Reageer direct bij eerste betalingsachterstand

Als je rekening door bepaalde omstandigheden op nul staat en je bank geen automatische betalingen meer doet, is het hoog tijd om daar iets aan te doen. Wie deze situatie laat voortduren en het ene gat met het andere vult, komt in de regen terecht en kan uiteindelijk niet meer herstellen zonder hulp. Struisvogelpolitiek is dan niet de juiste manier om ermee om te gaan. Het is niet verstandig om inkomende rekeningen zomaar in een la te leggen, want er komt een moment dat je niet meer verder kunt en je om hulp moet vragen. Het is beter om het niet zover te laten komen en zelf oplossingen te zoeken. Die zijn er ook, maar het is noodzakelijk om de uitgaven maandelijks te bekijken en te registreren.

Oorzaken betalingsachterstand

Het leven wordt steeds duurder. Ook als je elke week hetzelfde boodschappenpakket bij de goedkoopste supermarkt koopt, zul je merken dat het bedrag dat je aan de kassa moet betalen gaandeweg oploopt. Ook de vaste lasten als zorgpremie, energie, huur, water en diverse belastingen gaan omhoog. Zelfs als je stopt met uitgeven aan kleding, schoenen en andere dingen, wordt het vaste inkomen gewoon steeds minder en vaak zelfs weg.

Onverwachte uitgaven zorgen vaak voor betalingsproblemen

Als er daarna iets onverwachts gebeurt, waardoor onverwachte kosten ontstaan, is Leyden verantwoordelijk. Dan moet je ineens de energierekening even laten staan ​​of kun je de huur of hypotheek niet afschrijven. Zelfs mensen die altijd heel voorzichtig met hun geld zijn omgegaan, kunnen op deze manier in de schulden komen.

Wacht niet een maand extra, maar reageer direct

Als je het merkt, onderneem dan onmiddellijk actie. Veel mensen zien de aanbetaling niet meteen als een probleem. Ze verwachten dat alles goed komt. Misschien waren de uitgaven van deze maand bijzonder hoog, en volgende maand zal het beter gaan. Misschien was er deze maand iets extra’s dat volgende maand niet besteed hoeft te worden. Misschien verwachten ze ook een loonsverhoging, een belastingverlaging na een verkiezing of Prinsjesdag, of zelfs een loterijwinst.

Uitstel betekent vaak aanpassing

Dit zijn echter allemaal overwegingen om van het nodige budgetteringswerk af te komen, maar ze lossen het probleem niet op. De volgende maand zal zeker nieuwe uitgaven met zich meebrengen die nodig zijn, en zo accumuleer je snel een groter saldo dan je voor mogelijk had gehouden.

Het verschil zal volgende maand nog groter zijn

Wachten op een mogelijke uitbetaling is eigenlijk een zet om de volgende maand nog dieper in de put te zinken, en dan wordt het nog moeilijker om er weer uit te komen. Een belastingteruggave of een eventuele teruggave van te veel ontvangen zorgtoeslag in het voorgaande jaar kan alleen maar een grotere vertraging opleveren waardoor u echt in de problemen komt.

Krediet is geen oplossing voor te late betalingen

Geld lenen kost altijd meer geld. Wie al in de problemen zit, maakt het alleen maar erger door een lening af te sluiten. Bij een lening verplicht u zich niet alleen om deze in termijnen terug te betalen, maar ook om rente te betalen. Als je het al moeilijk hebt, ben je misschien even geholpen, maar je betalingsproblemen worden alleen maar erger. U heeft immers maandelijks een bijbetaling ontvangen. Geld lenen van familie is niet echt verstandig omdat het goede familierelaties volledig kan vernietigen. Beide partijen zullen hier levenslang last van hebben. Het is niet al het geld van de wereld waard.

Onmiddellijk opnieuw budgetteren

De enige manier om uw bankrekening weer op de rails te krijgen, is door goed naar uw uitgavenpatroon te kijken. Maak een wekelijkse boodschappenlijst en kijk wat andere supermarkten betalen voor hetzelfde voedsel. Schrijf per supermarkt de prijzen op en zet ze in een overzichtelijke lijst. Het werkt heel goed met Excel. Zet ook de inhoud van de aankoop naast elk item, aangezien dit kan verschillen van merk tot merk en supermarkt. Alleen dan kun je goed vergelijken welke voedingsmiddelen in welke supermarkt het beste zijn.

Deals kunnen u soms ook helpen uw uitgaven laag te houden

Let daarnaast goed op alle aanbiedingen en profiteer van de beste aanbieding. Als je in de ene supermarkt een aanbod van verschillende vlees- of groenteproducten tegen een bepaalde prijs ziet, is het goed mogelijk dat ze in een andere supermarkt over het algemeen goedkoper zijn dan in dit aanbod. Niet elk aanbod is even goed. Soms wordt het artikel tegen een iets lagere prijs aangeboden dan voorheen, maar de inhoud is ook veel kleiner qua gewicht of aantal. Let dus goed op en houd je hoofd erbij, het is nog steeds nodig.

Zet het gewoon op zijn plaats

Als u achterstallig bent met huur, hypotheek, gas, elektriciteit, water of een andere rekening die u niet hebt kunnen betalen, besteed dan de volgende maand niet aan kleding, schoenen en extra’s die er niet goed zijn weg. noodzakelijk, maar geef alleen geld uit aan essentiële boodschappen.

Gebruik een boodschappenlijstje

Verlaat het huis niet zonder een boodschappenlijstje. Zeker niet als je naar de supermarkt moet en erg honger hebt. Ga ook niet “shoppen” als je weet dat je de verleiding niet altijd kunt weerstaan, want wie bijvoorbeeld van kleding houdt en van een mooi kledingstuk houdt, zal vast wel een “goed excuus” vinden om toch de item. kopen.

Extra inkomen per maand

Iedereen die de tijd heeft en bereid is zich in te spannen, kan ook voor extra inkomsten zorgen door de krantenroute te volgen, pamfletten, kranten, tijdschriften te verspreiden of anderszins tijdelijk extra geld te verstrekken. Wie bijvoorbeeld groene vingers heeft en graag tuiniert, kan vaak tegen een redelijke vergoeding de tuin van een oudere huiseigenaar beheren. Ze zijn er meestal erg blij mee. Er zijn echter meer manieren om een ​​tijdelijk geldgebrek op te lossen.

Andere bezuinigingsmaatregelen

Daarnaast zijn er nog meer mogelijkheden om de kosten op de lange termijn te verlagen zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van leven. Laat apparatuur niet onnodig aan of in stand-by staan, knip de onderkanten van tubetjes tandpasta, handcrème en gezichtscrème af zodat je er nog een week of wat van kunt genieten. Maak vaker gezonde salades, zo staat er een pan minder op het vuur etc. Waarschijnlijk ken je er een paar, en de rest is te vinden op internet.

Laat de eerste vertraging niet groeien

Zorg er in ieder geval voor dat uw rekening niet alleen de uitgaven van deze maand kan betalen, maar ook de schulden van de maand vóór de volgende maand. Het kan een maand duren en het kan heel zuinig zijn, maar het is beter dan wakker liggen met een donkere toekomstvisie met rekeningen die je niet meer kunt betalen. Als je een paar maanden achterloopt op schema, kom je er meestal niet uit zonder hulp.

Zoek en/of vraag op tijd om hulp

Als je ziet dat het mis gaat en het te laat is om zelf uit de schulden te komen, bel dan de “Schuldhelpdesk” of de gemeentelijke sociale dienst via internet en zorg dat ze je helpen. Immers, hoe minder schuld u hoeft af te lossen, hoe eerder u er weer uit komt. Dus wie te lang wacht, komt meestal langer in de problemen.

Geef niet meer geld uit dan je in een maand krijgt

De beste manier om te late betalingen te voorkomen, is door uw geld op de juiste plaats te zetten. Je hoeft niet te kopen of te bestellen waar je nu geen geld voor hebt. Het is niet gemakkelijk, maar leven met schulden is gegarandeerd meer stressvol.

Automatisch wat geld overboeken naar een andere rekening

Zie je geen mogelijkheid om je uitgaven binnen de perken te houden, maak dan een tweede rekening aan bij je bank en maak maandelijks het bedrag van je salaris over met behulp van een automatische overschrijvingsopdracht, van waaruit je alle vaste kosten kunt betalen. Zo loopt u niet het risico dat uw huur of hypotheek, uw gas, water en elektra, etc. op enig moment worden opgeschort. U en uw gezin zijn in ieder geval verzekerd van een veilig dak boven uw hoofd en warmte en licht. Minder of misschien zelfs geen geld voor de feestdagen is niet leuk, maar er zijn vaak hele creatieve oplossingen.

Lees verder