Promoties Pharming

Weet u niet zeker of u Pharming-aandelen wilt kopen? Door meer te leren over Pharming, bent u beter voorbereid. Door meer te weten te komen over de geschiedenis, activiteiten en resultaten van Pharming, kunt u gemakkelijker beslissen of u iets in de aandelen van het bedrijf wilt zien.

Investeert u in Pharming, dan investeert u in een bedrijf van Nederlandse origine. Het bedrijf is gespecialiseerd in de productie van menselijke eiwitten. Deze eiwitten worden vervolgens gebruikt voor hun geneeskrachtige werking. Op deze manier kunnen genetische aandoeningen en de daaruit voortvloeiende weefselschade worden opgelost.

Geschiedenis van de farmacie

Pharming werd beroemd dankzij ’s werelds eerste transgene stier: de Herman-stier. Transgeen betekent dat het DNA van het organisme is gemodificeerd, dus het organisme is genetisch gemanipuleerd. Aan het DNA van de stier werd een stukje menselijk DNA toegevoegd zodat de vrouwelijke nakomelingen van Hermann melk zouden produceren die lactoferrine bevat. Lactoferrine is een ontstekingsremmend eiwit. De melk die het nageslacht zou produceren, zou als babyvoeding kunnen worden gebruikt. In de praktijk is gebleken dat de geproduceerde hoeveelheid lactoferrine minimaal is. Geen succes dus, hoewel Pharming erin slaagde een genetisch gemodificeerde stier te creëren.

Huidige activiteiten

Tegenwoordig richt Pharming zich vooral op onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten. Zo zijn alle ogen gericht op de productie van Ruconest, een medicijn dat oedeem helpt bestrijden. In januari 2014 werd bekend dat het medicijn goedgekeurd zou worden voor de Israëlische markt, een belangrijke stap voor Pharming. Het aandeel steeg destijds met tientallen procenten.

Ruconest is geen onbekende in Europa: het medicijn is hier sinds 2010 verkrijgbaar. Pharming wil echter graag toestemming krijgen om het medicijn ook in de VS te verkopen. Dit kan en mag echter niet worden gedaan zonder toestemming van de FDA, de Amerikaanse Food and Drug Administration. De beslissing van de FDA wordt verwacht in april 2014

wordt aangekondigd.

Bron: Logo Pharming

Omzet en winst

Als u overweegt Pharming-aandelen te kopen, wilt u misschien meer weten over de prestaties van het biotechbedrijf.

Pharming, dat sinds 1998 beursgenoteerd is, begon ooit met 4,1 miljoen aandelen. De hoge kosten van onderzoek en innovatie hebben een aanzienlijke impact op de bedrijfsresultaten en zorgen ervoor dat Pharming jaar na jaar geld verliest. Om het onderzoek voort te zetten, geeft Pharming voortdurend tegoeden en nieuwe promoties uit. Hierdoor zal de bestaande portefeuille verwateren.

Om precies te zijn: het aantal aandelen in omloop bereikte in 2007 al 91 miljoen en steeg in maart 2014 tot 3,7 miljard aandelen (3,7 miljard is 373,5 miljoen). Als Pharming winst wil maken, zal die winst onder al deze aandeelhouders moeten worden verdeeld. Daardoor blijft er niet veel meer over, waardoor de koers van Pharming al geruime tijd flink onder druk staat.

jaar Net resultaat Aantal aandelen
2008 -26.205.000 97 miljoen
2009 -32.060.000 154 miljoen
2010 -53.367.000 436 miljoen
2011 -17,2 miljoen 510 miljoen
2012 jaar -24,1 miljoen 1009 miljoen

Zoals te zien is, is het verlies in 2011 fors gedaald. In 2012 namen de verliezen van Pharming echter weer toe als gevolg van eenmalige financieringskosten van 5,7 miljoen. Aan de andere kant mocht Pharming € 8 miljoen van Saturn ontvangen toen het Ruconest-onderzoek was afgerond.

Pharming-aandelen kopen

Pharming-aandelen zijn genoteerd aan de AMX, het kleinere broertje van de AEX. De koers van het aandeel staat door de eerder genoemde verwatering al jaren onder druk en bereikte in 2012 een dieptepunt: het aandeel Pharming was toen nog maar 2 cent waard.

Door de intrede van Ruconest (op de Amerikaanse markt) wint de Pharming-promotie sinds begin 2014 aan populariteit. Sindsdien heeft de prijs van Pharming soms grote sprongen gemaakt, om enige tijd later terug te vallen. Aan de andere kant heeft iedereen die in 2012 op het juiste moment instapte al aardig wat winst kunnen maken.

Wilt u Pharming-aandelen kopen? Dan kan dat via een makelaar, maar vaak ook via je (thuis)bank. Daarna heeft u een aparte beleggingsrekening nodig. Houd er rekening mee dat er kosten zijn verbonden aan het kopen en verkopen van aandelen.€