Profiteren van de zwakke euro

Beleggers kunnen goede zaken doen in een zwakke euro. Als ze ervan uitgaan dat de wisselkoers op korte termijn niet fors zal stijgen, moeten ze hun portefeuilles daarop aanpassen. Met zo’n “gok” kunnen ze immers zelfs goed verdienen. Hoe kijkt u daar als belegger tegenaan?

Het opkoopprogramma van de ECB verantwoordelijk voor de zwakke euro

De euro, de Europese eenheidsmunt, was begin 2015 zwakker dan ooit. De wisselkoers was aanzienlijk gedaald ten opzichte van andere valuta’s, niet alleen ten opzichte van de dollar. Want je zou het ook kunnen uitleggen als de kracht van de Amerikaanse munt. Nee, de euro was ook gedaald ten opzichte van de meeste andere wereldvaluta’s. Het opkoopprogramma van staatsobligaties van de Europese Centrale Bank was hier voornamelijk verantwoordelijk voor. De verwachting was dat de Europese rente voor langere tijd laag zou blijven, terwijl de Amerikaanse rente zou stijgen.

Een zwakke euro heeft voordelen op korte termijn

Afgezien van de vraag of dit op de lange termijn een slecht teken is, kan een zwakke valuta op korte termijn gunstig zijn. Een lage wisselkoers kan de economie een boost geven, omdat exporterende bedrijven hun goederen goedkoper op de wereldmarkt kunnen verkopen en dus grotere volumes kunnen verkopen. Ook beleggers kunnen profiteren van een zwakke euro. Hieronder wordt aangegeven hoe dit concreet moet gebeuren.

Profiteren van de zwakke euro

Er zijn in principe twee manieren om te profiteren van de zwakke euro:

Amerikaanse obligaties kopen is niet zonder risico

Het kopen van Amerikaanse obligaties is echter niet geheel zonder risico. De prijzen van deze obligaties kunnen dalen als de Amerikaanse centrale bank, het Federal Reserve System, de rente verhoogt. Dit kan leiden tot pijnlijke verliezen voor beleggers die dit advies hebben opgevolgd. Maar begin 2015 waren analisten van mening dat de impact van renteverhogingen op langlopende obligaties verwaarloosbaar was, zoals destijds werd verwacht. Een scherpe stijging van de Amerikaanse rentecurve werd niet verwacht, aangezien de Amerikaanse Federal Reserve de rente waarschijnlijk voorzichtig en in kleine stapjes zal verhogen, zodat de lange rente niet te snel stijgt en zo de obligatieverliezen oploopt.

Profiteren van de lage eurokoers met Europese aandelen

Voor wie nog te optimistisch is over Amerikaanse obligaties, die kunnen ook profiteren van de lage euro met Europese aandelen. Dit geldt vooral voor consumptiegoederen, geneesmiddelen of industriële goederen. Een bedrijf als Airbus past bijvoorbeeld heel duidelijk in het plaatje. Het bedrijf produceert de meeste van zijn vliegtuigen in de eurozone, maar betaalt ze meestal in dollars.

Valutarisico’s afdekken

De voordelen van de lage eurokoers zijn niet altijd direct zichtbaar in de bedrijfsresultaten. Veel bedrijven dekken hun valutarisico’s af, zodat valutaschommelingen een vertraagd effect op de winst hebben.

Wat gaat de wisselkoers van de euro doen?

De toekomstige ontwikkeling van de wisselkoers blijft echter belangrijk in het hierboven genoemde beleggingsadvies. Want er zijn maar een paar betrouwbare aannames en voorspellingen van analisten en economen. Feit is dat de euro sinds eind 2014 in een paar maanden tijd meer dan tien procent van zijn waarde heeft verloren ten opzichte van de belangrijkste valuta’s van onze handelspartners. Zolang de ECB vasthoudt aan het kopen van obligaties, zal deze trend zich waarschijnlijk voortzetten. In april 2015 schatten analisten dat de wisselkoers tussen de euro en de dollar aan het einde van het jaar minstens $ 1,04 was. Het komt dus in de buurt van wat valuta-experts ‘pariteit’ noemen: een koers van 1 op 1. Hoe groot is het risico dat deze analisten het bij het verkeerde eind hebben met hun berekeningen? Wisselkoersen zijn altijd moeilijk te voorspellen omdat ze door verschillende factoren worden beïnvloed. Belangrijke factoren in de relatie tussen de dollar en de euro zijn: