prive bank

Banken richten zich op vermogende particulieren die gebruikmaken van private banking-diensten. Ze willen het vermogen van deze mensen beheren, omdat ze ze dan kunnen investeren of uitlenen en zo geld kunnen verdienen. Voor vermogende particulieren bieden zij daarom goede service, zoals constant contact en snelle afhandeling van zaken. De grootste banken beheren activa voor een bedrag van meer dan duizend miljard euro. Lees er alles over in dit artikel.

Private banking is een term die verwijst naar financiële diensten die banken verlenen aan vermogende particulieren. De grens om hiervoor in aanmerking te komen is ongeveer een miljoen aan vrij besteedbaar inkomen, hoewel sommige banken een ondergrens hebben. De term privé verwijst naar de persoonlijke manier waarop banken met hun klanten werken. Zij hebben vaak eigen contacten en hebben in veel zaken voorrang. Natuurlijk doen de banken dit omdat deze mensen veel geld hebben en de banken er baat bij hebben dat in hun klantenportefeuille te hebben. Soms zijn er extra kosten voor de service, maar vaak is het belangrijkste deel het gratis deel van de service. De term bankieren voor de massa is retailbankieren.

Financiële diensten

is een term voor financiële diensten die banken verlenen aan vermogende particulieren. Om van de diensten van een private bank gebruik te kunnen maken, moet de klant ongeveer een miljoen euro vrij beschikbaar hebben, hoewel sommige banken deze limiet hebben verlaagd. De term privé verwijst naar de persoonlijke benadering die gepaard gaat met private banking, in tegenstelling tot de massamarkt van conventioneel consumentenbankieren (retailbankieren). Ze helpen daar ook mensen, maar de service is net iets minder van kwaliteit.

Grootste particuliere banken

In 2006 was de Zwitserse UBS de grootste private bank ter wereld, gemeten naar vermogen onder beheer. Citigroup werd tweede, op de voet gevolgd door Merrill Lynch. Samen beheerden deze banken meer dan duizend miljard dollar aan privévermogen. In Nederland zijn er vooral iets kleinere exclusieve banken die zich richten op private banking. Dit zijn banken als Van Landschot Bankiers, Schretlen & Co en Gilissen Bankiers. Inmiddels is ook de private banking-markt geopend door de grote banken. Zo hebben ING Bank en ABN Amro aparte divisies die zich op deze groep richten.

Prive bankieren

ING wil haar private bank verkopen, behalve het Nederlandse bankgedeelte. ING heeft ongeveer EUR 60 miljard aan vermogen onder beheer. De bank biedt diensten aan vermogende particulieren, met name ondernemers. ING Private Banking is momenteel actief in België, Zwitserland, Luxemburg, Hong Kong, Singapore en de Filippijnen. Ze wil haar bank opgeven omdat ze zich wil focussen op haar core business in Nederland. In 2008 werkte het Private banking deel van de bank met een winst van 111 miljoen euro. Een jaar daarvoor was dat 200 miljoen euro.€