Reisdocumenten, creditcards, paspoort en portemonnee trekken dieven aan

Zorg voor uw reisdocumenten! Diegenen die reizen zijn vaak al moe van de voorbereidingen en daardoor soms minder vatbaar voor de kneepjes van het vak van criminelen. Ze bedenken voortdurend nieuwe manieren om van uw waardevolle spullen af ​​te komen. Trucs die niet iedereen kent. Zeker niet als je net aan je vakantie bent begonnen en gewoon wilt ontspannen. Plunderen, met alle ellende die daarbij hoort, is wel het laatste waar je gebruik van kunt maken. Het aanvragen van een nieuwe pas, rijbewijs, creditcards etc. na een overval vergt veel inspanning. Je hebt zeker nog een paar weken voordat alles weer up and running is. Vaak zijn er ook verzekeringskwesties.

Noteer belangrijke reisdocumentnummers

Neem enkele voorzorgsmaatregelen voordat u op reis gaat. Als je tas of portemonnee op reis wordt gestolen, heb je immers geen bank, creditcardmaatschappij en ANWB-nummer meer. Het wordt dan lastig om bij verlies of diefstal je account te vergrendelen of de ANWB te bellen. Het zal op de lange termijn werken, maar tegen die tijd kan het te laat zijn en is een deel van het account leeg. Bewaar een lijst met deze informatie apart van uw portemonnee en nooit dicht bij elkaar, maar in een andere tas of zak.

Auto kwijt? Bel ook ANWB

Als uw hele auto met inboedel wordt gestolen, doet u natuurlijk direct aangifte bij de lokale politie, maar de ANWB kan ook helpen met back-up vervoer. Kijk ook op de websites van uw bank, creditcardmaatschappij en Nederlandse ambassade welke hulp u in geval van nood van hen kunt verwachten. Noteer ook het telefoonnummer van de Nederlandse ambassade in het land waar u naartoe gaat. Handig als je je pas en/of rijbewijs kwijt bent.

Je tas met reisdocumenten is erg populair onder dieven

Tassen zijn erg populair onder dieven. Geen wonder. Ze bevatten meestal uw belangrijkste en meest waardevolle bezittingen, zoals uw portemonnee, pas en rijbewijs. Dieven houden niet alleen van geld en creditcards, maar vaak ook van pas en rijbewijs. Illegale mensen zonder papieren houden ervan om hen te vervalsen en hun foto erop te plaatsen, zodat ze legaal werk en huisvesting kunnen zoeken.

Finse dieven zijn snel

Na zo’n diefstal heb je echter veel moeite (en kosten) voordat je een nieuwe pas hebt waarmee je weer naar huis kunt reizen. Houd je tas altijd voor je, niet lukraak opzij. De schouderriem is met een snel mes in seconden gesneden en je tassendief is er in een mum van tijd mee weg.

Een portemonnee met geld en creditcards in de achterzak van je broek trekt snel dieven aan

Slimme dieven likken letterlijk nog niet hun vingers af om een ​​portemonnee onopgemerkt uit een achterzak te halen. Vooral in drukke recreatiegebieden, drukke winkelstraten (ook in Nederland), in de metro en trein, in de rij bij de kassa of in een ijssalon weten ze de weg. Wees vooral voorzichtig als u onder druk wordt gezet. Controleer altijd of alles er nog is. Vaak word je niet voor niets gepusht, maar dan wil de persoon je wel afleiden.

Omleidingen om geld en reisdocumenten uit zakken te halen

Vaak zijn er twee of drie dieven, de eerste leidt het slachtoffer af, de tweede berooft hem en geeft de buit meteen door aan de derde, die er dan snel mee verdwijnt. In grote steden kennen mensen de truc om zich als ‘politieagent’ te verkleden om slachtoffers te vragen naar de beurs te gaan om te kijken of alles nog in orde is en hun geld er nog is, ‘want er zijn dieven in de buurt’. De nietsvermoedende slachtoffers komen er pas in hun hotelkamer achter dat ze zijn gedupeerd en dat er onder hun ogen papiergeld is afgenomen.

Creditcards kunnen ook worden gescand

Nieuwe creditcards kunnen zelfs in de portemonnee worden gescand met behulp van de iPhone-app. De enige manier om dit te voorkomen, is door die creditcard in aluminiumfolie of een aluminium doos te wikkelen. Het is natuurlijk moeilijk, maar het is de enige manier om te voorkomen dat uw nieuwe kaart wordt gescand. Oude creditcards hebben dergelijke problemen niet.

Verdeel sieraden en waardevolle spullen over meerdere personen

Om te beginnen: neem nooit meer waardevolle spullen mee dan je nodig hebt en wees er voorzichtig mee. Als u met meerdere personen reist, verdeel dan uw waardevolle spullen in een groep. Zo betekent het kwijtraken van je tas niet meteen al je waardevolle spullen. Let op elkaars tassen tijdens het lopen. Zo hebben dieven minder kans.

Neem niet alles mee op een bezichtiging of rondleiding

Neem trouwens niet elke dag alles mee, maar bewaar je waardevolle spullen liever in een kluis op je woonadres of gewoon op je tijdelijke adres in huis en sluit alles goed af. Dit is vooral belangrijk voor strandvakanties. Als je gaat zwemmen en er is niemand om op je spullen te passen, dan kunnen dieven er komen. Ze zijn vaak op hun hoede en zien snel wie wat bij zich heeft en wie niet.

Er zitten geen belangrijke reisdocumenten zoals pasjes in de rugzak

Je rugzak is een aantrekkelijk item voor dieven. Het hangt aan de achterkant en op drukke plaatsen kost het een handige dief weinig moeite om het te openen en met een deel van de inhoud te verdwijnen. Het had erger kunnen zijn. Als je in de trein in slaap valt, kan het zijn dat je wakker wordt met je hele rugzak weg.

Er zitten geen waardevolle spullen in de rugzak

Stop daarom nooit je meest waardevolle spullen in je rugzak, maar draag geld, papieren en creditcards bij voorkeur in een aparte tas of koker aan een riem om je nek en verstop ze onder je kleding. In de handel zijn al veel oplossingen gevonden. Een heuptasje voor op de buik is ook voldoende, maar iets makkelijker te stelen. Je hoeft tenslotte alleen maar de riem door te knippen en je bent hem kwijt. Ga op een bankje zitten op een druk plein, station of vliegveld, steek je rugzak tussen je benen. Dit maakt het voor dieven moeilijker te bereiken en dus minder interessant.

Kentekenplaten worden vaak gestolen

Bijna niemand denkt erover na, maar kentekenplaten worden ook gestolen. Niet alleen criminelen die niet herkend willen worden op de weg na kraken of stelen, maar ook wanbetalers bij benzinepompen. Zeker nu benzine zo duur is, gebruiken wanbetalers vaak gestolen kentekenplaten bij tankstations om te voorkomen dat ze door videocamera’s worden gevolgd. De kentekenplaat wordt vaak met slechts twee schroeven aan uw auto bevestigd en kan binnen enkele seconden eenvoudig worden verwijderd.

Parkeer in het zicht bij rustplaatsen

Laat uw auto nooit alleen achter op parkeerplaatsen langs de weg. Zorg dat er altijd iemand bij je is, of parkeer zodat je hem kunt zien vanuit een restaurant of winkel. Als je hem toch met rust moet laten, zorg er dan in ieder geval voor dat de bagage niet in de open lucht ligt als uitnodiging voor dieven, en controleer altijd de achterkant van de auto als je terugkomt om te zien of het kenteken er nog is. Anders kan het voorkomen dat bij thuiskomst de politie soms thuis is met een melding dat bijvoorbeeld uw auto is gestolen. Meld een ontbrekend kenteken daarom altijd direct bij de lokale politie. Zo kun je later altijd bewijzen dat je er niets mee te maken had.

Reizen is leuk

Degenen die dit allemaal lezen, durven misschien niet meer te reizen, maar hun angsten zijn onnodig. Met de nodige voorbereiding en een goed oog kan veel voorkomen worden.€