Renovatie: overdracht van hypotheek

U heeft extra geld nodig voor verbouwingen en u heeft overwaarde in uw woning. Dan kan het oversluiten van de hypotheek door het verhogen van de hypotheek een goede oplossing zijn. Het is echter niet altijd goedkoper om een ​​hypotheek over te sluiten vanwege boeterente dan bijvoorbeeld een tweede hypotheek of een verbouwingshypotheek. Hoe zit het met de overdrachtskosten en wat is de terugverdientijd? De verbouwing moet natuurlijk doorgaan.

Renovatie financiering

U wilt reparaties uitvoeren en u heeft overwaarde in uw woning

Bij renovatie denken mensen vaak aan een renovatiehypotheek. Een verbouwingshypotheek kan worden afgesloten als u voldoende overwaarde in uw woning heeft en uw inkomen hoog genoeg is om de extra hypotheeklasten te dekken. Vaak zullen extra woonlasten niet het grootste probleem zijn zolang de hypotheekrente laag is. U dient zich ervan bewust te zijn dat de bank niet elke verbouwing voor 100% financiert, omdat de verbouwing waarde moet toevoegen aan de woning. Een nieuwe keuken voegt bijvoorbeeld waarde toe aan de woning, maar voor de bank is deze meerwaarde relatief beperkt, omdat keukens bij verkoop vaak worden vervangen door standaardapparatuur.

Overdracht van bestaande hypotheek

Een andere mogelijkheid is om uw bestaande hypotheek over te sluiten en tegelijkertijd te verhogen. Dit kunt u doen bij uw bank of bij een andere kredietverstrekker. In de praktijk is dit proces bij uw bank vaak wat makkelijker. Uw bank kent uw financiën en uw betalingsgedrag. Als je snelheid niet belangrijk vindt, maar wel een zo laag mogelijke hypotheekrente wilt, is overstappen naar een andere geldverstrekker wellicht de juiste keuze.

Hoeveel kost het oversluiten van een hypotheek?

Het oversluiten van een hypotheek brengt verschillende kosten met zich mee. De bekendste is waarschijnlijk de boeterente die u moet betalen. Andere kosten zijn onder meer advieskosten, notariskosten (hypotheekakte) en een nieuwe taxatie. Om erachter te komen of oversluiten goed voor u is, maakt u een lijst met adviseurs en berekent u alle kosten. Ook is het goed om te weten dat een aantal kosten fiscaal aftrekbaar zijn, waaronder boetes en rente, maar ook advieskosten.

Hoeveel boeterente is verschuldigd?

Als u een hypotheek afsluit, heeft u een contract met de bank afgesloten. Hier worden de rente en looptijd van de hypotheek bepaald. Als u niet voor de variabele rente heeft gekozen, bent u voor de rentevaste periode aan uw bank gebonden. Natuurlijk kun je je hypotheek oversluiten of oversluiten met een lagere hypotheekrente, maar dat kost geld. Het bedrag dat u moet betalen heet boeterente. Het berekenen van boeterente is vaak een ingewikkeld bedrag, maar simpel gezegd moet u aan de bank het renteverschil terugbetalen tussen de vooraf overeengekomen hypotheekrente en de rente op het moment dat uw hypotheek werd geopend. Het zal duidelijk zijn dat als er nog vele maanden te gaan zijn tot het einde van de rentevaste periode, er relatief hoge boeterente zal moeten worden betaald. Sluit je dan een nieuwe hypotheek af met een lage hypotheekrente, of eventueel een nog lagere hypotheekrente bij een andere hypotheekverstrekker, dan krijg je de boete die je betaald hebt geleidelijk terug. Net zoals zonnepanelen een terugverdientijd hebben om de kosten te dekken, zo heeft een hypotheekoverdracht. Deze terugverdientijd kan enkele maanden tot jaren duren.

Verhoogde hypotheekregistratie

Wie een nieuwe hypotheek afsluit, kan ook kiezen voor voorregistratie. Een groot voordeel is dat je tijdens de looptijd van de hypotheek de hypotheek met een bepaald bedrag kunt verhogen zonder dat je weer naar de notaris hoeft. Daarnaast is een herwaardering van de woning dan niet nodig. Dit bespaart extra kosten en u kunt de hogere hypotheek gemakkelijk gebruiken voor uw reparaties. Daarna wordt u doorverbonden met de bank waar u een verhoogde registratie heeft.

De terugverdientijd is waarschijnlijk te lang, de kosten zijn te hoog, sluit dan een tweede hypotheek af

Ook kunt u tot de conclusie komen dat de terugverdientijd te lang is of dat het te veel moeite kost om een ​​bestaande hypotheek te openen en te wijzigen. Dan kunt u er ook voor kiezen om een ​​tweede hypotheek af te sluiten. U kunt ook een tweede hypotheek afsluiten bij uw bank of bij een andere bank. Als u voldoende overwaarde in uw woning heeft, hoeft een tweede hypotheek geen probleem te zijn. U betaalt dan niet de boeterente, maar wel de advies- en notariskosten. Als je alles bij elkaar optelt, kun je de verrassende uitkomst van berekeningen krijgen dat het afsluiten van een tweede hypotheek een veel goedkopere optie is dan het oversluiten van je bestaande hypotheek.

Lees verder