Ratings toekennen op de beurs
Ratingbureaus kennen ratings toe aan bedrijven en financiële instellingen. Het beoordeelt de kredietwaardigheid van het bedrijf. Moody’s is het grootste kredietbeoordelaar ter wereld. Financiële markten leggen veel autoriteit op de ratings van grote bureaus. Aan de andere kant staan ratingbureaus ook niet boven kritiek. Dus soms zitten ze naast elkaar. In andere gevallen voelen landen direct de negatieve effecten van een lagere rating en zijn daar niet blij mee.
Een credit rating is een rating die aan financiële instellingen wordt gegeven voor de kredietwaardigheid van hun onderneming. Het vertelt je of het bijvoorbeeld riskant is om geld te storten bij een bank of aandelen terug te kopen zonder dat de bank ineens failliet gaat. Op basis van de rating kan de klant bepalen of het bedrijf nog aan zijn verplichtingen kan voldoen.
Moody’s
Taxaties worden verzorgd door gespecialiseerde bureaus. Vaak doen ze dit op verzoek van klanten of bedrijven die een ander bedrijf willen overnemen. Het grootste ratingbureau is Moody’s. De bedrijven zelf hechten ook veel belang aan hun rating, omdat ze bij een slechte rating veel geld kunnen verliezen omdat ze minder klanten krijgen. De rating wordt pas gegeven na uitgebreid onderzoek en de rating wordt jaarlijks herzien, en soms tussentijds als er iets ernstigs gebeurt. Het onderzoek maakt gebruik van verschillende bronnen zoals jaarverslagen en budget. De rating van de staatsschuld houdt bijvoorbeeld rekening met de omvang van de staatsschuld, het begrotingsbeleid en de inflatieverwachtingen.
Beoordeling
De ratings van verschillende bureaus kunnen soms lichtjes verschillen. Dit komt omdat ze een andere benadering van ranking hanteren. In de meeste gevallen krijgen bureaus echter hetzelfde type rating. Er zijn verschillende soorten waarderingen. Moody gebruikt bijvoorbeeld zo’n systeem. Moody’s Aaa, Aa1, Aa2, Aa3, A1, A2, A3 en dezelfde B- en C-klassen; Standard & Poor’s AAA, AA+, AA, AA-, A+, A, A- en dezelfde klassen B en C. Categorie D in beide agentschappen betekent dat de emittent failliet is. Geavanceerde beleggers beleggen meestal alleen in een bedrijf met een rating van Ba1/BBB of hoger.
Kritiek op ratingbureaus
Ook ratingbureaus krijgen regelmatig kritiek. Ten eerste omdat ratingbureaus ook fouten maken. Zij hebben vaak niet toegang tot alle informatie en kunnen daardoor geen globale inschatting maken van de omstandigheden. Ook ratingbureaus worden soms verrast door plotselinge incidenten. Een voorbeeld hiervan is Volkswagen. De ratingbureaus hadden absoluut niet voorzien dat Volkswagen sjoemelen rond uitlaatgastests had toegestaan. In dit geval hebben de ratingbureaus het helemaal bij het verkeerde eind en krijgen ze dan te maken met kritiek van beleggers, of die nu terecht is of niet. Het tweede type kritiek wordt vaak geuit door degenen die door de agentschappen worden beoordeeld. Dit heeft direct invloed op hun financiële positie. Tijdens de eurocrisis hadden verschillende landen kritiek op ratingbureaus omdat ze hogere rentes op staatsobligaties moesten betalen als gevolg van downgrades. Op deze manier zouden het self-fulfilling prophecies zijn.€