Psd2: Toegang verlenen tot uw betalingsgegevens in 2021

PSD2, de nieuwe Europese richtlijn over digitale toegang van derden tot betaalrekeningen en de opvolger van PSD1, is op 1 januari 2019 in werking getreden. Als u in 2021 toestemming geeft, krijgen derden toegang tot uw accountgegevens en betaalgegevens. Denk aan fintech-bedrijven, apps, bedrijven als Amazon, Facebook en Google of banken. Als u geen toestemming geeft, verandert er niets. Wat betekent psd2 voor u en uw privacy?

PSD2 in 2021

Europese PSD2-richtlijn in 2021

De nieuwe Europese Payment Services Directive Payment Services Directive 2, psd2, is ontwikkeld door de EU om te zorgen voor innovatie en meer concurrentie in de financiële sector. Het idee is dat uw financiële informatie voor veel bedrijven van belang kan zijn en niet door de banken mag worden gemonopoliseerd. Het belangrijkste is dat iedereen begrijpt dat uw gegevens van groot belang kunnen zijn (sociale media doen niets anders dan gegevens over u verzamelen), maar alleen u kunt beslissen of u die informatie wilt delen. Dit betekent dat uw betalingsgegevens alleen met uw toestemming kunnen worden gedeeld. U kunt uw toestemming ook intrekken. Veel mensen op sociale media zijn niet meer zo bezorgd over het delen van gegevens en het bijhouden van hun internetgebruik, maar het kan anders zijn als het gaat om betalingsinformatie. Het is in ieder geval heel verstandig om niet zomaar op “bevestigen” te drukken bij het vragen om toegang tot je betaalgegevens. Denk er eerst goed over na.

Welke betalingsinformatie is opgenomen in uw betaalrekening

Dit kan de volgende verzoeken omvatten om toegang te krijgen tot uw betaal- en/of creditcardrekening:

  1. Een ander bedrijf kan uw bank om uw transacties en saldi van uw debet- en creditcardrekeningen vragen.
  2. Vraag betalingen aan via het platform van een ander bedrijf in plaats van uw bank.
  3. Saldo check, waarbij een ander bedrijf dan uw bank kan controleren of er voldoende geld op uw betaalrekening staat wanneer u met een pinpas betaalt.

Toestemming geven en intrekken

Vooral punt 1 is nieuw. Punt 2 en 3 hebben we al gezien bij psd1 (2007), bijvoorbeeld als je met iDeal betaalt of met een creditcard betaalt. Als u toestemming heeft gegeven, moet uw bank meewerken aan het verzoek. Per account geef je toestemming. Je kunt je toestemming dus beperken tot 1 account. Zie altijd precies waar je toestemming voor geeft, denk aan je privacy. Ook zijn niet alle diensten gratis. U kunt uw toestemming ook intrekken of weigeren.

Welke bedrijven hebben toegang tot en informatie over uw betaalrekening?

Veel bedrijven en banken kunnen toegang vragen tot uw betalingsgegevens, maar deze instellingen moeten een licentie hebben. Deze ondernemingen staan ​​in Nederland onder toezicht van De Nederlandsche Bank. Als de instelling niet voldoet aan de eisen van de DNB, zal uw bank niet meewerken aan het inzageverzoek. Opgemerkt moet worden dat uw gegevens zonder uw toestemming ook zichtbaar zijn voor de derde partij aan wie u de betaling doet, die samenwerkt met psd2. Daarna is het beperkt tot specifieke transactiegegevens met uw naam, rekeningnummer, omschrijving en overgemaakt bedrag. Let er ook op dat als er sprake is van een gezamenlijke rekening, het voldoende is dat één rekeninghouder de betaalgegevens autoriseert.

Psd2 en privacy

Uw betalingsgegevens geven u inzicht in welke aankopen u heeft gedaan, waar u bent geweest, waar u geld opneemt en betaalt, hoeveel geld u elke maand ontvangt en waar u uw geld aan uitgeeft. Uiteraard zijn veel bedrijven hierin geïnteresseerd. Kan bijvoorbeeld advertenties op maat aanbieden, diensten verlenen en aanbiedingen doen. Dit tast natuurlijk uw privacy aan.

Wat gebeurt er met uw betalingsgegevens?

Uw betalingsgegevens mogen alleen voor een bepaald doel worden opgevraagd. Als een bedrijf u om deze gegevens vraagt ​​voor het verstrekken van een rapportage over uw inkomsten en uitgaven, dan mag dat bedrijf uw gegevens alleen voor dit doel gebruiken. Daarom is het goed om vooraf te weten waarom een ​​bedrijf of bank jouw gegevens wil zien. Het staat onder toezicht van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Nieuwe betaaldiensten bij banken

Ook banken zijn innovatief en komen in 2021 met meerdere innovatieve producten en apps. Banken bieden ook steeds vaker aan om uw betalingsgegevens van verschillende banken in één gemeenschappelijk rapport te bekijken. het gebeurt ook niet automatisch, als u wilt dat uw bank u deze dienst aanbiedt, hebben zij eerst uw toestemming nodig. U hoeft geen toestemming te geven. De verwachting is dat er een groep zal zijn die het prima vindt dat betaalgegevens voor anderen beschikbaar zijn, terwijl anderen nog een tijdje zullen blijven zoeken totdat duidelijk is dat het inderdaad veilig en voldoende is.

Doen of niet doen?

De druk zal de komende jaren toenemen als grote techreuzen als Facebook, Amazon en Google ook je bankgegevens willen zien of kortingen willen aanbieden als je ja zegt. Google heeft al een licentie voor betalingsinstellingen ontvangen van de Ierse toezichthouder, dus het is nog geen bank, maar het kan profiteren van de mogelijkheden van psd2. Het is nog steeds niet duidelijk hoe ze kunnen worden verhinderd om met uw gegevens te handelen. Daarvoor lijkt het toezicht in de wereld nog te versnipperd. De keuze is aan jou.€