Profiteer van hogere huizenprijzen: eigen vermogen

De huizenprijzen stegen in 2022 en ook in 2023 worden jaarlijks hogere huizenprijzen verwacht. Uw huis is bijvoorbeeld duurder geworden, maar dat geldt ook voor de meeste andere huizen in Nederland. Hoe kunt u toch profiteren van de overwaarde in uw woning? De overheid verdient geld aan hogere huizenprijzen omdat dit leidt tot hogere belastingen door hogere WOZ-waarde, overdrachtsbelasting en eigenwoningforfait, maar hoe kunt u als eigenaar-bewoner profiteren van Duurdere Woningen?

Hogere huizenprijzen, voor- of nadelen?

Woningprijsstijging in 2022 en 2023

Stijgende huizenprijzen zijn niet voor iedereen goed nieuws. Voor starters wordt het steeds moeilijker om een ​​eigen woning te kopen, omdat woningen op de koopmarkt duurder zijn. Iedereen die al een huis heeft, lijkt beter af te zijn, maar als ze geld willen verdienen door hun huis te verkopen, merk je al snel dat naburige huizen ook enorm in waarde zijn gestegen, dus verhuizen heeft vaak geen zin. Of je nu op zoek bent naar een kleinere woning of de Randstad wilt verlaten naar een deel van Nederland waar huizen goedkoper zijn. Velen kunnen echter profiteren van stijgende huizenprijzen, vooral degenen die al een huis hebben.

Hogere huizenprijzen zijn een voordeel

Als u al een huis bezit en geen nieuweling bent, kunt u op verschillende manieren profiteren van prijsverhogingen.

Resterende schuld verdwijnt, eigen vermogen verschijnt

Jarenlang was de resterende schuld voor velen een nachtmerrie. Zeker als je een paar jaar geleden je woning financierde met een hypotheek en door de daling van de huizenprijzen en de huizenmarkt je woning minder waard werd terwijl de hypotheek bleef bestaan, of in sommige gevallen steeg. Daardoor kwamen velen in de problemen. Ze konden niet verhuizen, en als dat moest gebeuren, of als de scheiding het huis moest verkopen, was er veel restschuld. In 2021 en 2022 zal dit gelukkig niet of minder het geval zijn. Door de verwachte stijging van de huizenprijzen zal in 2022 en 2023 steeds meer van de resterende schuld verdwijnen en in eigen vermogen veranderen. Totdat je je woning verkoopt is overwaarde papieren winst, maar je kunt er wel leuke dingen mee doen.

Hypotheekkosten dalen

Zo kunt u aan de bank vragen of de hypotheekpremie verlaagd kan worden of dat klantenkorting mogelijk is omdat de hypotheek relatief laag is in verhouding tot de waarde van uw woning. Veel banken kijken naar de verhouding tussen de waarde van uw woning en uw hypotheek. Hoe hoger de hypotheekratio, hoe groter het risico dat de bank er gebruik van maakt en er een premie voor vraagt. Is er door de duurdere woning een andere situatie ontstaan, dan heeft u mogelijk recht op korting. Niet alle banken waarschuwen je hiervoor, dus je moet vaak aan de bel trekken om dit voordeel te krijgen.

Neem een ​​eethypotheek

Wie wat ouder is, blijft graag in de woning wonen en wil niet verhuizen. Tegelijkertijd zit het geld in de rotsen. Een hypotheek te koop kan voor hen een goede oplossing zijn. U krijgt een bepaalde kredietlimiet van de bank en u kunt tot dit bedrag geld opnemen. U hoeft dit geld niet te gebruiken voor een huis, maar u kunt het gebruiken om te leven. Hier zitten natuurlijk nadelen aan, want je komt echt in de schulden met het huis als onderpand. Het is zeker de moeite waard om een ​​offerte van verschillende aanbieders te krijgen om te zien hoeveel het je gaat kosten, geld opleveren en of het iets voor jou is. Hoe hoger de WOZ-waarde van uw woning, hoe hoger de omgekeerde hypotheek kan zijn.

Tweede hypotheek afsluiten

Door de extra overwaarde in je woning heb je meer ruimte om een ​​tweede hypotheek af te sluiten. Dit geld kun je vrij besteden, maar je kunt het ook gebruiken om je woning te verbeteren of je woning energiezuiniger te maken. Als u uw hypotheekgeld uitgeeft aan een eigen woning, is de hypotheekrente in de meeste gevallen ook fiscaal aftrekbaar. Ook hier is de keerzijde dat je extra schulden maakt, maar als er verbeteringen aan de woning moeten worden aangebracht, is een tweede hypotheek vaak goedkoper dan een consumptief krediet.

Verkopen en uitbetalen

Uw woning verkopen en verhuizen is de makkelijkste manier om het eigen vermogen te innen en op uw bankrekening te storten. Vaak is het zo dat je bereid moet zijn om wat minder of wat verder te wonen. In dezelfde buurt of stad vertonen de meeste huizen dezelfde trend, ze worden allemaal relatief duurder en de verhuizing brengt financieel niet veel of niets op. Maar er zijn nog veel plekken in Nederland waar wonen goedkoper is dan in de Randstad. Wie deze overstap wil maken, kan in 2022 veel geld verdienen met de verkoop van zijn woning. Laat je hierin altijd goed adviseren.

Lees verder