Aanbevolen Nieuws
Problemen aan het begin met het nieuwe biljet van 5 euro
Sinds begin mei 2013 is een nieuw biljet van vijf euro uitgegeven. Ze zien er duidelijk anders uit dan de oude noot. Ze zijn er om de notitie veiliger te maken. Het probleem was dat niet iedereen het meteen wist, waardoor het winkelpersoneel het nog niet herkende. Ook accepteerden niet alle betaalterminals dit briefje meteen. Nu zijn we gewend aan het uiterlijk van deze nieuwe notitie.
Het nieuwe ontwerp
Op 2 mei 2013 introduceerde de Europese Centrale Bank (ECB) het nieuwe biljet van vijf euro. Het oude bankbiljet bestaat sinds 1 januari 2002, het jaar waarin de euro werd ingevoerd. Deze nieuwe serie bankbiljetten zit in de Europese serie. Ze zijn veiliger omdat ze zijn toegepast volgens de nieuwe bankbiljettentechnologie.
Voorzien zijn van
In januari 2013 kondigde de Europese Centrale Bank aan dat er een nieuw biljet van vijf euro zou komen. Destijds werd het ook gedeeld met aanbieders van betalingssystemen. De nieuwe biljetten hebben drie nieuwe kenmerken die ze als echt identificeren, en dat zijn: een portretwatermerk, een portrethologram en een smaragdgroen nummer. Het ziet er anders uit dan het oude bankbiljet. De nieuwe Note is ook duurzamer dan de vorige. Aangezien deze biljetten vaker worden uitgegeven dan pakweg vijftig eurobiljetten, is het een verbetering dat deze biljetten langer mee kunnen gaan.
Problemen
Bij de invoering van het nieuwe bankbiljet zijn echter enkele problemen gerezen. Omdat ze er anders uitzien en nog niet bij alle winkelmedewerkers bekend zijn, worden ze nog regelmatig aangezien voor valse biljetten. Er zijn ook betaalsystemen waarvoor de software nog niet is aangepast zodat het biljet niet wordt herkend. Dit betekent dat als de kassier het bankbiljet door het inspectieapparaat haalt, het als vals wordt geïdentificeerd. In sommige gevallen wordt betaling met dit ticket geweigerd. Dit is vervelend voor klanten als het gaat om wettig betaalmiddel.
Hoe vals geld herkennen?
Het probleem van vals geld is overal; het is een wereldwijd probleem. Ook in andere Europese landen werkt de opnameapparatuur soms niet naar behoren. Banken vragen leveranciers om de software in de apparaten aan te passen zodat het nieuwe bankbiljet wordt herkend en geaccepteerd. Als u wilt weten of uw biljet van vijf euro echt is, kunt u het volgende doen:
- Voelen: Het papier moet stevig aanvoelen. De letters en waardenummer en afbeelding moeten iets dikker aanvoelen. Dit komt door de speciale inkt.
- Kijk eens aan: houd het bankbiljet tegen het licht en zie een afbeelding van Europa, een figuur uit de Griekse mythologie. Kijk en houd de rekening tegen het licht. De beveiligingsdraad wordt weergegeven als een donkere balk. U ziet het €-teken en het waardegetal in een lijn met kleine witte letters.
- Kantelen: Als je het biljet kantelt, verschijnt er een portret van Europa aan de rechterkant van de glanzende zilveren band. Het is hetzelfde als een watermerk. Het lint toont ook een venster en de waarde van het bankbiljet.
Er is geen speciale apparatuur nodig om valse bankbiljetten te detecteren. Valse bankbiljetten kunnen op de hierboven aangegeven wijze worden opgenomen.
Hoe lang blijft het oude ticket geldig?
Vooralsnog kan het oude ticket gewoon naast het nieuwe ticket worden gebruikt als geldig betaalmiddel. Er zijn nog veel biljetten in omloop die nog goed zijn. Als het moment komt dat de oude biljetten van vijf euro niet meer als wettig betaalmiddel kunnen worden gebruikt, wordt dit tijdig bekend gemaakt. Oude biljetten daarentegen behouden altijd hun waarde. U kunt ze daarom altijd inwisselen bij de nationale centrale banken van het Eurosysteem.
Vervanging van andere eurobankbiljetten
Het nieuwe biljet van vijf euro wordt in het hele eurogebied gebruikt. Het in de praktijk brengen van de vervanging kost veel tijd, dus mensen bereiden zich jaren voor. Het vijfjaars biljet is al als eerste vervangen. In de toekomst worden ook de andere bankbiljetten vervangen, namelijk: 10, 20, 50, 100, 200 en 500 euro. In die volgorde worden ze de komende jaren ook uitgefaseerd. Wanneer dit precies zal gebeuren, is nog niet bekend. Dit zal ook tijdig worden gecommuniceerd zodat de besturing tijdig kan worden aangepast.€