Pins retourneren: geld terug in de winkel met een bankpas

Met retourstekers kunt u, nadat u een artikel naar een winkel heeft teruggestuurd via een stud-transactie, het aankoopbedrag terugkrijgen op uw rekening in plaats van contant. De Rabobank was de eerste bank die deze service aan haar klanten aanbood, maar het is nu ook mogelijk om pinpassen terug te geven aan ABN Amro en ING. Winkels die deze service aan hun klanten aanbieden zijn bijvoorbeeld IKEA en Score.

Retour pinnen

Wat is een retourpin?

Iedereen brengt wel eens een artikel terug naar de winkel omdat het defect is, een duplicaat cadeau is of omdat je van gedachten bent veranderd. Het maakt niet uit hoe je het artikel hebt betaald toen je het kocht, het aankoopbedrag wordt altijd contant geretourneerd. Het bedrag op je rekening overmaken is immers best lastig. Bij retourpinnen is dit echter niet meer het geval! Klanten die een artikel retourneren en geld terug willen, kunnen nu ook het aankoopbedrag terug laten storten op hun bankrekening via de kassa-betaalautomaat. Dan staat het geld niet direct op je rekening, maar pas de volgende werkdag.

Stap voor stap

Zo werkt het in de praktijk:

  1. U steekt de pinpas in de betaalautomaat
  2. De betaalautomaat toont de melding “refund” of “refund”.
  3. Met “€…Oké?” bevestig de transactie met de groene ok-knop (deze vraag kan enigszins variëren, afhankelijk van de betaalautomaat)
  4. De betaalautomaat en retourpin geeft een bericht weer dat de retourpin is gelukt
  5. De winkelier tekent de bon en geeft deze aan jou
  6. Het bedrag wordt de volgende werkdag op uw rekening bijgeschreven

Kosten retour pinnen

Retourpin is een service voor zowel de klant als de retailer. Dit betekent immers dat de winkelier minder wisselgeld in de kassa hoeft te hebben, wat de veiligheid ten goede komt. Winkeliers moeten echter betalen om de service te gebruiken. Om deze reden bieden niet alle winkels deze optie aan. Winkels die van deze faciliteit gebruik willen maken, moeten zich bij hun bank op deze dienst abonneren. Bij Rabobank kost het bijvoorbeeld een vast bedrag per maand plus een paar cent per transactie.

Vereisten

Retourpinnen is alleen mogelijk als je dezelfde kaart gebruikt waarmee je het artikel oorspronkelijk hebt betaald. Het is natuurlijk ook niet mogelijk om een ​​terugbetaling op uw account te krijgen als u uw aankoop heeft gedaan met een cadeaubon of coupon, hoewel sommige winkels in dat geval contant geld terugbetalen. Ook heb je een Maestro of V PAY pinpas nodig om pins in te leveren. Hiervoor hoeft niets geactiveerd te worden. De dienst kan gebruikt worden bij het doen van een aankoop, het doen van een contactloze betaling met een pinpas of smartphone.

Pas op voor spam en phishing

In april 2014 vestigde het programma Tros Oplicht de aandacht op een scam waarbij mensen e-mails ontvingen met het verzoek om retourpinnen te activeren. Deze e-mail zou afkomstig zijn van Rabobank. Het bleek echter een geval van phishing te zijn.

Waar kunnen retouren worden gepind?

Zoals gezegd maken niet alle winkels gebruik van deze methode van retournering van aankoopbedragen, mede vanwege de kosten. Voorbeelden van winkels die retourpinnen aanbieden zijn IKEA, Score en Wildkamp.

Lees verder