Redenen om aandelen te verkopen: 4 verkooppunten

U belegt uw geld in aandelen. Kopen is niet het probleem, maar wanneer is de beste tijd om aandelen te verkopen. Een moment waarop je winst neemt kan een goede reden zijn om te verkopen, maar het kan ook een forse daling op de beurzen zijn. Iedereen die serieus bezig is met beleggen, maakt een investeringsplan met doelen, verkoopargumenten en een tijdshorizon. Dit investeringsplan helpt u bij het bepalen van het ultieme moment om aandelen te verkopen. Er kunnen goede redenen zijn om voorlopig te verkopen, maar als u uw aandelenportefeuille beschermt met de juiste beleggingsinstrumenten, is dat misschien ook niet nodig.

Wanneer verkoopt u uw aandelen?

Maak een investeringsplan

Iedereen die in aandelen belegt, doet er goed aan een investeringsplan op te stellen met doelen, verkoopargumenten en een tijdshorizon. U kunt voor uw pensioen beleggen met een tijdshorizon van 20 jaar of meer. Misschien spaart u uw geld voor een verbouwing volgend jaar. Dan kun je je geld wel in aandelen beleggen, maar de vraag is of dat verstandig is. Beleggen op de aandelenmarkt is vaak iets dat lang meegaat. Voor degenen die nog een lange weg te gaan hebben, maak je niet al te veel zorgen over de prijsdaling, want de prijzen kunnen weer stijgen. Een mooi voorbeeld is de prijsdaling in het voorjaar van 2020 (corona-uitbraak), want wie daarna verkocht, miste de forse prijsstijging van sommige voorraden daarna. Een plotselinge prijsdaling is vaak geen goede reden om te verkopen, tenzij er duidelijk iets mis is met het bedrijf waarin u investeert. In andere gevallen zal uw investeringsplan u meestal vertellen wanneer u moet verkopen.

Verkoopargument 1: U wilt de voorraad verkopen omdat de aandelenkoers sterk is gestegen

Als u voor de lange termijn belegt, verkoopt u niet zomaar tussentijds. Als de koers-winstverhouding van een aandeel erg hoog is geworden in vergelijking met vergelijkbare bedrijven in de branche, kan het toch gaan kriebelen. Als aandelen overgewaardeerd zijn, is uw tijdshorizon weer van groot belang. Als u op korte termijn contant geld nodig heeft, wilt laten uitbetalen of wilt beleggen in andere aandelen met een hoog potentieel, kan verkopen een optie zijn. U kunt ervoor kiezen om de betreffende aandelen in één keer te verkopen en in te ruilen voor andere aandelen. U hoeft niet alles in één keer te verkopen, u kunt de verkopen spreiden. Je verkoopt bijvoorbeeld 20%, bekijkt de situatie en besluit dan of je in de nabije toekomst meer gaat verkopen.

Verkoopargument 2: De actie voldoet niet aan de eisen

Stel dat u duurzaam wilt beleggen en het bedrijf waarin u heeft geïnvesteerd niet genoeg doet, dan moet u wellicht verkopen. Of als uw doel is dat aandelen een hoog jaarrendement genereren en dat niet gebeurt. Dan kan het verstandig zijn om te verkopen. Vervolgens selecteert u aandelen waarvan u denkt dat ze aan uw voorkeuren en doelen voldoen.

Verkooppunt 3: Je hebt geld nodig

Als u uw geld op korte termijn nodig heeft, moet u verkopen. Dergelijke situaties kunt u het beste vermijden, maar soms is dat niet anders. U kunt meestal ruim van tevoren zien wanneer u het geld nodig heeft, als alles maanden van tevoren goed gaat. Probeer uw strategie vele maanden van tevoren te bepalen, zodat u niet gedwongen wordt om tegen lage prijzen te verkopen. Een goed investeringsplan en verkoopplan helpen u hierbij.

Verkooppunt 4: U wilt uw portefeuille beter diversifiëren

Sommige aandelen presteren beter dan andere, dus op een bepaald moment hebt u mogelijk een groot deel van uw vermogen in dezelfde sector belegd. Dat is geweldig voor grote winsten, maar het betekent ook dat u veel risico neemt. Aandelenspreads zijn vaak zeer redelijk, waarbij sectorrotaties regelmatig op de beurs worden besproken. Als u uw portefeuille wilt herschikken, verkopen, uw portefeuille opnieuw in evenwicht brengen en het risico van de belegger verkleinen.

Let op, ook bij goede bedrijfsresultaten kan de prijs dalen

Een prijsdaling is meestal geen goede reden om eruit te stappen, sterker nog, je bent al te laat. Beleggers kijken zelfs enkele maanden vooruit en reserveren de verwachte resultaten van het bedrijf. De prijs kan stijgen totdat de goede resultaten worden aangekondigd en vervolgens (tijdelijk) dalen. Koop geruchten, verkoop nieuws, dus verkoop niet op een dip, verkoop op een stijging. Als het een goed bedrijf is, zou een daling niet erg moeten zijn, want die daling kan snel worden gevolgd door een prijsstijging.

Als u aandelen wilt verkopen, verkoop dan vroeg

In veel gevallen bepaalt het verkooppunt dat voor u bepalend is ook het moment van verkoop. Het is echter niet zo eenvoudig om het beste verkoopmoment te bepalen. Als iedereen je gaat verkopen is het te laat, een betere strategie zou kunnen zijn om te wachten op betere tijden. Wat je altijd kunt doen is je investering goed beschermen en investeringstools als opties, turbo’s en sprinters inzetten. Met uw beleggingen in aandelen kunt u bijvoorbeeld profiteren van stijgende prijzen gedurende een bepaalde periode, terwijl beleggingsinstrumenten u geld opleveren in de periode dat de koersen dalen. Laat u natuurlijk altijd goed informeren over deze beleggingen. Beleggen is immers nooit zonder risico.

Lees verder