Preventie van huisafscherming

Hoe voorkom je verkopen met beperkte aansprakelijkheid? Er zijn manieren om verhindering te voorkomen. Prijsgarantie is een optie. Hierdoor krijgt u een gegarandeerde prijs voor uw woning met mogelijkheid tot winstdeling. Soms kunt u ook uw huis verkopen en weer verhuren. U kunt dan in uw huidige woning blijven wonen maar de overwaarde gebruiken.

Lange verkooptijd

Wanneer het aanbod op de woningmarkt de vraag ver overtreft, kan het zijn dat u lang moet wachten met de verkoop van uw woning. Vaak duurt dit erg lang en resulteert de verkoop in een lagere prijs dan je had verwacht. De gemiddelde verkooptijd van een woning is 6 maanden. Dit is echter een gemiddelde. Er zijn huizen die sneller verkopen (vaak het goedkoopste segment) < € 250.000), maar ook woningen die veel langer te koop staan (vaak het duurdere segment > 250.000 euro).

Als een huis voor lange tijd te koop staat, levert dat meestal grote problemen op voor de eigenaar. Dubbel opladen is een van de grootste problemen. Dubbele lasten (hypotheeklasten, energiekosten, belasting) kunnen maar een bepaalde periode duren, waarbij een jaar al lang is.

Gedwongen verkoop (verkoop)

Als de verkoop te lang duurt, zal de geldschieter beslag leggen op de woning (executie). Meestal is de verkoopprijs veel lager dan bij vrije verkoop. Vaak staat er een restschuld op de hypotheek omdat het verkoopbedrag te laag is om de hypotheekschuld volledig af te lossen. Daarnaast voelt de huiseigenaar zich niet goed als het huis ter veiling wordt aangeboden.

Hoe voorkom je verkopen met beperkte aansprakelijkheid?

Er zijn bedrijven die een oplossing bieden om executieverkopen te voorkomen. Onderstaande opties worden vaak aangeboden waaruit u kunt kiezen.

Prijsgarantie

Een huis dat al enige tijd te koop staat, wordt gekocht voor een prijs die maximaal 90% van de marktwaarde bedraagt. De prijs is vaak afhankelijk van meerdere factoren: type woning, ligging, staat van onderhoud, etc.

Prijsgarantie met winstdeling

Ook hier wordt de woning verkocht tegen een prijs die maximaal 90% van de marktwaarde bedraagt. Bij deze optie deelt de eigenaar echter de winst uit de verkoop. Aan deze regeling is de voorwaarde verbonden dat de woning binnen een bepaalde termijn verkocht moet zijn.

Verkopen en terug verhuren

Het huis wordt verkocht aan een bedrijf dat deze regeling aanbiedt. De voormalige eigenaar verhuurt het huis vervolgens terug. Op die manier kun je van je hypotheekschuld af, alle overwaarde in huis krijgen en toch in het huis blijven wonen. Vaak stelt de koper dat u de woning voor een minimale periode huurt. Het kan tot tien jaar duren.

U kunt dus executieverkopen voorkomen door een van de bovenstaande opties te doen!€