Privé naar privé tegoed

Meestal bel je de bank als je iets wilt financieren met een lening. Banken zijn nog steeds de grootste kredietverstrekkers ter wereld, maar de concurrentie bij het financieren van persoonlijke leningen op internet neemt toe.

Leningen van particulieren aan particulieren via online platforms

Bij dit soort leningen, meestal met aflossing in termijnen, zijn zowel kredietverstrekkers als kredietnemers particulieren. In feite weerspiegelt het leningtypemodel het oorspronkelijke type leningen lang voordat banken bestonden, waarbij individuen eenvoudigweg aan elkaar leenden zonder tussenkomst van de bank.

Leningen van particulieren aan particulieren kunnen worden afgesloten via speciale internetplatforms, zoals het Duitse Smava. Een dergelijk platform is ontworpen om leningzoekers in contact te brengen met particuliere kredietverstrekkers. Afrekeningen vinden plaats op dezelfde manier als in elke andere online markt: leningzoekers plaatsen er een advertentie voor, degenen die geld willen lenen, plaatsen op een vergelijkbare manier een advertentie.

Hoe werkt krediet tussen individuen?

Neem de belangrijkste gegevens, b.v.
leenbedrag
en aangeboden of gevraagd
interesse
samen staat niets het verstrekken van een lening in de weg. Maar vooral als kredietverstrekker moet je ervoor zorgen dat je met een serieuze zakenpartner te maken hebt. Met name de vraag of de terugbetaling van het vreemd vermogen gegarandeerd is als de kredietnemer de termijnen niet meer kan betalen, is van groot belang.

Die garantie moet er zijn, want als belegger verstrekt u immers een groot bedrag aan krediet aan een onbekende en zonder onderpand. Met het oog op deze terugbetalingsgarantie worden alleen mensen met een uitstekend krediet geaccepteerd als leningzoekers. Dit moet in de regel worden aangetoond aan de hand van inkomensverklaringen, werkgeversverklaringen en Schufverklaringen (vergelijkbaar met BKR).

De onderhandse lening biedt zowel de kredietgever als de kredietnemer
voordelen
vergeleken met mogelijke alternatieven.

Voordelen van een onderhandse lening voor de kredietverstrekker

Voor de
geldschieter
een persoonlijke lening heeft als grote voordeel dat je een aanzienlijk hogere rente kunt krijgen dan bij andere rentedragende beleggingen, zoals een spaarrekening of een depositorekening. Vaak is zo’n investering het enige echte alternatief voor de kredietverstrekker om zijn kapitaal op andere manieren winstgevend te investeren. Zeker met de huidige marktrente is er slechts een minimale winst van rond de drie tot vijf procent te behalen.

Aan de andere kant kan de kredietverstrekker bij dit type lening een rente tot 12% ontvangen, afhankelijk van de looptijd en het aanbod van de kredietnemer. De gemiddelde rente voor persoonlijke leningen ligt op het moment van schrijven (november 2010) rond de 8%, wat voor een geldverstrekker beduidend meer is dan wat ze kunnen bereiken met een rentedragende investering.

Als hij ook een garantie heeft dat hij zijn kapitaal terugkrijgt en dus geen kredietrisico neemt, is het voor de kredietverstrekker een zeer aantrekkelijke investering.

Voordelen van een onderhandse lening voor de kredietnemer

Maar ook
geldschieter
heeft als voordeel dat zijn rente van rond de 8% vaak aanzienlijk lager is dan wanneer hij bij een bank zou moeten lenen.€