Redenen voor de aandelenmarkt om te stijgen of te dalen

Elke dag draait onze economie op de aandelenmarkt, maar wat zorgt er precies voor dat aandelen stijgen of dalen en waarom heeft aandelenhandel zo’n grote impact op de economie? Ze zijn verwant, dat is zeker. Soms worden ingewikkelde termen gebruikt. Wat betekenen ze echt? Het zou leuk zijn om hier meer details over te lezen. Een artikel met de belangrijkste informatie beschreven op een niveau dat iedereen kan begrijpen is zeker leuk. Het bevat zeker een grondige uitleg van de terminologie van “bull”- en “bear”-markten. Over het algemeen is het voldoende om iets meer te leren over de basisprincipes van de aandelenmarkt.

Een korte introductie

Een effectenbeurs wordt ook wel een “beurs” genoemd. Het is een organisatie waarmee u effecten zoals aandelen en obligaties kunt verhandelen. Handelen in effecten is alleen mogelijk als deze beursgenoteerd zijn. Vroeger gebeurde dit op een fysieke locatie (de eerste beurzen werden geopend in de 16e eeuw), tegenwoordig worden de meeste effecten elektronisch verhandeld.

Belangrijkste drijfveren van de aandelenmarkt

De aandelenmarkt reageert globaal op twee dingen, namelijk “emoties” enerzijds en “feiten” anderzijds. Deze twee samen en het spel ertussen zorgen ervoor dat aandelen stijgen of dalen. Natuurlijk is het niet zo moeilijk te begrijpen dat het heel moeilijk is om precies te verdelen wat er precies in de categorie “emoties” valt en wat in de categorie “feiten”. Dit maakt het voorspellen van de aandelenkoers zo erg moeilijk.

Bullmarkt en bearmarkt

Aandelen opereren onder andere op de aandelenmarkt, dus er zijn verschillende bedrijven op de beurs. In Nederland heet het AEX. Wat betekent de term “beermarkt”? Een “bear market” betekent dat de aandelen gezamenlijk (nauwelijks) dalen. De beer slaat toe met zijn handen, dan gaan alle aandelen naar beneden en dalen in waarde. Dus wat wordt bedoeld met de term “bull market”? Een bullmarkt betekent dat bijna alle aandelen een opwaartse trend hebben. De vergelijking is dat de stier iets op de hoorns neemt en dan de hele voorraad opdraait. Dus waar komen de bull- en bear-marktvergelijkingen vandaan.

Variaties en afwijkingen

Hoe is het mogelijk dat bepaalde aandelen stijgen of dalen tijdens bull- of bearmarkten? We hebben er al op gewezen dat de belangrijkste drijvende krachten achter aandelen het sentiment en de feiten zijn. Het kan bijvoorbeeld zomaar zijn dat bepaalde feiten, bedrijfsgegevens of bedrijfsstatistieken op een bepaald moment naar buiten komen. Deze gegevens kunnen zowel negatief als positief zijn, het bedrijf heeft bijvoorbeeld een veel hogere winst gemaakt dan het aan het begin van het jaar had berekend. Een deel van het bedrijf kan er bijvoorbeeld op antwoorden. Een andere mogelijkheid is dat een milieuschandaal over een bedrijf opduikt en de krantenkoppen haalt. Het sentiment van dit aandeel kan ineens heel snel omslaan en de koers reageert daarop.

Verhogingen vanwege bekende of onbekende redenen

Soms is het niet duidelijk waarom aandelen stijgen of dalen. Sentiment kan een rol gaan spelen wanneer iedereen begint te speculeren, praten, roddelen over een bepaald aandeel. Plotseling wordt het sterker en om een ​​onbekende reden zweeft de prijs plotseling erg snel. Mensen zien de voorraad stijgen, ze hebben het gevoel dat ze de boot niet willen missen en daardoor stijgt de voorraad nog meer.

Dit kan ook het geval zijn met de werkelijke kant. De gegevens van het bedrijf komen naar buiten, het is niet erg positief, maar het aandeel groeit nog steeds. Analisten hebben dan mogelijk iets feitelijks of statistisch waargenomen in een aandeel waarvan ze proberen af ​​te leiden dat het in een bepaalde richting zal bewegen.

Combinaties van factoren

Sentiment en feiten kunnen elkaar in evenwicht houden, versterken of tegenwerken. Dit is de reden waarom aandelen ineens heel snel dalen in vergelijking met andere dagen of heel snel stijgen. Laten we zeggen dat op een bepaalde dag het aantal banen erg tegenvalt, en dit zet de aandelenmarkt onder druk, zodat alle aandelen een berenmarkt ervaren. Op dezelfde dag komen de negatieve bedrijfsresultaten van een bedrijf in het nieuws en komt het milieuschandaal van hetzelfde bedrijf aan het licht. Je kunt je dan voorstellen dat al deze factoren samen op een gegeven moment een exponentieel effect hebben. Ook het sentiment “omdat de aandelen dalen” kan een versterkend effect hebben, waardoor het allemaal twee keer zo snel gaat. Aandelen houden echter soms plotseling op met dalen. In technische termen heet dit “het aandeel heeft een lager plateau bereikt”. Zo is het aandeel in de statistiek bijna nooit onder de 5 euro geweest, om daarna weer fors te stijgen. Dit kan de oorzaak zijn van een soort vertraging van de daling (het kan natuurlijk andersom zijn in de stijging).

Conclusie

Niemand kan de toekomst voorspellen en aandelenhandel zal altijd iets heel moeilijks zijn om te begrijpen. Er zijn zoveel factoren die meespelen dat je niets met zekerheid kunt zeggen.€