Postzegels sparen: goedkoper dan de bank

Als je iets wilt accumuleren zonder het te beseffen, ligt het voor de hand dat je dat via een bank moet doen, dus op een spaarrekening. Maar de rente op zo’n spaarrekening is erg laag. Een andere manier om te sparen is bij de supermarkt, met koopzegels. Het geeft een hoger rendement dan een spaarrekening bij een bank. Een slim mens spaart postzegels en heeft een hoger investeringsrendement.

Postzegels plakken om te sparen?

Het lijkt verleden tijd:
postzegels verzamelen
en stop het in een boek om af en toe wat extra geld bij de hand te hebben. Bij een gewone spaarrekening bij de bank wordt er bijna geen rente meer betaald. Voor supermarkten die met een spaarsysteem werken is dat veel hoger: minimaal 4%, vaak 6% en soms zelfs meer. Stempelen is helemaal geen slecht idee voor een extra cent. Je moet natuurlijk wel bereid zijn om er wat tijd in te steken.

Wil je postzegels kopen?

In meerdere supermarkten wordt deze vraag aan de koper gesteld bij het afrekenen van de boodschappen. Naast tijdelijke acties, waarbij de klant altijd de kassa verlaat met een handvol kartonnen muntjes, plastic poppetjes, aapjes, Artis-zegels en dergelijke, hebben veel supermarkten een systeem van postzegels of punten die gekocht kunnen worden. Daarom zijn ze (meestal) niet gratis, maar betalen ze per postzegel of punt, variërend van één tot tien cent. Zo lokken ze klanten naar hun winkel, wat supermarkten natuurlijk graag zien.

Veel andere supermarkten doen echter niet mee: ze zeggen dat dit systeem geld kost, dat het in de prijzen zit en dat ze hun klanten bevoordelen, wat voordelen oplevert in de vorm van lagere productprijzen. Dit zijn Aldi, Lidl, Dirk van de Broek, C1000, Nettorama en Deen.

Meerdere superman spaarsysteem

Het was de grote zandstraalmachine van het land
Albert Haynes
dat begon met het betaalde zegelsysteem, 1955. Elke zegel kost 10 eurocent, en na een voorraad van 490 zegels worden er 52 geretourneerd met een besparing van 49 euro. Dit geeft een rente van 6,1%, wat hetzelfde is als in 1955.

In de supermarkt
Plus
de rente die kan worden verdiend met het verzamelen van postzegels is de hoogste sinds de introductie in 1992: 50%. Voor elke euro aan boodschappen mag je 2 eurocent bijleggen voor een postzegel. Door 200 zegels te sparen, kunt u 6 euro verzamelen voor 4 euro geïnvesteerd.

Hoogvliet
werkt niet met postzegelboekjes, maar met punten die op de klantenkaart worden bijgeschreven. Daarnaast is dit spaarsysteem flexibel: het gespaarde tegoed kan worden ingewisseld op het door de klant gekozen moment.

Het rendement is 6%.

Een supermarkt in het noorden van het land,
poiesz
, geeft klanten zelfs spaarzegels: één zegel voor € 2,50 aan voedingsproducten. Na het verzamelen van honderd zegels kan de spaarkaart worden ingewisseld voor contant geld of cadeaus.

Bij
Jumbo
er wordt gecontroleerd of de klant het spaarsysteem met koopzegels nog waardeert. Vanaf maart 2010 worden de zegels bij sommige filialen van de keten niet meer op proef verkocht, maar kunnen klanten ze hier nog wel aan de servicebox kopen.

Voordelen van postzegels/punten sparen in de supermarkt

Naast het behalen van een hoog rendement bij meerdere supermarkten, kunnen de voordelen nog groter zijn als u meer dan één volle spaarkaart of boekje per jaar overmaakt (de rente die u krijgt bij sparen op de bank is gebaseerd op een jaarlijkse berekening). Dit vereist vaak winkelen bij één supermarkt. Maar er hoeft geen belasting over te worden betaald (1,2%).

Nadelen van zegels/punten sparen bij de supermarkt

De nadelen van dit systeem voor de klant zijn in het voordeel van de supermarkt. Postzegels kunnen verloren gaan of de spaarkaart is niet vol. Dus als je bij verschillende supermarkten winkelt, duurt het langer om de benodigde postzegels te verzamelen. Bij de bank wordt rente berekend over rente, die na een paar jaar meer geld oplevert dan in eerste instantie lijkt.

Een overzicht van spaarsystemen van bekende supermarkten

Op te slaan Stempel/punt voor voedselhoeveelheid (euro) Prijs per zegel/punt (euro) Terugkomen van Waarde (euro) Extra geld (euro) Efficiëntie (%) Hoeveelheid boodschappen hiervoor nodig (Euro)
Albert Haynes 1 0,10 490 postzegels 52 3 6.1 490
coop 0,50 0,05 500 zegels 25 1 4 250
Hoogvliet 0,10 0,01 1 punt Nvt Nvt 6 Nvt
Jumbo 1 0,10 25 zegels 2.60 0,10 4 25
Plus 1 0,02 200 punten 6 2 50 400
poiesz 2.50 vrij 100 zegels 2.50 2.50 Nvt 250
Super de Boer 1 0,05 470 postzegels 25 1.50 6.4 235
Vomar 0,10 0,01 1 punt Nvt Nvt 4 Nvt

spaarpot

Postzegels of punten sparen bij de supermarkt is een simpele, concrete en directe manier om te sparen voor mensen die dat wel doen. Bij relatief kleine bedragen gaat dat onopgemerkt, ze winkelen toch en het bespaarde bedrag telt qua rendement goed op. Vaak worden meerdere volle boekjes met postzegels bij elkaar verzameld om iets extra’s te betalen, zoals onkosten voor de feestmaand december of een feestdag.€