door middel van maandelijkse aflossingen. Bijkomend voordeel is dat extra aflossen boetevrij wordt gedaan, wat bij een hypotheek niet altijd het geval is. De hypotheekrenteaftrek zorgt voor lagere netto lasten, en hetzelfde geldt voor uw aflossingen.

Hoe vind ik een goede persoonlijke lening voor mijn woning?

Nu is het alleen nog een kwestie van de juiste lening vinden. U kunt ze vinden door aanbiedingen van een groot aantal banken en kredietverstrekkers of tussenpersonen te vergelijken. Spring nooit meteen in de eerste aanbieding of lening van uw thuisbank. Neem de tijd om het internet af te speuren en offertes te vergelijken. Kies de gewenste looptijd en kijk op de website van de bank of leningverstrekker wat hun maandelijkse kosten zullen zijn. Heb je geen negatieve BKR, dan is de lening vrij snel afgesloten.

Tip: lenen wat je nodig hebt of wat meer lenen?

Als je geen extra lening nodig hebt hoef je ook niet op zoek te gaan, maar als je wel wilt lenen is het goed om te weten dat de rente daalt naarmate het geleende bedrag groter is. Het is niet onlogisch, want de administratiekosten bij de bank kunnen in een groter bedrag worden opgedeeld. Dit betekent niet dat je veel meer moet lenen dan je nodig hebt, maar het is vaak goedkoper om iets meer te lenen. Bekijk en vergelijk en profiteer van de mogelijkheid om met aftrek minder belasting te betalen.€