Platina: Investeren in platina

Als grondstof is platina waardevoller dan goud. Platina is een zeer gewilde grondstof en tegelijkertijd zeldzaam. Platina is zo populair omdat het alleen smelt bij zeer hoge temperaturen. Zelfs een kleine hoeveelheid aanwerving kost veel geld. De prijs van platina is in tien jaar tijd verviervoudigd. Dit is de reden waarom veel mensen in platina investeren. Dit kan op verschillende manieren.

Platina is een zeer gewilde grondstof. Het is een van de meest duurzame en zeldzame grondstoffen ter wereld. Platina is zeer zeldzaam omdat het maar op een paar plaatsen in de wereld wordt gedolven. In totaal wordt 99 procent van ’s werelds beschikbare platina gewonnen in vijf verschillende landen. Driekwart van het platina wordt gewonnen in Zuid-Afrika, waardoor het land het grootste deel van de wereldmarkt in handen heeft. De andere landen zijn Rusland, de VS, Canada en Zimbabwe. Om één ounce (31,1 gram) platina te winnen, moet er minstens tien ton erts uit de grond worden gehaald. Het duurt in totaal 8 weken.

Platina werd waarschijnlijk voor het eerst gebruikt door de indianen, de eerste bewoners van Amerika. Dat blijkt uit de geschriften van de Italiaan Julius Caesar Scaliger. Dit was een humanist die rond 1500 het huidige Mexico en Panama bezocht. Daar ontdekte hij het materiaal platina, dat onmogelijk te smelten was. De Spanjaarden gaven het zijn naam
platina
. Het betekent zilver, en ze spraken het met minachting uit. Ze zagen platina als afval tussen het gedolven zilver. Pas in het midden van de achttiende eeuw kreeg het materiaal meer aandacht, toen het werd opgepakt door de Spaanse astronoom Antonio de Ulloa. Hij nam het per schip terug naar Spanje, maar dat schip werd ontdekt door Spanje. De Brit Charles Wood wist in 1741 platina te isoleren.

Platina-functie

Platina wordt veel gebruikt in sieraden. Het wordt ook gebruikt in apparatuur waar het nodig is dat de stof bestand is tegen hoge temperaturen. Men kan bijvoorbeeld denken aan vliegtuig- of raketmotoren. Het fijne platinapoeder werkt ook als katalysator. Het wordt ook vaak gebruikt als temperatuursensor in de industrie. Platina smelt pas bij 1800 graden Celsius. Ten slotte worden kleine hoeveelheden platina ook gebruikt in medicijnen voor bepaalde soorten kanker, zoals prostaatkanker en leukemie.

Platina prijs

De prijs van platina is de afgelopen tien jaar verviervoudigd. De wisselkoers schommelde altijd gestaag rond de $400, maar lag eind 2010 dicht bij $1600. Er zijn verschillende redenen voor de stijging. Van het eerste wordt steeds meer gebruik gemaakt en landen zijn zich veel bewuster geworden van het bestaande tekort. Ten tweede hebben steeds meer speculanten de markt betreden en de prijs van platina nog meer opgedreven. Ze hopen geld te verdienen zodra de prijs van platina het hoogste punt heeft bereikt.

Investeringen in platina

Daarom zijn steeds meer bedrijven en particulieren gaan investeren in platina. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Ten eerste door te investeren in het fysieke metaal. Dit heeft als voordeel dat het bedrijf niet ineens failliet kan gaan, waardoor de investering verloren gaat. Tegelijkertijd is er een risico op diefstal en opslagkosten. Platina kan worden verkocht omdat er veel vraag naar is.

Koop platina op de beurs

Een andere optie is om platina op de beurs te kopen. Het bedrijf koopt platina namens u en verkoopt het opnieuw nadat u uw bestelling heeft geplaatst. Het voordeel hiervan is dat u snel kunt reageren, maar ook dat het bedrijf failliet kan gaan. Ook betaal je transactiekosten en soms opslagkosten. Een bank als ABN Amro heeft een platina rekening. Uw geld wordt belegd in platina. Hiervoor rekent ABN Amro opslagkosten van 1,35%.

Investeringen in mijnbouwbedrijven

De laatste optie is om te investeren in mijnbouwbedrijven. Ze delven het platina uit de grond en maken ook winst als de prijs van platina hoog is. Daardoor maken ze meer winst en krijg je meer dividend. Hun kosten blijven min of meer hetzelfde. Evenzo zal de vraag naar aandelen toenemen, en dus de waarde, als de prijs van platina hoog is. Omgekeerd betekent dit natuurlijk dat het aandeel in waarde zal verliezen als de prijs van platina daalt. Sommige bedrijven waarin u zou kunnen investeren zijn Platinum Australia, Anglo Platinum, Impala en Lonmin.€