Profiteer het meest van uw gouden handdruk

Je bent net ontslagen, maar je krijgt een grote zak geld. Hoe gebruik je deze gouden handdruk het beste?

U kunt een ontslagvergoeding krijgen zolang u geen schuld heeft aan uw ontslag. Er zijn twee soorten vergoedingen. Materiële schade, dit is een vorm van vergoeding als u onnodig bent geschaad of als uw goede naam/naam is geschaad. Dit “klachtengeld” ontvangt u als werknemer netto.

Materiële compensatie

U krijgt deze vergoeding ter vervanging van gederfd of gederfd loon. Het bedrag wordt berekend aan de hand van de “Rechtbankformule”. Rechters gebruiken deze richtlijnen om te bepalen hoeveel ontslagvergoeding u ontvangt. Dit hangt onder meer af van het aantal jaren dat u bij de werkgever heeft gewerkt, uw brutosalaris, uw leeftijd en de mate waarin u ontslagplichtig bent.

Aangepaste rechtbankformule
. Sinds 1 januari 2009 is de berekening door de jury aangepast, meestal met een kleinere gouden handdruk. Daarnaast is het voor de werkgever mogelijk om uw gouden handdruk te vergroten door pensioenverliezen te compenseren. U ontvangt namelijk geen pensioen meer omdat u niet meer in loondienst bent.

Wat doe je met je geld?

Er zijn verschillende opties die u kunt doen met het geld dat u zojuist heeft ontvangen:

  1. De vergoeding kan in één keer worden uitbetaald zodat deze progressief wordt belast (box 1). Daarna hoeft u maximaal 52% belasting te betalen (dat is het maximale tarief).
  2. U kunt uw gouden handdruk opsturen naar een door u zelf opgericht bedrijf (ook wel stamrecht BV genoemd). Deze keuze kan handig zijn als u dit geld wilt gebruiken om startkapitaal voor uw bedrijf te creëren. Het is ook mogelijk om het geld zelf te beheren en niet uit te besteden aan een verzekeringsmaatschappij. Dit kan omdat je misschien een salaris krijgt van je BV. Ook deze uitkeringen vallen onder kolom 1, omdat ze door de Belastingdienst als inkomen worden beschouwd en weer progressief worden belast. Houd er rekening mee dat het maken van een BV tijd kost en papierwerk met zich meebrengt.
  3. U kunt uw gouden handdruk ook overhandigen aan de verzekeringsmaatschappij. U kunt dus direct een periodieke uitkering krijgen bovenop uw nieuwe inkomen of uitkering. U kunt deze betalingen ook uitstellen om later te beginnen, wat mogelijk is tot 65 jaar. Bij deze methode gebruikt u het geld als extra aanvulling op uw pensioen. Ook dit wordt door de Belastingdienst als inkomen aangemerkt en periodieke uitkeringen vallen onder kolom 1.

Wat is de beste optie?

Het hangt er helemaal vanaf wat voor jou het beste werkt. Denk aan de hoogte van je gouden handdruk, het inkomen dat je de komende jaren verwacht te ontvangen en andere plannen voor de toekomst. Start je direct met een nieuwe baan, dan zijn optie 2 en 3 het aantrekkelijkst. Als je het administratieve werk van BV niet wilt doen, is optie 3 de beste keuze. U kunt natuurlijk ook bellen voor onafhankelijk advies dat rekening houdt met uw situatie en belangen wanneer u het geld ontvangt.

Impact op sociale uitkeringen

Zolang u niet maandelijks een WW-uitkering van BV of een verzekeringsproduct als lijfrente ontvangt, heeft uw gouden handdruk geen invloed op deze uitkering. Als u een uitkering ontvangt, wordt het bedrag van de gouden handdruk in mindering gebracht op uw uitkering. De uitzondering is voor ouderen met een IOAW-uitkering. Deze uitkering is bedoeld voor ouderen met een gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid en oudere werklozen.€