Regelmatig te veel uitgeven is een dure gewoonte

Rood op uw betaalrekening: Het is makkelijk totdat het inkomen weer is bijgeschreven. Als je het een paar dagen gebruikt maar het geen gewoonte laat worden, ben je niet zoveel geld kwijt. Maar als het regelmatig gebeurt en de bankrekening erg negatief wordt, is het een dure vorm van lenen: weggegooid geld. Iedereen die zich hiervan bewust is, probeert de keerzijde te vermijden.

Dure tijden: weinig geld

De periode na de zomervakantie is voor velen een tijd om financieel even op adem te komen. Iedereen die met zijn gezin op vakantie is geweest, weet dit: je zult al snel merken dat je wat meer en gemakkelijker uitgeeft. Met het nieuwe schooljaar net beginnen, komen er nieuwe kosten: middelbare school spullen, een nieuwe tas, ouders investering. Er zijn weer nieuwe winterkleren en schoenen nodig. En voor je het weet staan ​​de feestdagen weer voor de deur. Als u weinig geld heeft, staat u gemakkelijk in het rood op uw bankrekening.

Rood op je betaalrekening: verleidelijk en simpel

Een kwart van de mensen geeft regelmatig te veel uit op de betaalrekening (Nibud). Dit komt omdat ze in korte tijd of bijvoorbeeld na een grote aankoop veel uitgaven hebben. Maar de meeste mensen hebben geen idee wat het kost om in het rood te staan. Vaak wordt een kredietlimiet afgesproken, dit is het maximale bedrag dat de rekeninghouder rood kan staan. Dit kan als er sprake is van een vast inkomen. Dan is het verleidelijk om het te gebruiken, het is maar voor even. Bovendien gaat het in veel gevallen niet om hele grote bedragen.

Hoeveel kost het om in het rood te staan?

Het is echter nog steeds duur: je moet elke maand rente betalen over het geleende bedrag, en het is een dure manier van lenen. Dat kan al snel tientallen euro’s per jaar zijn voor dezelfde betaalrekening. Daarom verdienen banken er heel goed aan. Hier is een overzicht van de rente die verschillende banken in rekening brengen als ze in het rood staan, met toepassing van de cijfers in de tabel (Bron: Tros Radar, uitgezonden op 17 januari 2011):

ABN AMRO 20,3%
ASN Bank 12%
ING 17,7%
Rabobank 14,8%
SNS Bank 15%
Triodos bank 12%

Lenen: liever in een andere vorm

Een paar dagen in het rood staan ​​is natuurlijk geen ramp, het kan gewoon de periode overbruggen totdat het geld weer is bijgeschreven. Maar als het aan het einde van de maand min of meer een gewoonte is geworden om (diep) in het rood te duiken, zijn er manieren om er weer uit te komen. En wie geld moet lenen, bijvoorbeeld voor iets grotere uitgaven, kan dat beter met een persoonlijke lening of doorlopend krediet, of een kortlopende lening zoals een flitslening. Het is goedkoper dan in het rood staan.

Hoe voorkom je dat je de hele tijd rood bent?