Praktische tips om energieverbruik te besparen
Energieverbruik is een grote kostenpost in elk huishouden. U kunt echter gemakkelijk geld besparen op energie door goed op uw elektriciteits-, gas- en waterverbruik te letten. Met deze praktische tips kunt u zoveel mogelijk besparen door uw energieverbruik zo laag mogelijk te houden.
Elektriciteit
U kunt gemakkelijk geld besparen op elektriciteit. Een gezin verbruikt gemiddeld 3500 kWh per jaar. Tegen een tarief van ongeveer 0,23 euro per kWh geeft dit gezin 800 euro per jaar uit aan elektriciteitskosten. Korte tips om elektriciteit te besparen:
Verwarming
75% van je energieverbruik gaat naar verwarming. Ook hier is dus nog wat ruimte over. U kunt uw energieverbruik voor verwarming met 30% verminderen door uw woning goed te isoleren. Goede isolatie houdt de warmte in huis beter vast. Het spreekt voor zich dat je zo min mogelijk warmte moet laten ontsnappen door deuren en ramen te sluiten.
spaarlampen
Sinds 1 september 2012 mogen gloeilampen niet meer verkocht worden. Winkels mogen echter nog steeds hun voorraad verkopen, dus je kunt ze nog steeds tegenkomen. Laat spaarlampen in de schappen liggen en koop spaarlampen. Ze zijn wat duurder, maar daar kom je makkelijk van af. Spaarlampen zijn vijf keer efficiënter dan gloeilampen en zijn zelfs goedkoper dan led-lampen. Bovendien gaan ze ook langer mee. Een spaarlamp produceert vijf keer meer licht per watt dan een gloeilamp. Dit betekent dat een gloeilamp van 60 watt kan worden vervangen door een spaarlamp van 12 watt. Ook is het handig om de lichten zoveel mogelijk uit te doen, of in ieder geval de lichten uit te doen in ruimtes waar op dat moment niemand is.
Wassen op 30 graden
Door op 30 graden te wassen, kun je twintig euro per jaar besparen. Het water hoeft minder verwarmd te worden, waardoor er per wasbeurt minder energie nodig is. Als je zuinig bent, kun je je kleding na het wassen op een droogrek hangen in plaats van ze in de droger te drogen.
Prijzen ’s nachts en in het weekend
Veel energieleveranciers werken met twee tarieven. Elektriciteit is overdag duurder dan ’s avonds na 11:00 uur en/of in het weekend. Hier kun je alleen slim op inspelen door tijdens de goedkope prijs zoveel mogelijk apparaten aan te zetten. Stel bijvoorbeeld de vaatwasser en wasmachine in om na 11.00 uur te draaien.
Standby-modus en opladers
Wees voorzichtig met apparaten die stand-by hebben. Deze positie is comfortabel, maar het kost kracht. Hetzelfde geldt voor opladers voor mobiele telefoons en dergelijke. Maak er een gewoonte van om na het opladen de stekker uit het stopcontact te halen.
Gas
Tijdens het koken kan het meeste gas worden bespaard. Hier is een overzicht van enkele handige tips om geld te besparen tijdens het koken:
- Kies de kleinst mogelijke pan
- Kies de juiste gasbrander (maat) bij de juiste pan
- Gebruik zo min mogelijk water, hoe minder water, hoe sneller het kookt
- Houd de deksel tijdens het koken zo lang mogelijk op de pan. Op deze manier gaat er zo min mogelijk warmte verloren.
- Koken op gas is goedkoper dan koken op elektriciteit.
Water
U kunt ook geld besparen op water. Bespaartips om water te besparen:
- Met een douche gebruik je 50% minder water dan tijdens een lang bad.
- Probeer het aantal wastijden in de wasmachine te beperken
- Draai de kraan dicht terwijl je je tanden poetst (ja, blijkbaar vergeten veel mensen dit)
- Gebruik een waterbesparende douchekop
- Installeer een ring in de kraan die ervoor zorgt dat er minder water per minuut uit de kraan komt.
Wijziging van energieleverancier
Stap nu eenvoudig over naar een andere energieleverancier. Gelukkig zijn er veel vergelijkingssites waar je prijzen kunt vergelijken, waardoor de overstap veel sneller gaat. Het bedrag dat u jaarlijks kunt besparen op stroom, gas en water door over te stappen naar een andere energieleverancier kan oplopen tot honderden euro’s per jaar.€