Renovatiekosten en hypotheek

Een nieuwe woning kopen in 2021 is vaak duurder dan een bestaande woning renoveren. Ook als het gaat om het verbouwen van een handig huis. De kosten van verbouwingen kunt u grotendeels dekken uit uw hypotheek en hypotheekrenteaftrek. Daarnaast is de hypotheekrente als gevolg van de verbouwing fiscaal aftrekbaar. Houd er rekening mee dat renovatiekosten niet 100% gefinancierd kunnen worden met een renovatiehypotheek of andere hypotheek. Tot slot zijn er nieuwe regels voor de hypotheekrenteaftrek in 2020 die in dertig jaar moeten worden afgelost.

Herstel wat waarde toevoegt aan uw huis wanneer u het verkoopt

Renovatiekosten die marktwaarde opleveren

Kijk je naar de huidige woningmarkt en heb je een eigen woning, dan kun je er ook voor kiezen om te renoveren in plaats van te verhuizen. In een bestaande woning weet je wat je hebt, terwijl je bij een verhuizing gewoon moet afwachten wat je hebt. Nee, dan is het zeker de moeite waard om een ​​renovatie te overwegen die loont met een hogere woningwaarde. Renovatie met toegevoegde waarde is beter te financieren bij de bank.

De verbouwing met eigen geld betalen of een hypotheek afsluiten?

Als u over eigen geld beschikt, kunt u ervoor kiezen om de verbouwing zelf te betalen. De spaarrente is niet erg hoog en weegt vaak niet op tegen de voordelen van de hypotheekrenteaftrek. De uitkeringen gelden vaak alleen als uw inkomen in de hogere schijf ligt. Als je geen spaargeld hebt, kun je kijken naar de mogelijkheden van een verbouwingshypotheek of een andere opwaardeerhypotheek afsluiten. Hypotheekrente is aftrekbaar. Voor nieuwe hypotheken geldt in 2020 als eis dat uw lening niet aflossingsvrij is, maar mag, maar zonder hypotheekrenteaftrek.

Hoe hoog kan ik een hypotheek krijgen met reparaties?

Meer dan ooit hangt de hoogte van de hypotheek die u van de bank krijgt voor verbouwingen af ​​van de meerwaarde van uw woning na de verbouwing. Het is een misvatting dat het verbouwen van een huis voor 100.000 euro ook de waarde van je woning met 100.000 euro doet stijgen. Je plaatst een keuken, aanbouw of badkamer die je leuk vindt, maar dat hoeft niet de smaak van iemand anders te zijn. In de praktijk gaat de bank ervan uit dat de meerwaarde van de renovatie circa 60% tot 70% van de investering zal bedragen. Dit betekent ook dat u uw verbouwing waarschijnlijk niet meer volledig kunt financieren met een hypotheek, maar op zoek moet naar andere wegen.

Renovatie en renovatiefinanciering

Renovatiefinanciering kan:

Als u in 2021 een aanvullende lening wilt afsluiten, is de rente gewoon aftrekbaar als u ervoor zorgt dat de lening binnen maximaal dertig jaar wordt afgelost (annuïtair of lineair). Binnen zes maanden gaat het deel van de lening dat niet voor verbouwing wordt gebruikt naar kolom 3 van de inkomstenbelasting, totdat het weer wordt gebruikt voor de verbetering van uw woning.

Gedragscode hypotheken

In de nieuwe gedragscode staat dat het maximale hypotheekbedrag nog kan oplopen tot 100% (2021) van de woning plus te betalen onroerende voorheffing. Als de meerwaarde van uw woning na verbouwing 60.000 is, kunt u dus maximaal 60.000 euro extra hypotheek krijgen. Het betekent ook meer sparen of een aanvullende financiering regelen die ook hypotheekrenteaftrekbaar is.

Conclusie: vooral een verbouwing die in 2021 een mooie meerwaarde geeft

Tot voor kort waren de keuken en badkamer bij aankoop al vervangen. De nieuwe financieringsregels zullen mensen selectiever maken in wat ze afbreken en vervangen. Houd hier altijd rekening mee, want u kunt uw geld maar één keer uitgeven. Kijk dus altijd goed naar wat voldoende waarde toevoegt aan je huis en gebruik het. Denk aan een aanbouw of een mooi dakraam of woningisolatie die grotendeels zijn waarde behoudt. De bank kan aangeven met welke verbeteringen ze blij zijn, zodat ze meer hypotheek kunnen krijgen voor de verbouwing.

Lees verder